Hlavní obsah

Slavia nehodlá pohárovou odvetu podcenit

Viktor Nosek, Právo

Formalita, pomyslí si mnozí. Fotbalová Slavia má ve středu na Strahově jen poklidně stvrdit postup do 2. kola Poháru UEFA přes Sartid Smederevo, další tým z Balkánu, který ji v posledních letech potkal. Výsledek 2:1 ze Srbska a Černé Hory Pražanům báječně nahrává.

Foto: ČTK/AP

Fotbalisté Slavie Praha Audauto da Silva, Richard Dostálek a Radek Bejbl (zleva) gratulují Tomáši Doškovi (druhý zprava) ke gólu, který vstřelil srbskočernohorskému Sartidu Smederevo v úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA

Článek

Nic nepodcenit, hrát zodpovědně. Slavia je ve stejné pozici jako ve druhém předkole Ligy mistrů proti Leotaru Trebinje. V srpnu také měla po utkání venku k dobru výhru 2:1, doma pak vyhrála 2:0 a šla na Celtu Vigo. "Směrem dopředu jsou mimořádně nebezpeční," říkal o protivníkovi trenér Miroslav Beránek. "První utkání nesmí vést k nějakému vypuštění," přikývl Radek Bejbl.

Dva hráče vyřadilo ze hry onemocnění

Sešívaní se právě před třemi týdny ve Smederevu zvedli z mizérie. Vyhráli, pak přejeli v lize jasně Brno a s velikánskou ,klikou" zvítězili v deseti i v Teplicích. "Kdybychom hráli tak jako před měsícem, tak by to bylo hodně špatné," ušklíbl se při vzpomínce na mizerné týdny mužstva Bejbl. Heslo zní: bojovat tak, jako v posledním třech utkáních. "A vyhrát. Body do koeficientu jsou třeba," zdvihl prst Beránek.

Soupeře už trenér nesledoval, bude vycházet ze vzájemného utkání, které bere za směrodatné. "Hráči si soupeře osahali." Na otázku ohledně taktiky vytáhl Beránek na sebe netradiční bonmot: "Když budeme mít míč, budeme útočit. Když ne, bránit," smál se, ale hned dodával, že bránit rozhodně aktivně.

Gedeona stále trápí koleno

Co slávisty den před utkáním soužilo? Viróza, která vtrhla do kabiny. Milan Zachariáš i Martin Lukeš už jsou sice fit, jenže Lukáš Došek s Tomášem Hrdličkou nebudou ani na lavičce náhradníků. Těžko postradatelný defenzivní štít Patrik Gedeon na ní sice bude, jenže... Rekonvalescence hráče, který se před zraněním zabydloval i v národním týmu, se zase protahuje. Koleno stále bolí, od začátku hrát opět nebude.

"Ještě to stále není takové, jak by mělo. Rozhodně nejsem stoprocentně připraven," smutnil holohlavý fotbalista před včerejším odpoledním tréninkem. Vazy v koleně mu povolily v srpnu při bezbrankové remíze s Jabloncem. V reprezentační pauze sice sehrál přípravné utkání s Pardubicemi, ale do soubojů naplno raději nechodil. Podvědomý strach o bolavé místo z hlavy jen tak nevyžene. "Raději jsem občas uhýbal," přiznal.

Kdyby ve středu večer na trávník vyběhl, bylo by to určitě jen za rozhodnutého stavu a asi jen na chvilku. "Musíme si dávat pozor, 2:1 je ošemetný výsledek," ví, že jeden inkasovaný gól vrací Smederevo do boje o postup. "Soupeř je díky brance, kterou nám dal v nastavení, víc ve hře," ví i Beránek.

Pravděpodobné sestavy
Slavia
Kozáčik - Kratochvíl, Zachariáš, Petrouš, Müller - Lukeš, Bejbl, Dostálek, Piták - T. Došek, Adauto
Sartid Smederevo
Žilič - Savič, Kovačevič, Spasič, Rankovič - Zorič, Kočič, Mudrinič, Zečevič - Mirosavljevič, Pantelič
zápas se hraje od 18 h, přímo vysílá ČT2, řídí rozhodčí Van Egmond z Nizozemska

Reklama

Související témata: