Hlavní obsah

Plzeň bude hrát Evropskou ligu na Spartě, fanoušci sepsuli radní

PLZEŇ

Zuřící fanoušky v neděli před plzeňskou radnicí krotila i policie, vášně planuly, ale nic se nemění na tom, že fotbalisté západočeského klubu budou ve čtvrtek 29. července hrát utkání Evropské ligy s Besiktasem mimo své město. A od pondělka je definitivní, že to bude na pražské Letné na stadionu Sparty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Plzně se do pohárové Evropy vrátí v Praze

Článek

Tam bude v posledním červencovém týdnu pořádně našlapáno. Letenské na jejich půdě čeká Liga mistrů, ale ´uhnou´ Plzni už na 27. července, kolize nehrozí. „Ale pro jistotu jsme měli již zajištěný příslib Slavie, že bychom mohli hrát u ní,“ uvedl obchodní ředitel klubu Aleš Pangrác.

Leč fandové spokojeni nejsou. Při nedělní bitvě s Olomouci skandovali proti verdiktu UEFA, která neshledala stadion ve Štruncových sadech jako vyhovující. A tasili ostrý transparent: „Doma jsme tady. Vážení radní, Jděte do pr...,“ schytalo to i vedení města, podle diváků viník toho, že klub nemá stadion s náležitými parametry.

Vedení klubu upozornilo už před losem EL, že může dojít k termínovému střetu se Spartou. „Jenže přednost dostaly zájmy Turků, aby se v Istanbulu nepotkal Besiktas s Galatasaray. Tam je pro UEFA silnější trh,“ podotkl Pangrác. Nakonec Plzni pomůže to, že předpokládaný sparťanský zápas 3. předkola LM zřejmě s Poznaní, za předpokladu, že Letenští přejdou přes Metalurg Liepaja, se posune na dřívější termín.

Zápas poháru ve Štruncových sadech zůstává fantazií. Požadavky UEFA splňuje pouze hlavní tribuna, ostatní části hlediště jsou nevyhovující. Klub uvažoval, že postaví provizorní montované tribuny na tartanu kolem hrací plochy, což ovšem UEFA odmítla. Na případné stavební úpravy by zbývalo málo času. Zejména sektor pro hosty byl problémem. „Časově ani technicky to tady v regionu ani v republice nikdo není schopen zvládnout,“ řekl Pangrác.

Hlavním problémem byly sedačky. "V Česku existuje norma, jak má vypadat sedadlo na stadionu. Bohužel norma UEFA vypadá jinak," pravil Pangrác. Přitom věřil, že aspoň předkolo EL lze doma odehrát. „Vycházeli jsme z toho, že licenční manuál našeho svazu by měl na předkolo stačit,“ podivil se plzeňský ředitel.

Na vlastním stadionu tak Západočeši návrat do pohárů po dlouhých 39 letech slavit nemohou. „My hráči ani fanoušci nemůžeme být spokojeni s tím, že Evropskou ligu musíme hrát v Praze. A pořád věříme tomu, že se začne stavět nový stadion,“ komentoval situaci kapitán týmu Pavel Horváth.

Reklama

Související témata: