Hlavní obsah

Teplice uspěly sebevědomím a drzostí

Radek Malina

Byli outsiderem, který měl bundesligovému Kaiserslauternu posloužit pro utužení sebevědomí. Alespoň to tak viděla německá strana. Jenže fotbalisté Teplic v úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA roli obětního beránka odmítli a vzepřeli se. Bylo by nyní velkým hříchem, kdyby propásli šanci na postup.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Teplický fotbalista Tomáš Hunal (uproštřed) se raduje z gólu v síti Liberce společně s Voříškem (vlevo) a Doležalem.

Článek

Až s neuvěřitelnou lehkostí, doplněnou o dávku maximální disciplíny, opanovali Severočeši prvních dvacet minut stadión v Kaiserslauternu. Jenže s přibývajícím časem se zcela jasně projevil nedostatek zkušeností s těžkými bitvami na straně hostů, spočívající až v překotném a ukvapeném ztrácení míčů. Nebylo proto nijak šokující či ponižující, že Severočeši museli čelit obrovskému tlaku domácích.

Nakonec i inkasovali, jenže nepřišel žádný pád na kolena, žádný psychicky zlom. Hosté se s vyrovnávací brankou popasovali neuvěřitelně lehce, situaci zvládli s bravurou hodnou mistrů a zasadili Ďáblům z Betzenbergu druhý úder. To už byla příliš silná káva i na německé borce, zvyklé z bundesligy na ledacos, ale rozhodně ne na tuhý odpor obětních beránků, z nichž se vyklubali vlci s pěkně ostrými zuby. Místo čekání na smrt totiž Teplice drze a bez ostychu zasadily tápajícímu soupeři další ránu.

Mužstvo má charakter

"Mužstvo ukázalo, že má charakter. Nesložilo se, neuchýlilo se jen k bránění a znovu vzalo režii do svých rukou," hrdě vyprávěl teplický trenér František Straka. Vítězství představuje pro Severočechy obrovskou infúzi sebevědomí. Záleží jen na nich samých, jak s nabitou psychickou silou naloží. Bylo by hříchem ji promrhat, zvláště když brána k dalším velkým zápasům, znamenajících zkušenosti, a tudíž devízu nejcennější, je více než pootevřená.

"S elánem a chutí, jakou jsme zvládli první utkání, můžeme zvládnout i odvetu. I když náš kádr je velmi úzký a hráči musí prokazovat velkou flexibilitu. I přesto jsme naše hranice zase o kousek posunuli. I v tom je naše síla," hřeje na srdci Straku.

Reklama

Související témata: