Hlavní obsah

VIDEO: Baroš spasil dvěma góly Galatasaray, do role kanonýra se pasoval i Kadlec

PRAHA

Hodně nahnuté to bylo s fotbalisty Galatasarye Istanbul ve čtvrtečním úvodním duelu 4. předkola Evropské ligy. S ukrajinským celkem Karpaty Lvov prohrávali na domácím hřišti po první půli 0:2 a jejich šance na postup do základní skupiny se silně ztenčila. Ve druhém poločase na sebe ale vzal roli spasitele Milan Baroš. Český forvard, který se pomalu vrací na travník po zranění achilovky, dvakrát rozvlnil síť a zachránil svému týmu alespoň remízu 2:2.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Obránce Leverkusenu Michal Kadlec oslavuje jednu ze vtřelených branek v utkání 4. předkola Evropské ligy proti Simferopolu.

Článek

Baroš se přitom teprve v minulém týdnu vrátil k tréninku a chyběl i v základní sestavě. Bezprostředně po prvním inkasovaném gólu v 34. minutě jej ale trenér Galatasaraye Frank Rijkaard poslal na trávník a český reprezentant koučovo očekávání bezmezně naplnil. Ještě předtím ale lavičku tureckého klubu zachvátilo zděšení, protože sebevědomý soupeř přidal do přestávky další branku.

Jenže Baroš se vrátil na trávník s velkou chutí. A v 59. minutě zařídil snížení na 1:2 a v 86. minutě vyrovnal a zachránil naděje favorizovaného tureckého celku.

Stejnou bilancí se ve čtvrtek blýskl krajní obránce Leverkusenu Michal Kadlec, který dvěma góly výrazně pomohl k domácímu vítězství 3:0 nad ukrajinským Simferopolem v utkání čtvrtého předkola Evropské ligy. Čtvrtý tým z minulého bundesligového ročníku má před odvetou blízko k postupu do základní skupiny soutěže.

Pětadvacetiletý reprezentant se už v 54. vteřině dostal k odraženému míči, pohotovou dalekonosnou ranou z voleje ho vrátil za překvapeného hostujícího gólmana a připsal si premiérovou soutěžní trefu v sezóně. Podruhé se bývalý fotbalista Slovácka a Sparty Praha trefil sedm minut před koncem hlavou po rohovém kopu. Kadlec mohl v nastaveném čase z pokutového kopu dokonce zkompletovat hattrick, ale k penaltě ho nepustil Michael Ballack. Zkušený záložník ji bezpečně proměnil a oslavil tak obnovenou soutěžní premiéru v domácím dresu po letním příchodu z Chelsea.

Novosibirsk zaskočil Eindhoven

Dokonce čtyřbrankový náskok do odvety si zajistili fotbalisté CSKA Moskva, kteří doma deklasovali kyperský Anorthosis Famagusta 4:0. Útočník Tomáš Necid nastoupil až na posledních deset minut, záložník Luboš Kalouda nebyl ani na lavičce.

První dva góly zaznamenal během sedmi minut první půle Necidův ofenzivní konkurent Doumbia z Pobřeží slonoviny, třetí a čtvrtý vstřelila po přestávce letní srbská posila Tošič.

Postup do základní skupiny Evropské ligy se přiblížil i českým fotbalistům Tomáši Vychodilovi, Tomáši Čížkovi a brankáři Petru Vaškovi. Jejich Sibir Novosibirsk překvapivě porazil v úvodním duelu závěrečného předkola favorizovaný PSV Eindhoven díky brance v nastavení 1:0 a vytvořil si slibnou pozici do odvety, která se odehraje za týden v Nizozemsku.

Vychodil, který dnes místo absentujícího Medveděva navlékl kapitánskou pásku, odehrál celý zápas a připsal si žlutou kartu. Čížek nastoupil na posledních 19 minut a brankář Vašek zůstal na lavičce. V dresu ruského celku se představil také další fotbalista se zkušenostmi z české ligy Makedonec Veliče Šumulikoski, který dříve hrával za Slovácko a do Sibiru přišel před pár dny z anglického Prestonu.

Grygera vítězství Juventusu pouze přihlížel 

Základní fázi soutěže má nadosah také Miroslav Slepička z Dinama Záhřeb. Ten sice dnes svému týmu scházel, ale chorvatský šampión i bez něj dokázal vyhrát 2:0 v maďarském Györu. Výhodnou pozici do odvety si připravil také Juventus Turín, který vyhrál na hřišti Štýrského Hradce 2:1. Grygera zůstal jen na lavičce.

Ani na střídačku Celtiku Glasgow se znovu nevešel mladík Milan Mišůn. Skotský velkoklub zvítězil 2:0 nad Utrechtem a rozesmutnil českého reprezentanta do 21 let v hostujících barvách Jacoba Lenského, jenž odehrál 82 minut. Ještě o gól hůř je na tom před odvetou Genk s Danielem Pudilem. Belgický celek prohrál doma s vítězem Ligy mistrů z roku 2004 Portem 0:3 a prakticky ztratil naději na postup.

Těžkou pozici budou mít v druhém zápase i oba krajánci v Dněpropetrovsku Mario Holek a brankář Jan Laštůvka. Ukrajinský tým doma nečekaně podlehl 0:1 Poznani, kterou ve třetím předkole Ligy mistrů vyřadila pražská Sparta. Do zápasu zasáhl pouze Holek. Také útočník Lukáš Magera dnes nastoupil v základní sestavě, ale domácí prohře svého Temešváru s hvězdami nabitým Manchesterem City 0:1 nezabránil.

Poslední slovenský zástupce v soutěži Slovan Bratislava prohrál na svém stadiónu gólem dvě minuty před koncem se Stuttgartem 0:1. Do zápasu, který provázaly nepokoje fanoušků, nenastoupil kvůli disciplinárnímu trestu český kapitán Slovanu Radek Dosoudil. Jeho spoluhráč Jan Králík zůstal pouze na lavičce. Do hry se nedostal ani náhradní brankář Lokomotivu Moskva Marek Čech, jehož tým uhrál remízu 1:1 v Lausanne.

Úvodní zápasy 4. předkola fotbalové Evropské ligy
BATE Borisov - Marítimo 3:0 (0:0), Paris Saint-Germain - Maccabi Tel-Aviv 2:0 (1:0), Leverkusen - Simferopol (Ukr.) 3:0 (1:0) (dva góly Kadlec), CSKA Moskva - Anorthosis Famagusta 4:0 (2:0), Sibir Novosibirsk - PSV Eindhoven 1:0 (0:0), Rapid Vídeň - Aston Villa 1:1 (1:1), Slovan Bratislava - Stuttgart 0:1 (0:0), Debrecín - Litex Loveč 2:0 (2:0), Vaslui - Lille 0:0, Omonia Nikósie - Metalist Charkov 0:1 (0:1), AIK Stockholm - Levski Sofia 0:0, Dněpropetrovsk - Lech Poznaň 0:1 (0:1), Odense - Motherwell 2:1 (1:0), Feyenoord Rotterdam - Gent 1:0 (0:0), Steaua Bukurešť - Grasshopper Curych 1:0 (0:0), Galatasaray - Karpaty Lvov 2:2 (0:2) (oba góly domácích Baroš), Hajduk Split - Unirea Urziceni 4:1 (1:1), Genk - FC Porto 0:3 (0:1), Palermo - Maribor 3:0 (2:0), FC Bruggy - Dinamo Minsk 2:1 (0:1), Lausanne - Lokomotiv Moskva 1:1 (1:0), PAOK Soluň - Fenerbahce Istanbul 1:0 (1:0), CSKA Sofia - The New Saints (Wales) 3:0 (0:0), Liverpool - Trabzonspor 1:0 (1:0), Celtic Glasgow - Utrecht 2:0 (2:0), Temešvár - Manchester City 0:1 (0:0), Neapol - Elfsborg 1:0 (1:0), Getafe - APOEL Nikósie 1:0 (1:0), Dundee United - AEK Atény 0:1 (0:1), Alkmaar - Aktobe (Kaz.) 2:0 (2:0), Györ - Dinamo Záhřeb 0:2 (0:2), Borussia Dortmund - Karabach (Ázerb.) 4:0 (4:0), Sturm Štýrský Hradec - Juventus Turín 1:2 (0:1), Sporting Lisabon - Bröndby Kodaň 0:2 (0:1), Villarreal - Dněpr Mogilev 5:0 (4:0).

Reklama

Související témata: