Hlavní obsah

Evropa je krutá. Plzeň mohla uštědřit Besiktasi výprask, nakonec remizovala

PRAHA

Hodně krutě dopadlo pro fotbalovou Plzeň úvodní vystoupení v kvalifikaci o Evropskou ligu. Prakticky celý první poločas vysoce favorizovaný Besiktas Istanbul válcovala, vstřelila gól a měla i další tři čtyři vyložené šance, namísto jasného vedení však minutu před přestávkou z penalty inkasovala a nakonec musela být ráda za remízu 1:1. Prostě rána do vazu, neboť po takovémto výsledku jsou před odvetou za týden u Bosporu naděje Vrbových svěřenců na postup do dalšího kvalifikačního dějství mizivé.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský Rezek v boji s Toramanem z Besiktasu Istanbul

Článek
Fotogalerie

Ochozy se Besiktasi postavily, neboť sotva zápas začal, rozvinuly obrovitý transparent se Švejkovou figurou a jeho hláškou „Vojna s Turkem musí bejt“, hráči Plzně se v pražském vyhnanství od samého počátku vzepřeli favorizovanému protivníkovi také. Od první minuty měli navrch, Horváth zkoušel ostřelovat gólmana Hakana pravačkou i lobem ze čtyřiceti metrů, Jiráček se do šance také tlačil.

U vedoucího gólu zůstat nemuselo

Odvaha a nebojácnost Západočechy prostě ctila, přinášela jim územní převahu, sérii rohů, závary v soupeřově šestnáctce a dokonce jednu příležitost za druhou. Tu první obrovskou měl v 25. min. Rezek, jehož hlavičku vytáhl Hakan z brány přímo zázračně, po třech minutách však i on jen zíral, jak Horváth našel po standardní situaci přesně Limberského a ten z hranice šestnáctky prostřelil všechno, co mu stálo v cestě.

Plzeň vedla, vznášela se na vlnách euforie a svým ofenzivním fotbalem Turky drtila. A kdyby v následujících minutách svůj náskok zvýšila, bylo by to jen spravedlivé vyjádření dění, jež se v letenské aréně odvíjelo. Rezkova příležitost byla totiž tutová, Kolářova šance ještě větší. Nemít Besiktas v bráně Hakana, bylo by po zápase, protože Vrbovi svěřenci svého protivníka od Bosporu válcovali.

Názornou úkázkou byl ostatně bleskový výpad Rezka v 38. minutě... Po přesném pasu Horvátha utekl celé turecké obraně, řítil se sám na gólmana, ale ukvapeně a ještě slabě vystřelil z příliš uctivé vzdálenosti, takže superšanci pohřbil.

Rána do vazu před přestávkou

Zákonitě tudíž přišel trest... Trestný kop kata českých fotbalistů Nihata sice ještě skončil s přispěním plzeňských obránců v 41. min. na břevně, jenže před přestávkou Krbeček špatně vykopl míč, založil turecký protiútok, Rajtoral ve vápně Quaresamu ve vzájemné strkanici fauloval, takže Delgado z přísně nařízené penalty skóre srovnal. Po parádním výkonu, který Plzeň do té doby předváděla, hotová rána do vazu!

Vyrovnávací branka samozřejmě Západočechy zmrazila natolik, že ve druhé půli se už k výkonu z prvního poločasu nevybičovali a ke zdrcujímu tempu a tlaku se nedostali. Pochopitelně i proto, že poučení Turci začali hru kontrolovat, drželi míč, zpřesnili kombinaci a snažení Horvátha a spol. nabourávali a eliminovali hned v zárodku.

Jediné nebezpečí tak představovala hlavička Bystroně, kterou ovšem Hakan v 73. min. opět bravurně zlikvidoval a zanechal tak výrazný autogram pod remízou, jež samozřejmě před odvetou za týden u Bosporu dává obrovské postupové naděje na čtvrté kvalifikační předkolo Turkům.

První zápas třetího předkola Evropské ligy
Viktoria Plzeň - Besiktas Istanbul 1:1
Branky: 28. Limberský - 44. Delgado. Rozhodčí: Gomez - Galindo, Martinez (všichni Šp.). ŽK: Rajtoral - Sivok, Dalgado, Necip. Diváci: 5 875. Poločas: 1:1.
Plzeň: Krbeček - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela (90. + 1. Hájovský), Horváth, Rada, Kolář (67. Střihavka), Jiráček (86. Hruška) - Rezek. Trenér: Vrba.
Besiktas Istanbul:  Hakan - Erhan, Sivok, T. Ibrahim, Ü. Ibrahim - Hilbert (67. Tabata), Ernst, Delgado, Quaresma - Mert (77. Dal Silva), Nihat (46. Necip). Trenér: Schuster.

Reklama

Související témata: