Hlavní obsah

Forlán dvěma góly zařídil Atlétiku vítězství v premiérovém ročníku Evropské ligy

HAMBURK

Fotbalisté Atlétika Madrid se stali vítězi premiérového ročníku Evropské ligy. Ve finále, které se hrálo ve středu v Hamburku, porazili hráči španělského celku anglický Fulham 2:1 po prodloužení. Obě branky vítěze vstřelil Diego Forlán. Z výhry v druhé nejprestižnější klubové soutěže Evropy se raduje i český obránce Tomáš Ujfaluši, který se stal sedmým vítězem soutěže, která se v minulosti jmenovala Pohár UEFA.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalisté Atlétika Madrid oslavují získ poháru pro vítěze Evropské ligy.

Článek

Fotbalisté španělského celku, za který v základní sestavě nastoupil český obránce Tomáš Ujfaluši, byli před zápasem mírnými favority a od úvodního hvizdu měli více ze hry. Poprvé zahrozili ve 12. minutě, v níž po rychlém brejku střílel Forlán do pravé tyče Schwarzerovy branky. Po čtvrthodině hry fauloval před pokutovým územím Ujfalušiho Etuhu. S následující střelou Reyese si australský brankář poradil.

Balón ze své sítě musel Schwarzer lovit až ve 32. minutě. Simao přistrčil do dobré palebné pozice Agüerovi, jemuž se sice rána nepodařila, ale míč našel nabíhajícího Forlána, který střelou k tyči překonal brankáře anglického týmu.

Útočník Atlétika Madrid Diego Forlán se raduje z branky ve finále Evropské ligy.foto: Reuters/Sergio Perez

Atlético se z vedení radovalo pouhých pět minut. Po akci Zamory se k míči dostal Gera, který poslal centr přes celé pokutové území k Daviesovi, jenž přesnou střelou k bližší tyči vyrovnal.

Obraz hry se nezměnil ani ve druhém poločase. Míč častěji na svých kopačkách měli hráči španělského celku a Fulham spoléhal na rychlé brejky. Po chybě obrany Atlétika se po hodině hry dostal k ráně střelec gólu Fulhamu Davies, brankář De Gea však byl připraven.

Anglický celek pozorně bránil a útočící Atlético se snažilo dostávat do šancí zejména po centrech, které však obrana Fulhamu snadno odvracela. Ve druhé půli se diváci v Hamburku branky nedočkali a zápas tak došel až do prodloužení.

V tom si Atlético vypracovalo rozhodující náskok. U gólové akce byli stejní aktéři jako u úvodní branky zápasu. Ve 116. minutě se na levé straně uvolnil Agüero, poslal přízemní centr do pokutového území, kde našel Forlána. Střelec úvodní branky zápasu míč jen jemně tečoval a balón po teči jednoho z obránců skončil v síti.

Finálové utkání fotbalové Evropské ligy v Hamburku:
Atlético Madrid - Fulham 2:1 (1:1, 1:1) po prodloužení
Branky: 32. a 116. Forlán - 37. Davies. Rozhodčí: Rizzoli - Copelli, Maggiani (všichni It.). ŽK: Salvio, R. Garcia, Forlán - Hangeland. Diváci: 50.000.
Atlético: De Gea - Ujfaluši, Perea, Dominguez, Antonio Lopéz - Reyes (78. Salvio), Paulo Assuncao, Raul Garcia, Simao (68. Jurado) - Forlán, Agüero (119. Valera).
Fulham: Schwarzer - Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff (84. Nevland), Etuhu, Murphy (118. Greening), Davies - Gera - Zamora (55. Dempsey).

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen