Hlavní obsah

Přerušení letecké dopravy zápasy fotbalových pohárů nenaruší

LONDÝN/PRAHA

Přerušení letecké dopravy nad Evropou, které zapříčinil sopečný prach z islandského vulkánu Eyjafjallajökull, nepoznamená semifinálové zápasy fotbalové Evropské ligy. Anglický Fulham už má připravený náhradní dopravní plán před cestou do Hamburku, Liverpool ještě před dlouhou poutí na hřiště Atlétika Madrid vyčkává na aktuální informace.

Foto: Toussaint Kluiters , Reuters

Letadla vzlétla, sportovní život by se měl vrátit do obvyklých kolejí.

Článek

Velký problém s dopravou nicméně čeká na fanoušky, kterých se například z Británie do Hamburku chystá zhruba dva a půl tisíce. "Pro třicet nebo čtyřicet lidí můžete najít místa ve vlaku, ale pro 2500 fanoušků, kteří se na zápas skutečně těší, je to něco jiného. Byla by to velká škoda, kdyby nemohli ten zápas vidět," prohlásil kouč Roy Hodgson. Jeho tým nespecifikoval, zda se do Hamburku přemístí autobusem lamanšským tunelem, nebo využije trajektu.

Autobusem jeli fotbalisté Barcelony k úternímu semifinále Ligy mistrů do Milána proti Interu. Stejný způsob cesty museli zvolit sportovní gymnasté, které od čtvrtka čeká v Birminghamu o den odložené mistrovství Evropy. Na šampionát odcestovala česká výprava čtyř mužů a čtyř juniorů společně s trenéry už v sobotu z Prahy mikrobusem. "Pořadatelé transport pečlivě zorganizovali. Podle předem daných dispozic gymnasté jeli z Calais lodí do Doveru. Mikrobus se z Francie vrátil domů a v Británii už pořadatelé zajišťovali přepravu svými autobusy," řekl trenér českých sportovních gymnastů Jan Caska.

O soustředění v Portugalsku přišla atletická skupina Martiny Blažkové, v níž trénuje také kompletní štafeta čtvrtkařek, čtvrtá z březnového mistrovství světa v hale. "Zítra místo toho odjíždíme do Nymburka. Potřebujeme prostě trénovat a ne čekat na sbalených taškách. Technicky změna zas takový problém není, chtěly jsme jet za teplem a pokud u nás bude stejné počasí, jako bylo poslední dva dny, bude to super," uvedla trenérka na serveru atletického svazu.

Výškař Jaroslav Bába s trenérem museli o týden odložit cestu za přípravou na Kanárské ostrovy. Jen těsně se potížím vyhnula početná skupina směr Lanzarote, kterou tradičně organizuje kouč Michal Pogány. Atleti odletěli na poslední chvíli ve čtvrtek.

Dlouhou cestu autem musel o víkendu absolvovat liverpoolský fotbalista Fernando Torres. Ten měl u specialisty v Barceloně dohodnutou operaci zraněného kolena a vzhledem k blížícímu se mistrovství světa nemohl zákrok odkládat. "Šampionát je pro mě absolutní prioritou. Čekal jsem na něj čtyři roky. A pokud se potvrdí prognózy lékařů, nebudu na něm chybět," řekl šestadvacetiletý kanonýr, jenž by měl začít s tréninkem po nedělní operaci za šest týdnů.

Omezení dopravy trápí i indického šachistu Višvánathána Ánanda, který uvízl na letišti ve Frankfurtu. Ánand má v Sofii obhajovat titul mistra světa proti Bulharovi Veselinu Topalovovi a středeční zahajovací partii chce o tři dny odložit. Bulharská strana to ale zamítla kvůli značné finanční ztrátě.

Přestože je další závod mistrovství světa formule 1 na programu až začátkem května v Barceloně, ochromená letecká doprava působí účastníkům značné problémy. Zhruba tisícovka zaměstnanců jednotlivých stájí musela zůstat po Velké ceně Číny v Šanghaji, do Evropy se nedostaly k nutným úpravám ani závodní monoposty. Promotér šampionátu Bernie Ecclestone nicméně nepředpokládá, že by mohl dopravní kolaps konání barcelonského závodu poznamenat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články