Hlavní obsah

Sivok přiletí s Besiktasem a tvrdí: Bojím se, že Plzeň Turci podcení

Se Spartou Tomáš Sivok (26) vyhrál dvakrát titul a dvakrát domácí Pohár. Už třetí sezónu však obléká dres Besiktase Istanbul, s nímž se z titulu i poháru radoval jednou. Ve středu přiletí s tureckým celkem do Prahy, večer si zatrénuje na Letné a ve čtvrtek večer tu nastoupí proti Plzni, v níž hraje několik jeho bývalých sparťanských spoluhráčů... „Je to zvláštní pocit, ale na Letnou se těším, tam jsem doma,“ přiznal v rozhovoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Český fotbalový obránce Tomáš Sivok

Článek

Kdy dorazí Besiktas do Prahy a kde bude bydlet?

Přiletíme ve středu po poledni a ubytovaní jsme v centru Prahy v hotelu Intercontinental.

Jak se těšíte na Letnou?

Strašně moc. Vždyť jsem na Letné strávil ve Spartě nádherné chvíle a cítím se tam doma. Nastoupit v jiném dresu pro mne bude trochu zvláštní. Navíc budu hrát proti týmu, jehož několik hráčů dobře znám právě ze Sparty. Plzeň trénuje Pavel Vrba, kterého znám zase z reprezentace do jednadvaceti let.

V jaké je Besiktas formě?

To se teprve pozná. Přecházíme pomalu z přípravné fáze do herní. Máme za sebou ale jen dva přípravné zápasy, z toho jeden proti jednomu amatérskému týmu. Pohár s Plzní pro nás bude vlastně prvním ostrým zápasem v sezóně.

Ptal se vás trenér na Plzeň?

Hlavně asistenti. Říkal jsem jim, co vím. Především jsem musel chladit jejich optimismus. Oni byli z losu nadšení, protože Plzeň vůbec neznají. V podstatě to brali jako formalitu. Museli jsme Turky se Zápotočným před Plzní varovat, protože oni jsou schopni jí podcenit, a pak by se mohli divit. Koukali na nás dost divně, když jsme jim říkali, jaký to je soupeř. Upřímně říkám, trochu se bojím, že turečtí fotbalisté Plzeň ve čtvrtek podcení. Mají to v povaze.

Takže vy osobně byste bral jaký výsledek?

Takový, který by nám dával solidní předpoklad pro odvetu. Nejlépe samozřejmě vítězství. Máme doma odvetu, to budeme tak dvacet třicet procent lepší než v Praze, ale je to riziko, spoléhat jen na domácí zápas.

Přiletí s vámi i Tomáš Zápotočný?

Je v nominaci, takže ano. Máme celkem pět stoperů.

To byste mohli vytvořit spolu stoperskou dvojici...

Tak to moc nevidím. Je nás v týmu přespočet cizinců. V úterý přišel z Realu Madrid Guti, takže nás je jedenáct. Při tom v klubu smí být jen deset cizinců. Šest jich může nastoupit v základu a dva smějí být na lavičce. Víc jak šest jich ale na hřišti být nesmí. Dva zbývající musí na tribunu.

Kdo myslíte, že bude muset odejít?

Mám obavu, že to může spadnout zase na Zápotočného. Trenér dal jasně najevo, že ve stoperské dvojici bude hrát jeden cizinec a zbývajících pět využije do ofenzivy.

Vám ale odchod nehrozí...

Co já vím. Mohu to být klidně i já. V Turecku nikdy nevíte, na čem jste.

S jakými cíli jde Besiktas do sezóny?

Tradičně s těmi nejvyššími. Loni jsme vyhráli titul i pohár, v minulé sezóně jsme se nevešli do Ligy mistrů, takže sezóna byla brána jako nepovedená. To znamená, že v té nové se musíme dostat co nejdál v Evropské lize a bojovat o titul. Jiná varianta v Besiktasu, jednom ze tří nejslavnějších istanbulských klubů, není. Menší cíle si klást nemůže. To je podobné jako ve Spartě.

Reklama

Související témata: