Hlavní obsah

FCSB - Liberec 0:2Postupuje i Liberec, využil přesilovku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
64. Hilál 0 : 1
82. Rabušic 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Liberec je druhým českým zástupcem, který postoupil do 4. předkola fotbalové Evropské ligy, v Rumunsku vyhrál 2:0 nad oslabeným týmem FCSB, jemuž kvůli koronaviru chybělo hned 15 hráčů. Severočeši na stadionu v Giurgiu hráli od 20. minuty a vyloučení Stefana Cany dlouhou přesilovku, kterou v druhé půli zužitkovali po rohových kopech Júsuf Hilál a střídající Michael Rabušic. Už o pár hodin dříve si zajistila účast v závěrečném play off Plzeň, když porazila Sönderjyske 3:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Júsuf Hilál z Liberce se raduje z gólu proti FK Riteriai. Trefil se i proti FCSB.

Článek

Slovan navázal na výhru 5:1 z 2. předkola proti litevskému Riteriai a v závěrečném předkole si příští týden zahraje doma o základní skupinu s vítězem duelu APOEL Nikósie - Zrinjski Mostar (stav 2:2).

Zápas v Giurgiu byl až do dnešního odpoledne v ohrožení kvůli tomu, že se v týmu FCSB od minulého týdne masivně šíří koronavirus. Klub měl 15 pozitivně testovaných hráčů a další nakažení jsou v realizačním týmu.

Vedení žádalo o odložení zápasu na sobotu. UEFA ovšem schválila domácím novou patnáctičlennou soupisku a přes zdravotní rizika povolila, aby se zápas uskutečnil. Rumuni narychlo doplnili kádr novými hráči.

Celá kvalifikace Evropské ligy se kvůli koronavirové krizi hraje jen na jedno utkání a bez diváků. Liberec usiluje o první postup do základní skupiny evropských pohárů od sezony 2016/17.

FCSB, který nastoupil kvůli koronaviru oslaben už v předchozím kole na půdě Bačky Topola, měl nakonec k dispozici 18 hráčů včetně dvou brankářů. Majitel klubu Becali na poslední chvíli angažoval několik nových hráčů, ale jeden z nich Karanovic musel už po 10 minutách kvůli zranění střídat.

Ještě větší komplikace pro domácí přišla ve 20. minutě. Stoper Cana fauloval unikajícího Mosqueru a ázerbájdžánský rozhodčí jej vyloučil. Následný přímý kop v podání Hilála vytáhl brankář Straton, který si poradil i s Hromadovou dorážkou.

Liberec sice v přesilovce až tolik nedominoval, ale šance si vytvářel. Hlavičkující Pešek však minul a před pauzou Straton vychytal hlavičkujícího Hilála. FCSB i v oslabení hrozil, největší šanci první půle měl ale ještě v plném počtu v úvodu, kdy brankáře Nguyena protáhl Sut.

Liberecký gólman podržel spoluhráče hlavně šest minut po pauze, kdy zneškodnil únik Petreho. Kouč Slovanu Hoftych vzápětí poslal do hry druhého útočníka Rabušice a ten se mohl ihned prosadit, proti jeho hlavičce ale výborně zasáhl Straton.

Severočeši stupňovali tlak. Střílený centr z pravé strany těsně netrefili dva hostující hráči, proti Hilálově hlavičce pak za již překonaným gólmanem odvrátil Sut. V 63. minutě skončila Mikulova tečovaná rána těsně vedle, ale z následného rohu už Slovan udeřil. Po Mosquerově centru se hlavou k tyči prosadil Hilál a navázal na branku z 2. předkola na půdě litevského Riteriai.

V 82. minutě Severočeši ze stejné akce pojistili vedení. Na další Mosquerův centr z rohu si tentokrát naskočil střídající Rabušic a definitivně rozhodl. V závěru pak ještě hosté neproměnili dvě šance.

Fotbalová Evropská liga - 3. předkolo:
FCSB - Slovan Liberec 0:2 (0:0)
Branky: 64. Hilál, 82. Rabušic. Rozhodčí: Aghajev - Zejnalov, Amirali (všichni Ázerb.). ŽK: Perianu, Petre - Pešek, Beran, Hilál. ČK: 20. Cana (FCSB). Bez diváků.
FCSB: Straton - Enache, Cana, Soiledis, Pantiru - Simion, Perianu, Sut - Petre (68. Ion), Karanovic (10. Popescu), Caiado. Trenér: Pintilii
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Mara, Hromada (88. Chaluš) - Pešek (84. Matoušek), Beran (51. Rabušic), Mosquera - Hilál. Trenér: Hoftych
Jak si vedla Plzeň
Další výsledky EL

Reklama

Související témata: