Hlavní obsah

Baník dal jen gól, třikrát trefil tyč a přes Mogilev nepřešel

Fotbalisté Ostravy skončili v třetím předkole Evropské ligy. Baník si vylámal zuby na sedmém celku běloruské ligy Mogilevu, kterému po jednobrankové prohře v prvním utkání podlehl 1:2 i v dnešní domácí odvetě. Ostravu potopila žalostná koncovka: neproměnila spoustu šancí a jen Frejlach třikrát trefil tyč. Definitivně ji dvacet minut před koncem zlomil druhý gól Zenkoviče.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Martin Lukeš z Baníku a Vladimir Jurčenko z Mogilevu (zády) v odvetném zápase 3. předkola Evropské ligy

Článek

Ostravě měla přinést postup nová útočná trojice s univerzálním obráncem Šmejkalem, jenže nakonec všechno zkrachovalo právě na neefektivní koncovce.

Dněpr měl pod kontrolou úvodních deset minut, pak ale nevěděl, kde mu hlava stojí. Baník na něj udeřil presinkem a lepší kombinací. Nahrávala mu i obrovská okna uprostřed běloruské zálohy.

Nápor Ostravy spustil ve 14. minutě Varadi, který se však z deseti metrů ve vyložené šanci ukopl a ani netrefil branku. Během chvilky přišly další dvě zajímavé situace. Frejlach už byl přesnější: brankář Kopancev nejprve jeho skákavou ránu vytlačil od pravé tyče, která o pár sekund později zaduněla po dalším Frejlachově projektilu.

Baník si nekomplikoval zápas jen marněním příležitostí. Ve 24. minutě si kyperský sudí mohl vybrat jeden ze souběžných faulů Neuwirtha nebo Varadiho v pokutovém území a Jurčenko se z penalty nemýlil.

Rychlá reakce však Baník vrátila k postupovým myšlenkám: do odraženého míče se z 22 metrů parádně opřel Řezník a jeho volej prošel až do sítě.

Domácí přes pomalou hostující zálohu snadno procházeli do dalších šancí. Smolař Frejlach i podruhé svou dalekonosnou ranou orazítkoval pravou tyčku, štěstí Ostravě nepřinesly ani obligátní standardní situace. Kopancev po rohu vytáhl hlavičku Bolfa, pak i Nevese a pár sekund před pauzou i další průnik agilního Frejlacha.

Tolik možností neměl Baník za úvodní tři ligová kola dohromady. Sotva začala druhá půle, z malého vápna hlavičkoval Šmejkal, ale znovu nad. To nejhorší tím pro Dněpr skončilo.

Scénář první půle už hosté nepřipustili. Více rozhýbali hru a zvýšili aktivitu. Hra se vyrovnala a dvacet minut před koncem opařil Bazaly Zenkovič, kterému míč ideálně za obranu naservíroval Jurčenko. Střelecký i osobní zmar vzápětí dovršil Frejlach, který potřetí v duelu orazítkoval brankovou konstrukci.

Otevřené obrany domácích vzápětí využil rychlonohý Jurčenko, ale jeho brejk zmařil Daněk. Baník v závěru ztuhl v křeči.

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Baník Ostrava - Dněpr Mogilev 1:2 (1:1)
Branky: 26. Řezník - 24. Jurčenko z pen., 70. Zenkovič. Rozhodčí: Trattu - Soteriu, Gregoriades (všichni Kypr). ŽK: Varadi, Hušbauer, Bolf, Neves - Kapov, Jurčenko, Černych. Diváci: 4812. První zápas: 0:1, postupuje Mogilev.
Ostrava: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf (83. Greguš), Neves - Hušbauer (67. Pilík), Marek, Frejlach - Lukeš, Varadi, Šmejkal (56. Šenkeřík). Trenér: Koubek.
Mogilev: Kopancov - Kapov, Gončar, Ževněrov, Obrazov - Byčenok (82. Turlin), Karpovič, Šunejko (89. Raspopov), Těreščenko (85. Černych) - Jurčenko, Zenkovič. Trenér: Skorobogatko.

Reklama

Související témata: