Hlavní obsah

Mazuch postoupil s Anderlechtem ze skupiny Evropské ligy

PRAHA

Český obránce Ondřej Mazuch pomohl fotbalistům Anderlechtu Brusel k postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. V zápase na hřišti nejofenzivnějšího týmu skupin Ajaxu Amsterodam přispěl Mazuch dobrým výkonem k výhře 3:1, která posunula Anderlecht do čela tabulky. Ze skupiny B, kam patřila pražská Slavia, si postup mezi 32 nejlepších týmů zajistilo Lille a Valencie. Poslední volné místo pak zaplnilo Twente Enschede.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Ondřej Mazuch z Anderlechtu (vpravo) v souboji o míč s Markem Panteličem z Ajaxu.

Článek

Anderlechtu stačila proti Ajaxu k postupu i remíza, ale belgický celek nechtěl nechat nic náhodě a již v první půli si zajistil tříbrankové vedení. Dvakrát se prosadil Romelo Lukaku. Útok Ajaxu, který ve skupině vyslal v průměru téměř 15 střel za zápas, se tentokrát téměř neprosadil. Až v závěru alespoň snížil Urby Emanuelson střelou z přímého kopu.

Anderlecht si tak v klidu pohlídal postup na úkor Dinama Záhřeb. Chorvatský celek i s Miroslavem Slepičkou v sestavě navíc v závěrečném zápase podlehl 1:2 Temešváru. V týmu hostů zůstal Lukáš Magera jen na lavičce.

Mazuch dnes odehrál v obraně Anderlechtu celý zápas a pomohl tak k tomu, že si na jaře možná již budou moci v Evropské lize zahrát i jeho krajané Jan Polák a Daniel Zítka, kteří podstupují rekonvalescenci po dlouhodobých zraněních.

Ze "slávistické" skupiny postupuje Valencia a Lille

V zamotané skupině B nakonec podle očekávání vybojovala postup Valencie, která se však na hřišti Janova hodně zapotila. V závěru první půle se sice dostala do vedení zásluhou Bruna, domácí ale záhy srovnali po trefě Hernána Crespa a v tu chvíli Valencii dělil od vyřazení jediný inkasovaný gól.

Janov však na postupový zásah nedosáhl, a tak v páté minutě nastavení definitivně rozhodl hostující kanonýr David Villa, který napravil, že chvíli předtím neproměnil pokutový kop. Valencii do dalších bojů doprovodí Lille, které si snadno poradilo s pražskou Slavií.

Postup vybojovalo i Twente Enschede, které uhrálo potřebnou remízu na hřišti Steauy Bukurešť. Nizozemský tým by však postoupil i v případě porážky, jelikož Šeriff Tiraspol prohrál na hřišti lídra skupiny Fenerbahce.

Hamburk podlehl Tel Avivu

Hamburk prohrál boj o prvenství ve skupině C, když Hapoelu Tel Aviv podlehl na jeho hřišti 0:1. Po celé utkání u toho byl stoper David Rozehnal. Další Čech David Jarolím tentokrát zůstal podobně jako některé další opory Hamburku jen na lavičce.

Salcburk vyhrál i šestý zápas ve skupině, když si ze hřiště Villarrealu odvezl výhru 1:0. Již v sedmé minutě ji zajistil slovenský záložník Dušan Švento, bývalý hráč Slavie. Posledních pět minut u toho byl i Čech Patrik Ježek. Salcburk tak jako jediný z 48 účastníků soutěže získal plný počet bodů.

Utkání základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Dinamo Záhřeb - Temešvár 1:2 (0:0)
Branky: 80. vlastní Scutaru - 67. Bucur, 84. Goga. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.).
Ajax Amsterodam - Anderlecht Brusel 1:3 (0:3)
Branky: 77. Emanuelson - 13. a 22. Lukaku, 43. Legear. Rozhodčí: Cakir (Tur.).
Skupina B:
FC Janov - Valencie 1:2 (0:1)
Branky: 51. Crespo - 45. Bruno, 90.+5 Villa. Rozhodčí: Kelly (Ir.).
Janov: Scarpi - Bocchetti, Moretti, Biava - Rossi, Zapater (82. Floccari), Jurič, Criscito - Palacio, Crespo, Palladino (29. Sculli).
Valencie: Moya - Bruno, Navarro, Alexis, Miguel - Marchena (33. Maduro), Albelda - Joaquín (90.+2 Alba), Banega - Mata (78. Pablo Hernandéz), Villa.
Skupina C:
Hapoel Tel Aviv - Hamburger SV 1:0 (1:0)
Branka: 23. Yeboah. Rozhodčí: Nikolajev (Rus.).
Rapid Vídeň - Celtic Glasgow 3:3 (3:1)
Branky: 1. a 8. Jelavič, 19. Salihi - 24. a 67. Fortuné, 90.+1 McGowen. Rozhodčí: Malek (Pol.).
Skupina G:
Lazio Řím - Levski Sofia 0:1 (0:0)
Branka: 61. Jovov. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Villarreal - Salcburk 0:1 (0:1)
Branka: 7. Švento. Rozhodčí: Hriňák (SR).
Skupina H:
Steaua Bukurešť - Twente Enschede 1:1 (1:1)
Branky: 18. Kapetanos - 35. Stam. Rozhodčí: De Sousa (Por.).
Fenerbahce Istanbul - Šeriff Tiraspol 1:0 (1:0)
Branka: 15. Boral. Rozhodčí: Szabo (Maď.).
Skupina I:
Benfica Lisabon - AEK Atény 2:1 (1:0)
Branky: 45. a 73. Di María - 84. Blanco. Rozhodčí: Rocchi (It.).
Everton - Borisov 0:1 (0:0)
Branka: 75. Jurevič. Rozhodčí: Dereli (Tur.).
Přehled účastníků vyřazovací fáze fotbalové Evropské ligy:
Nasazení (vítězové skupin Evropské ligy a lepší týmy z Ligy mistrů):
Anderlecht Brusel, AS Řím, Benfica Lisabon, Fenerbahce Istanbul, Galatasaray Istanbul, Hapoel Tel Aviv, Juventus Turín, Olympique Marseille, PSV Eindhoven, Salcburk, Šachtar Doněck, Sporting Lisabon, Unirea Urziceni, Valencie, Werder Brémy, Wolfsburg.
Nenasazení (druhé týmy ze skupin Evropské ligy a horší z Ligy mistrů):
Ajax Amsterodam, Athletic Bilbao, Atlético Madrid, FC Bruggy, Everton, Fulham, Hamburk, Hertha Berlín, Kodaň, Lille, Liverpool, Panathinaikos Atény, Rubin Kazaň, Standard Lutych, Twente Enschede, Villarreal.

Reklama

Související témata: