Hlavní obsah

Atlético porazilo Liverpool, zápas Hamburku s Fulhamem vítěze nepřinesl

Anglické fotbalové týmy, které musely cestovat k zápasům semifinále Evropské ligy do kontinentální Evropy kvůli omezení letecké dopravy zdlouhavě po zemi, na hřištích soupeřů neskórovaly. Nováček mezi nejlepšími čtyřmi Fulham uhrál remízu 0:0 v Hamburku, Liverpool prohrál 0:1 na hřišti Atlétika Madrid.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Útočník Atlétika Diego Forlán se raduje z branky.

Článek
Fotogalerie

Španělskému celku pomohl k první výhře nad anglickým celkem po sedmi zápasech výborným výkonem český fotbalista Tomáš Ujfaluši. Domácí byli od úvodu rychlejší, přímočařejší a také se lépe vyrovnali s absencí klíčového útočníka. Po potrestaném Agüerovi převzal hlavní střeleckou zodpovědnost Forlán a svoji úlohu naplnil už po devíti minutách. Po centru od Jurada mu sice vůbec nesedla hlavička, ale druhým dotykem se štěstím protlačil míč za Reinu.

To Liverpoolu se chybějícího kanonýra zraněného Torrese nedařilo nahradit. Hostující ofenzivu se pokoušel rozhýbat kapitán Gerrard, který se v 19. minutě prohnal po levé straně, ale svou akci zakončil střelou vedle. Na opačné polovině pálil mimo Reyes. Na pravé straně hřiště se do domácích útoků výrazně zapojoval Ujfaluši. Bývalý český reprezentant se tři minuty před pauzou prosmýkl mezi hostujícími beky a jen těsně minul Reinovu levou tyč.

Liverpool po příchodu z kabin na chvíli přidal, do šancí se však dál dostávali hlavně domácí. V 53. minutě mohl Forlán litovat, že si lajdácky zpracoval míč za obranu a Reinu tak vůbec neohrozil. Gólman Liverpoolu se musel vytáhnout o pět minut později, kdy reflexivně vyrazil Simaovu střelu zblízka po Ujfalušiho přesném centru.

Český bek byl při chuti a svému týmu výrazně pomáhal i při bránění. Blýskl se hlavně v 71. minutě, kdy zablokoval Kuijtovu ránu. O šest minut později se Ujfaluši sám pokusil o zakončení a Reina měl po jeho přízemní střele zpoza vápna plno práce. Matnému Liverpoolu nepomohlo ani dvojí střídání.

V utkání Hamburku s Fulhamem branka nepadla

V sestavě Hamburku proti Fulhamu se tradičně objevil kapitán týmu David Jarolím, zato na jeho jmenovce Rozehnala zbyla znovu jen lavička náhradníků. Jenže ani Rozehnalovi spoluhráči toho moc neukázali - hrálo se hodně opatrně a útočníci marně vyhlíželi vhodnou přihrávku, z které by vznikla šance. Nudný fotbal přestal po půlhodině bavit i diváky a na hráče brzy pískali.

O úrovni prvního poločasu svědčí, že první střelu - a hodně neduživou - vyslal Pitroipa až těsně před pauzou. Jedinou slibnější šanci měl nakonec maďarský záložník Fulhamu Gera, který z ojedinělé akce ve 14. minutě vystrašil gólmana Rosta, ale je rána z hranice šestnáctky se po teči soupeře mezi tyče míč nedostala.

Po pauze se hra sice zrychlila, ale kolem trestných území byli fotbalisté nepřesní, přestože zvlášť domácí kouč Labbadia hráče nabádal k větší ofenzivě. O střelu se pokusil po hodině hry i Jarolím, ale ani on nemířil přesně a utkání bez příležitostí spělo k bezbrankové remíze.

Domácí ale přece jen v závěru přitlačili a v 71. minutě po střelách Pitriopa a Trochowského měl brankář Schwarzer plné ruce práce, aby míč vytlačil nad břevno. Možná nejlepší šanci měl vzápětí Jarolím, jenže jeho tvrdý pokus ze 14 metrů šel ke smůle domácích přesně do míst, kde stál brankář. I proto taktická bitva vítěze neměla a diváci se moc nepobavili.

Odvety se hrají 29. dubna.

Úvodní utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:
Atlético Madrid - Liverpool 1:0 (1:0)
Branka: 9. Forlán. Rozhodčí: L. Duhamel - S. Duhamel, Capelli (všichni Fr.). ŽK: Valera - Kyrgiakos. Diváci: 54 500.
Atlético: De Gea - Ujfaluši, Perea, Dominguez, Antonio Lopéz - Paulo Assuncao - Reyes (90. Camacho), Simao (78. Valera), Raul Garcia, Jurado - Forlán (85. Salvio). Trenér: Sánchez Flores.
Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Agger - Kuijt, Lucas, Mascherano, Benajun (84. El Zhar) - Gerrard - N'Gog (64. Babel). Trenér: Benítez.
Hamburk - Fulham 0:0
Rozhodčí: Bo Larsen - Sönderby, Nörrestrand (všichni Dán.). ŽK: Mathijsen, Trochowski - Baird, Gera. Diváci: 49 171.
Hamburk: Rost - Demel (82. Rincón), Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Trochowski, Pitroipa - Van Nistelrooij, Guerrero (72. Petrič). Trenér: Labbadia.
Fulham: Schwarzer - Konchesky, Hangeland, Baird, Hughes - Etuhu, Murphy, Davies - Duff, Gera - Zamora (52. Dempsey). Trenér: Hodgson.

Reklama

Související témata: