Hlavní obsah

Obhájce Šachtar Doněck do osmifinále Evropské ligy neprošel

PRAHA

Fotbalisté Šachtaru Doněck, kteří loni vyhráli poslední ročník Poháru UEFA, dnes po domácí remíze 1:1 s Fuhamem vypadli z Evropské ligy a cesta za obhajobou pro ně skončila už ve třetím kole. Ukrajinský celek prohrál úvodní zápas v Anglii 1:2.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Liverpoolský Steven Gerrard jedním gólem pomohl k výhře v Urziceni.

Článek

První branku zařídil v odvetě v Doněcku po půlhodině hry obránce Fulhamu Hangeland. Šachtar, v jehož záloze odehrál první poločas Tomáš Hübschman, vyrovnal až v 69. minutě zásluhou Jadsona, ale další branku se mu vstřelit nepodařilo.

Dalším anglickým celkem v osmifinále je Liverpool, který potvrdil roli favorita a Unireu Urziceni porazil v Rumunsku 3:1. Po domácí výhře 1:0 nezačali svěřenci trenéra Beníteze dobře a už od 19. minuty prohrávali. Ještě během první půle však dokázal šestý tým anglické ligy po trefách Mascherana a Babela zápas otočit. Definitivní jistotu přidal v 57. minutě kapitán Gerrard.

Vypadl Everton, který prohrál 0:3 na hřišti Sportingu Lisabon. Zápas rozhodli v druhém poločase záložníci Pedro Mendes, Miguel Veloso a Matías Fernández.

Hamburk postoupil

Dramatický zápas se hrál v Eindhovenu, kde Hamburk postoupil i přes prohru 2:3. Hostům, kteří vyhráli první zápas 1:0, se nepovedl začátek zápasu a už ve 2. minutě inkasovali od útočníka Toivonena. Povedený první poločas pro domácí uzavřel druhým gólem dvě minuty před přestávkou z trestného kopu Maďar Dzsudzsák. Druhý poločas ale zahájil snížením chorvatský útočník Petrič a další ranou pro vedoucí celek nizozemské ligy bylo vyloučení Dzsudzsáka v 57. minutě. Čtvrt hodiny před koncem ale srovnal počet hráčů na hřišti po červené kartě obránce Demel. Vyrovnávací gól dal o pět minut později z penalty záložník HSV Trochowski. Domácím sice v 90. minutě vykřesal naději střídající Koevermans, ale hosté postup ubránili. V jejich dresu odehrál celý zápas stoper David Rozehnal, David Jarolím nemohl nastoupit kvůli karetnímu trestu.

Wolfsburg zvládl domácí odvetu a jde dál po vysoké výhře 4:1 nad Villarrealem. Němečtí šampioni však přišli o zraněného stopera Jana Šimůnka, který pět minut po přestávce po jednom ze soubojů odkulhal ze hřiště.

Postup si díky stejně vysoké domácímu vítězství vybojovaly i Brémy, které především díky hattricku Pizarra zdolaly Twente Enschede. Peruánský útočník se s osmi brankami posunul do čela tabulku střelců.

AS Řím je vyřazen

Překvapivě vypadl AS Řím, který po sérii 14 vítězství podlehl 2:3 Panathinaikosu Atény. Domácí sice díky brance Riiseho z 12. minuty vedli, ale v posledních pěti minutách prvního poločasu třikrát inkasovali. Velký podíl na tom měl teprve devatenáctiletý talentovaný záložník Ninis, jenž zařídil všechny branky. Nejprve po faulu na něj proměnil ve 40. minutě penaltu Cissé, o tři minuty později Ninis přesnou ranou otočil skóre a v první minutě nastavení poslal do gólové šance Cissého. V druhé půli už jen snížil De Rossi.

Uspěl naopak Juventus Turín, který i přes domácí bezbrankovou remízu přešel přes Ajax Amsterodam. "Staré dámě", v jejímž dresu hrál i Zdeněk Grygera, stačila venkovní výhra 2:1.

Do další fáze se štěstím postoupilo i Atlético Madrid, které porazilo v Istanbulu Galatasaray 2:1 brankou střídajícího Forlána, jenž v 90. minutě odmítl prodloužení. Celý zápas odehrál v dresu vítězů obránce Tomáš Ujfaluši.

Odvetná utkání 3. kola fotbalové Evropské ligy:
Anderlecht Brusel - Athletic Bilbao 4:0 (2:0)
Branky: 4. Lukaku, 27. vlastní San José, 49. Juhász, 68. Legear. Rozhodčí: Einwaller (Rak.). První zápas 1:1, postupuje Anderlecht.
Olympique Marseille - FC Kodaň 3:1 (1:0)
Branky: 62. a 78. Koné, 43. Ben Arfa - 87. Almeida. Rozhodčí: Gakir (Tur.). První zápas 3:1, postupuje Marseille.
AS Řím - Panathinaikos Atény 2:3 (1:3)
Branky: 12. Riise, 67. De Rossi - 40. z pen. a 45.+1 Cissé, 43. Ninis. Rozhodčí: Bruno Paixao (Por.). ČK: 90. Katsuranis (Panathinaikos). První zápas 2:3, postupuje Panathinaikos.
Šachtar Doněck - Fulham 1:1 (0:1)
Branky: 69. Jadson - 33. Hangeland. Rozhodčí: Moen (Nor.). ČK: 90.+4 Murphy (Fulham). První zápas 1:2, postupuje Fulham.
Unirea Urziceni - Liverpool 1:3 (1:2)
Branky: 19. Fernandes - 30. Mascherano, 41. Babel, 57. Gerrard. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.). První zápas 0:1, postupuje Liverpool.
PSV Eindhoven - Hamburk 3:2 (2:0)
Branky: 2. Toivonen, 43. Dzsudzsák, 90. Koevermans - 46. Petrič, 79. Trochowski z pen. Rozhodčí: Dean (Ang.). ČK: 57. Dzsudzsák - 74. Demel. První zápas 0:1, postupuje Hamburk.
Galatasaray Istanbul - Atlético Madrid 1:2 (0:0)
Branky: 66. Keita - 63. Simao, 90. Forlán. Rozhodčí: Rocchi (It.). ČK: 82. Erkin (Galatasaray). První zápas 1:1, postupuje Atlético.
Hapoel Tel Aviv - Rubin Kazaň 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas 0:3, postupuje Kazaň.
Juventus Turín - Ajax Amsterodam 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Duhamel (Fr.). První zápas 2:1, postupuje Juventus.
Wolfsburg - Villarreal 4:1 (3:1)
Branky: 10. Džeko, 15. vlastní A. López, 42. Gentner, 64. Grafite - 30. Capdevilla. Rozhodčí: Tudor (Rum.). První zápas 2:2, postupuje Wolfsburg.
Salcburk - Standard Lutych, 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Kelly (Ir.). První zápas 2:3, postupuje Lutych.
Werder Brémy - Twente Enschede, 4:1 (3:1)
Branky: 15., 20. a 58. Pizzaro, 27. Naldo - 33. De Jong. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.). První zápas 0:1, postupují Brémy.
Fenerbahce Istanbul - Lille 1:1 (1:0)
Branky: 35. Emre - 85. Rami. Rozhodčí: Meyer (Něm.). První zápas 1:2, postupuje Lille.
Sporting Lisabon - Everton 3:0 (0:0)
Branky: 64. Veloso, 76. Mendes, 90.+4 M. Fernández. Rozhodčí: Yefet (Izr.). První zápas 1:2, postupuje Sporting.
Valencie - FC Bruggy 3:0 po prodl. (1:0, 0:0)
Branky: 97. a 117. Pablo Hernández, 1. Mata. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). První zápas 0:1, postupuje Valencie.
Soupeři pro osmifinále:
Hamburk - Anderlecht Brusel, Rubin Kazaň - Wolfsburg, Atlético Madrid - Sporting Lisabon, Benfica Lisabon - Olympique Marseille, Panathinaikos Atény - Standard Lutych, Lille - Liverpool, Juventus Turín - Fulham, Valencie - Werder Brémy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články