Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalistu Valencie drželi tak, že mu roztrhli dres. Přesto sudí penaltu nepískl

PRAHA

Fotbalisté Valencie cítili po čtvrtečním vyřazení z Evropské ligy od Atlétika Madrid velkou křivdu. Po bezbrankové remíze, která posunula do semifinále po výsledku 2:2 z prvního duelu soupeře, spílali německému rozhodčímu Florianu Meyerovi. Hosty rozzuřila situace z 86. minuty, kdy útočníka Nikolu Žigiče zatáhl ve vápně domácí Juanito tak silně, že mu roztrhl dres. Přesto se penalta nekopala.

Foto: ČTK/AP

Hvězda Valencie David Villa diskutuje s rozhodčím

Článek

"Ještě nikdy jsem neviděl tak jasný faul. Jsme naštvaní. Přijeli jsme si pro výhru, ale rozhodčí udělal chybu. Nevím, proč to neodpískal. Nic neřekl," prohlásil Žigič.

Nejvíce se do sudího opřel brankář César Sánchez. "Je to neuvěřitelné. Měl jsem možnost vidět to z mé pozice, takže neexistuje, že by to rozhodčí neviděli. Nepotřebujete spatřit roztržený dres, byla ta křišťálově jasná penalta," prohlásil Sánchez.

"Půjdu se podívat, do jejich peněženek"

"Půjdu se podívat do jejich peněženek, jestli si ode mě něco nevzali. Loni jsme byli ve vyřazovací fázi oloupeni a stejná věc se stala i dnes. Příští rok si s sebou radši nebudu brát hodinky, aby mi je taky neukradli," pravil Sánchez ironicky.

Trenér Unai Emery protestoval tak vehementně, že ho hlavní arbitr vykázal do hlediště. "Celý svět to mohl vidět, televize nelže. Hráči jsou pobouřeni, strašně to bolí. A navíc to je v soutěži, kde jsou zavedeni brankoví rozhodčí," rozčiloval se Emery s odkazem na novinku s pěti sudími, kterou UEFA v Evropské lize v této sezoně testuje.

Příliš pozitivních ohlasů ale zatím nepřinesla. "To je mi tedy vynález. Tři rozhodčí a vidí jen to, co chtějí vidět," uvedl Sánchez. "Jsem si jistý, že dnes to viděli. UEFA chce z Evropské ligy udělat velkou soutěž ve stylu Ligy mistrů, ale tito rozhodčí na takový standard nedosahují. Nemají odvahu odpískat proti domácím v 86. minutě penaltu. To je, jako kdybych se já bál jít do soubojů. UEFA ale zase bude vysvětlovat tohle svinstvo tím, že sudí jen dělají svoji práci," doplnil.

Hostující kouč byl přesvědčen, že jeho tým měl zahrávat pokutový kop už v prvním poločase. "Byla tam ruka, která zablokovala dráhu míče. Takže také penalta. Problém není v tom, že ty chyby jsou úmyslné. Je to o tom, že rozhodčí nejsou osobnosti a nemohou pískat v takovéhle atmosféře. Před zápasy nás žádají o fair play, ale nejdřív by měli kontrolovat sami sebe. Dnes by si měl rozhodčí raději z ostudy schovat hlavu," dodal Emery.

Atlético v sestavě s Tomášem Ujfalušim si nenechalo valencijskými stížnostmi zkazit postupovou radost. Trenér Quique Sánchez Flores připomněl, že madridskému celku rozhodčí zřejmě neprávem neuznali Forlánův gól kvůli údajnému ofsajdu. "Fotbal mě vychoval k tomu, abych nemluvil o rozhodčích a jejich výrocích. Pamatuji si okamžik, kdy nebyl Forlán v ofsajdu a nic se nestalo. Dokonce ani nevím, jaké byl rozhodčí národnosti," uvedl kouč Atlétika.

Madridský celek narazí v semifinále na Liverpool, takže se může těšit na setkání s kanonýrem Fernandem Torresem, který před třemi lety zamířil do Anglie právě z Atlétika. "Fernando bude nadšený, že si zahraje proti bývalému klubu. Bude to pro něj velká motivace," uvedl kouč Liverpoolu Rafael Benítez.

Jeho svěřenci dokázali na Alfield Road ve čtvrtek zastavit 27 zápasů trvající neporazitelnost Benfiky Lisabon a navíc jí vrátili čtyři roky staré vyřazení z osmifinále Ligy mistrů. "Hráli jsme proti výbornému týmu a věděli jsme, že to bude těžké. Dokonale jsme ale využili jejich slabin," pochvaloval si Benítez po výhře 4:1, kterou Liverpool bohatě smazal ztrátu 1:2 z úvodního utkání.

Nečekané tažení Fulhamu Evropskou ligou neskončilo ani ve čtvrtfinále. Angličané, kteří museli zahájit cestu soutěží v předkole už v červenci minulého roku, zaskočili úřadujícího německého mistra z Wolfsburgu bleskovou brankou po pouhých 21 sekundách. "Naši hráči byli zničení gólem, který jsme inkasovali v poslední minutě v prvním duelu doma. Tohle byla nejlepší odpověď. Je to krásné psát historii," rozplýval se kouč Roy Hodgson.

Wolfsburg doplatil na zoufalou hru defenzivní čtyřky. Výrazně chyboval také český stoper Jan Šimůnek, který se podepsal pod inkasovaný gól a vůbec nestíhal rychlé hostující výpady. "Za to, jak jsme hráli, jsme si nezasloužili postoupit," uznal záložník Zvjezdan Misimovič.

Liverpool s Fulhamem nyní drží čest anglického fotbalu, poté co z Ligy mistrů vypadli ve čtvrtfinále oba zbývající zástupci Premier League. "Doufám, že se s Fulhamem uvidíme ve finále a budeme moci hovořit o dvou anglických týmech," přál si kouč Benítez, aby Fulham v semifinále vyřadil Hamburk s Davidy Jarolímem a Rozehnalem.

Reklama

Související témata: