Hlavní obsah

Evropská liga: Juventus si spravil chuť na Ajaxu, Liverpool se trápil s Rumuny

V italské Serii A se sice fotbalisté turínského Juventusu trápí, na scénu Evropské ligy však vstoupili úspěšně. V prvním utkání 3. kola druhé nejprestižnější evropské pohárové soutěže totiž dokázali vyhrát díky dvěma gólům Amauriho na trávníku Ajaxu Amsterodam. Obhájce trofeje Šachtar Doněck prohrál na trávníku Fulhamu, Liverpool horko těžko udolal rumunský tým Urziceni.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Zápas předních evropských klubů Ajaxu a Juventusu přinesl atraktivní fotbal

Článek

Domácí Ajax začal zápas s Juventusem výborně a už po sedmnácti minutách stadión šílel, neboť Sulejmani překonal brankáře Buffona. To však byl jen začátek, protože postupně se fotbalisté Staré dámy našli, hru vyrovnali a zásluhou střelecky disponovaného Amauriho skóre otočili. S českým legionářem Grygerou, který nastoupil ve druhé půli, přečkali nápor Ajaxu, v 68. minutě jim pomohla po střele De Jonga tyč, takže si nakonec odvezli cennou výhru.

Z dalších čtvrtečních zápasů stojí určitě za zmínku hladká výhra Kazaně nad Hapoelem Tel Aviv. Třígólový náskok vlastně otvírá ruskému mistrovskému týmu bránu do dalšího kola.

Šok zažili fotbalisté rakouského Salcburku v Lutychu. Začali výborně, Janko dal dva góly, takže hosté vedli po první půli už 2:0. Jenže domácí se přímo zázračně vzchopili  a po změně stran výsledek otočili. Výhra 3:2 je pro ně za výkon ve druhé půli zasloužená.

Hodně divoký průběh mělo střetnutí mezi španělským Villarrealem a německým Wolfsburgem, v jehož sestavě se objevil český reprezentant Šimůnek. Hosté šli šest minut před koncem do vedení 2:1, neboť Grafite dal z penalty druhý gól. Španělům byl navíc vyloučen Marcano, ale i v deseti dokázali zachránit nerozhodný výsledek.

Zklamala Valencie, která v Bruggách prohrála a navíc přišla o Silvu, jenž byl šest minut po přestávce po druhé žluté kartě vyloučen, což zřejmě o osudu utkání rozhodlo.

Ve večerních zápasech se hodně trápil anglický Liverpool, který si ve svém chrámu na Anfield Road nedovedl poradit s rumunským týmem Unirea Urziceni. Až devět minut před koncem na jeho defenzívu vyzrál francouzský legionář Ngog a zajistil domácím výhru.

Obhájce trofeje Šachtar Doněck držel na Fulhamu hodinu nerozhodný výsledek, nakonec však rozhodla branka Zamory, že se domů vrátil s prázdnou. Divokou přestřelku přineslo střetnutí pod Akropolí. AS Řím totiž nad Panathinakosem dvakrát vedl, ale domácí drtivým náporem v závěrečných minutách skóre otočili a 3:2 vyhráli. S výpraskem od Ol. Marseille odešla z domácího trávníku FC Kodaň, která o další účast v EL připravila na podzim Spartu.

První zápasy 3. kola Evropské ligy:
Rubin Kazaň - Hapoel Tel Aviv 3:0. Branky: 14. a 23. Bucharov, 69. Semak. Rozhodčí: Collum (Skot.).
Ajax Amsterodam - Juventus Turín 1:2. Branky: 17. Sulejmani - 32. a 58. Amauri. Rozhodčí: Bebek (Chorv.). ČK: 90+2. Salihamidžič (Juv.).
FC Bruggy - Valencie 1:0. Branku: 56. Kouemaha. Rozhodčí: Chapron (Fr.). ČK: 51. Silva (Val.)
Twente Enschede - Werder Brémy 1:0. Branku: 39. Janssen. Rozhodčí: Batista (Port.).
Lille - Fenerbahce Istanbul 2:1. Branky: 3. Balmot, 52. Frau - 5. Vederson.Rozhodčí: Iturralde González (Šp.).
St. Lutych - Salcburk 3:2. Branky: 66. z pen. a 82. Witsel, 80. De Camargo - 4. a 45. Janko. Rozhodčí: Balaj (Rum.).
Villarreal - Wolfsburg 2:2. Branky: 43. Senna, 86. Ruben  - 66. a 84. z penalty Grafite. Rozhodčí: Blom (Niz.). ČK: Marcato (Vil.)
Atl. Bilbao - Anderlecht 1:1. Branky: 58. San José - 35. Biglia. Rozhodčí: Trefoloni (It.).
Atl. Madrid - Galatasaray Istanbul 1:1. Branky: 23. Reyes - 77. Keita. Rozhodčí: Nikolajev (Rus.).
FC Kodaň - Ol. Marseille 1:3. 79. Grönkjaer - 72. Niang, 84. Ben Arfa, 90. Kaboré. Rozhodčí: Vallasco Carballo (Šp.).
Fulham - Šacht. Doněck 2:1. Branky: 3. Gera, 63. Zamora - 32. Luiz Adriano. Rozhodčí: Gumienny (Belg.).
Hamburk - Eindhoven 1:0. Branku:  26. Jansen z pen. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).
Liverpool - Unirea Urziceni 1:0. Branka: 81. Ngog. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.).
Panathinaikos Atény - AS Řím 3:2. Branky: 67. Salpingidis, 84. Christodulopulos, 89. Cissé - 29. Vučinič, 81. Pizzaro z pen. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).
Hertha Berlín - Benfica Lisabon 1:1. Branky: 33. vlastní Javi García - 3. Di María. Rozhodčí: Hauge (Nor.).

Reklama

Související témata: