Hlavní obsah

Hapoel Tel Aviv kritizuje UEFA za to, že neodložila duel v Kazani

PRAHA

Pouhý den po skandálních chybách severských rozhodčích v zápasech Ligy mistrů je fotbalová federace UEFA znovu pod palbou kritiky. Tentokrát se do ní obul kouč Hapoelu Tel Aviv Eli Gutman, kterému se nelíbilo, že jeho tým musel odehrát čtvrteční duel třetího kola Evropské ligy na hřišti Rubinu Kazaň, ačkoliv rtuť teploměru klesla až na minus 14 stupňů Celsia. Hosté prohráli 0:3 a mají jen mizivé naděje na postup.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Fotbalisté Rubinu Kazaň oslavují branku proti Hapoelu Tel Aviv v utkání Evropské ligy.

Článek

UEFA už ve středu v obavě před extrémně nízkými teplotami posunula začátek utkání o čtyři hodiny dopředu, ale Gutman tvrdil, že se nemělo hrát vůbec. "Nechci si stěžovat, ale UEFA udělala chybu, že nechala hrát zápas v takovémhle počasí. Před utkáním jsem mluvil s rezervním rozhodčím a ptal se ho, zda má v těchto podmínkách smysl povolit odehrání zápasu. Řekl mi, že ne, ale že s tím nemůže nic udělat, neboť je to nařízení UEFA," zlobil se Gutman.

Stejně jako mrazivé počasí se trenérovi Hapoelu nelíbil ani stav hrací plochy, kterou považoval na neregulérní. Tvrdil, že pokud by do Kazaně přijel velkoklub jako Barcelona nebo Inter Milán, UEFA by zápas odložila. "Myslím, že by se nehrálo," podotkl. "Rubin byl lepší než my, to nechci zpochybňovat, ale zajímalo by mě, jak by jeho hráči hráli v Izraeli při teplotě nad čtyřicet stupňů," dodal znechucený kouč.

Čtvrteční program měl pro dva hráče velmi emotivní podtext. Český reprezentant Zdeněk Grygera a nizozemský kanonýr Ruud van Nistelrooij si totiž zahráli proti klubům, v nichž strávili značnou část kariéry. Oba se však dostali na trávník až v druhém poločase.

Juventusu vystřílel výhru Amauri

Grygera se v barvách Juventusu Turín vrátil na stadiónu Ajaxu Amsterodam, s níž získal nizozemský titul. Český bek nahradil v poločase Jonathana Zebinu a byl u toho, když hosté zvítězili ve šlágru večera 2:1. Dvěma góly se na tom podílel Brazilec Amauri, který se jednou trefil i v nedělním ligovém duelu proti Janovu.

"Jsem šťastný a spokojený. Už jsem to opravdu potřeboval," radoval se brazilský útočník, který cítí, že "Stará dáma" jde po příchodu nového trenéra Alberta Zaccheroniho herně nahoru.

Domácí kouč Martin Jol považoval výhru Juventusu za šťastnou. "Možná to zveličuji, ale jsem přesvědčený, že hosté měli za celý zápas dva centry a z obou skórovali. Zasloužili jsme si víc než porážku," mínil Jol, který loni došel v Evropské lize s Hamburkem až do semifinále.

Německý přístavní klub nakročil k úspěchu i letos, když v úvodním duelu třetího kola udolal na domácím hřišti PSV Eindhoven 1:0. Nejprestižnější nádech mělo utkání pro čerstvou hamburskou posilu Van Nistelrooije, který si zahrál proti svému bývalému klubu.

Na trávník se dostal až v polovině druhé půle, přesto se málem zapsal mezi střelce. "Měl jsem dobrou šanci, ale gólman výborně zasáhl. Chtěl jsem fanouškům vrátit gólem skvělé přijetí, ale bohužel to nevyšlo," uvedl nizozemský fotbalista.

S těsným vítězstvím panovala v Hamburku spokojenost. "Věděli jsme, že s tímhle soupeřem to bude velmi defenzivní a opatrná partie. Proto můžeme považovat výsledek 1:0 za příznivý," řekl český záložník a kapitán Hamburku David Jarolím. Jeho jmenovec bek Rozehnal mohl zkraje druhé půle zvýšit, svoji šanci však neproměnil.

Reklama

Související témata: