Hlavní obsah

Jarolím cítí šanci v bundeslize i v poháru. V Evropě jsme ale uvolněnější, říká

Fotbalisté Hamburku sice v posledním kole bundesligy nečekaně podlehli Mohuči, před čtvrtečním úvodním duelem semifinále Evropské ligy proti Fulhamu si z toho ale halvu nedělají. „V Evropské lize se nám daří víc. Jsme uvolněnější. A fanoušci jsou natěšeni. Finále je v Hamburku. Už od osmifinále tady jsou vidět bilboardy,“ naznačuje ambice HSV český legionář David Jarolím.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Kapitán Hamburku David Jarolím (vlevo) bojuje o balón se Sebastienem Pocognolim ze Standardu Lutych v utkání Evropské ligy.

Článek

V Evropské lize jste na jaře poslali ze hry týmy z Beneluxu - Eindhoven, Anderlecht i Lutych. Co říkáte Fulhamu, semifinálovému soupeři z prestižní anglické ligy?

Těžko se v téhle fázi vybírá. Los byl daný dřív, druhá větev mohla přinést těžší soupeře: ve hře byly Valencie, Atlético, Liverpool. Pro nás je to lepší než hrát s německým protivníkem pár kilometrů odtud.

Nepřekvapilo vás, že Fulham si poradil s Wolfburgem, který disponuje kanonýry Džekem a Grafitem?

Wolfsburg na tom není zdaleka tak dobře jako v minulé sezóně. A Fulham ukázal, že umí.

Ve vyřazovací fázi Evropské ligy jste vždy začínali doma a teď zase. Bývá to označováno spíše za nevýhodu, vy jste to ale obrátili ve své plus...

Je to o tom nedostat gól, to je pak do odvety velká zbraň. Nám se to sice nedařilo, ale stejně to vycházelo v náš prospěch.

Jak těžce se před Evropskou ligou překusuje nečekaný nezdar v domácí soutěži - víkendová prohra s Mohučí, po níž jste až sedmí?

V bundeslize k nám teď jezdí soupeři, co jen brání. To nám nesedí. Utečou a z brejku rozhodnou. Jako Mohuč. Máme dvě tváře, v Evropské lize se nám daří víc. Jsme uvolněnější. A fanoušci jsou natěšeni. Finále je v Hamburku. Už od osmifinále tady jsou vidět bilboardy.

Máte dost zraněných - Jansena, Petriče Eliu...

To je další potíž, pořád nám chybí důležití hráči. Můžeme aspoň použít Guerreru. Hráli jsme to na něj. V bundeslize sice už nesmí po konflitku s fanouškem (na kterého po zápase hodil lahev) nastoupit, ale v Evropě ano.

Do Hamburku v průběhu sezóny přišla superhvězda - van Nistelrooij. Ale branek moc nedává. Nejsou fanoušci zklamaní?

Dává důležité góly v Evropské lize. A v bundeslize se snaží. Pracuje pro tým.

Váš spoluhráč David Rozehnal je v nemilosti novinářů. Píší o něm jako o bezpečnostním riziku pro Hamburk. Cítí to tak i kouč Labbadia a neopomíjí ho v sestavě právě kvůli tomu?

Byl u nešťastných gólů. Třeba se smolnou tečí. Ale předváděl dobré výkony. V obraně byl nejstabilnější. Hraje ale Boateng z německého nároďáku. S ním je ve středu obrany nizozemský reprezentant Mathijsen. Lobby může hrát roli. Ale nevím. David nehrál špatně.

Kudy je teď pro vás schůdnější cesta do příštího ročníku pohárů - skrze domácí ligu nebo přes celkový triumf v Evropě?

Těžko říct. je to tak nastejno. V bundeslize je pro nás výhodou, že do Evropy půjde asi i šestý v pořadí, protože ve finále poháru jsou lídr ligy Bayern a také Brémy. Ty v Evropě už též skoro jsou.

Na úplný závěr bundesligy vás čekají právě Brémy. Loni vás vyřadily v semifinále evropského poháru, teď ještě hrají o Ligu mistrů, vy o druhý pohár...

Pro nás by v tu chvíli bylo nejlepší být ve finále Evropské ligy. To by nám psychicky pomohlo.

Ale ještě před tím budete hrát i s Norimberkem, vaším bývalým klubem, který byste mohli poslat do druhé ligy...

Zajímavé to může být už před utkáním kvůli možnému pokračování problémů s létáním. Odklad nehrozí, svaz ho neudělá. V posledních kolech je stanoven jednotný termín.

Takže pokud by se dál nelétalo, z Londýna po odvetě pojedete rovnou do Bavorska?

Svaz s tím nehne. I kdybychom se oháněli, že jsme v poháru nadělali spoustu bodů a pomohli k tomu, že Německo v koeficientu předstihlo Itálii a bude mít místo navíc v Lize mistrů.

Kdo podle vás získá v těsné stíhačce německý titul? Bayern, nebo Schalke?

Bayern. Všechno hraje pro něj. I dvoubodový náskok.

Reklama

Související témata: