Hlavní obsah

Díky, Forláne... Sparta proti Necidovu CSKA Moskva, Palermu a Lausanne

MONAKO

Los honosnější a štědřejší Ligy mistrů se ve čtvrtek obešel bez nich. Fotbalisté pražské Sparty se tak museli soustředit na úvodní páteční ceremoniál Evropské ligy v Monaku, který jim ve skupině F přihrál za soupeře CSKA Moskva s českým reprezentantem Tomášem Necidem, dále Palermo a Lausanne. První zápas sehrají 16. září s Palermem, skupinu zakončí také doma s CSKA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letenští budou chtít navázat třeba na loňské výhry nad Kluží.

Článek

Pražané by měli nejlepšímu fotbalistovi letošního mistrovství světa Diego Forlánovi poděkovat. Hrozila jim třeba „skupina smrti“ s Juventusem Turín a Manchesterem City, Uruguayec je však poslal do relativně snadnějšího „efka“.

„Po skupině s Juventusem a Manchesterem jsem pokukoval, byla by nejatraktivnější,“ troufal si letenský kouč Jozef Chovanec. Samozřejmě také proto, že duely s těmito giganty by byly pro Spartu nesmírně lukrativní, protože v Evropské lize si může zobchodovat reklamní plochy na stadiónu sama.

„Také skupina, jež nám připadla, je však rozhodně zajímavá, nabídne našim fanouškům různé herní styly. V Itálii jsem na mistrovství světa 1990 zažil vrchol své hráčské kariéry,“ uvítal kouč Palermo. „Ruský fotbal zase z těch tří znám asi nejlépe. Působil jsem tam jako trenér, dokážu se vcítit do jejich mentality. Ale pozor, CSKA není klasický ruský tým. Má spoustu Brazilců v čele s Vágnerem Love, kvality Tomáše Necida všichni moc dobře známe. Je to nejsilnější tým ve skupině,“ řekl Chovanec přímo v Monaku.

„Teď bychom měli vzít Evropskou ligu jako velký reparát a začít okamžitě zase vyhrávat! Narazíme na stejně kvalitní soupeře jako v Lize mistrů, ale je tam rozdíl 155 miliónů korun...“ poukázal sparťanský kouč.

Fotbalový obránce Erich Brabec.foto: ČTK/Michal Doležal

Brabec si vymodlil návrat do Moskvy

Los potěšil zkušeného cestovatele Ericha Brabce. Letenský stoper byl jedním z prvních českých legionářů v Rusku a působil také ve Švýcarsku. „Ve čtvrtek jsem při losu Ligy mistrů litoval, že jsem se místo Žiliny mohl zase vrátit do Moskvy na Spartak. Asi jsem to přivolal, na CSKA se těším,“ usmíval se obránce. „Je to však samozřejmě silný soupeř. Před časem vyhrál Pohár UEFA, na jaře vypadl v Lize mistrů až ve čtvrtfinále s Interem... S Tomášem Necidem jsem hrál ve Slavii, určitě si zavoláme a probereme to.“

Jistou raritou je Lausanne hrající druhou švýcarskou ligu. „Přesně si vybavuji jejich olympijský stadión, hrál jsem na něm. Nesmíme je podcenit. Dostali se do finále Švýcarského poháru a vyřadili přední prvoligové týmy. A prostředí v Palermu bude asi hodně bláznivé,“ upozornil Brabec.

„Favoritem skupiny je jednoznačně CSKA, to je všem jasné. Palermo ze Serie A pravidelně postupuje do Evropy, což také mluví samo za sebe. Italové budou dalším velmi nepříjemným soupeřem. Uděláme vše pro to, abychom byli úspěšní,“ dodal Libor Sionko, záložník s bohatými pohárovými zkušenostmi.

Necid se těší na Letnou

Z blížících se utkání se těší logicky hlavně na duely se Spartou, která pro něj odmala byla vždy největším rivalem kvůli jeho dřívějšímu působení ve Slavii. "Ve Slavii jsem vyrůstal, takže je jasné, co pro mě souboje se Spartou znamenají. Bude to pro mě hodně prestižní a radost mám také z toho, že se podívám domů a uvidím rodinu s kamarády," těšil se Necid. Proti sparťanům se chce vytáhnout, na Letné má hodně přátel. Asi nejvíc si rozumí s Brabcem, někdejším parťákem ze Slavie, s nímž bude svádět přímé souboje.

Exslávista Tomáš Necid (vpravo) z CSKA Moskva si zahraje proti Spartě.foto: Reuters/Denis Sinjakov

CSKA má podle něj v Evropské lize velké plány, když mu kvůli nepovedené minulé sezoně unikla účast v Lize mistrů, kde loni Moskvané došli až do čtvrtfinále. "Klub jako CSKA má pokaždé ty nejvyšší ambice. Když jsme přišli o Ligu mistrů, chceme to napravit v Evropské lize a zapomenout tak na velké zklamání," uvedl Necid

Trenér se víc obává Palerma

Jeho trenér Leonid Sluckij vidí jako nejnebezpečnějšího soupeře Palermo. "Má v týmu argentinského reprezentanta Pastoreho, a když si může dovolit takové hráče, musí mít velké ambice. Lausanne jsem viděl na vlastní oči. Není to sice tým s výraznými individualitami, ale velmi dobře brání a doma může hodně kousat," míní Sluckij. "Sparta je mistr své země. V poslední době sice hodně jejích hvězd odešlo do zahraničí, přesto to není slabý soupeř," citoval kouče CSKA server gazeta.ru

První dva ze skupiny postupují

Osmačtyřicet účastníků Evropské ligy bylo rozděleno do dvanácti čtyřčlenných skupin, z nichž dva nejlepší postoupí do jarní části. Sparta již loni okusila první ročník nástupnické soutěže bývalého Poháru UEFA a hrála až do posledního kola o postup, po výhře na Letné však Eindhoven doplnila Kodaň.

Monacký los byl ke Spartě velmi milosrdný. Z vylosovaných soupeřů si v play off nejlépe vedl CSKA Moskva, který vyřadil Famagustu po výhrách 4:0 a 2:1. Palermo doma porazilo Maribor 3:0 a venku mu pak stačila prohra 2:3. Nejvíc práce mělo Lausanne, jenž s Lokomotivem Moskva dvakrát remizovalo 1:1 a postoupilo až díky penaltovému rozstřelu.

Sázkové kanceláře Spartě v boji o dvě postupová místa příliš nevěří. "Určitě se jedná o hratelné soupeře, přesto Sparta nejspíš skončí ve skupině F třetí a dál nepostoupí," uvedl Petr Urbanec z Tipsportu, který na vítězství Sparty ve skupině vypsal kurz 5:1 a na druhé místo 2,2:1. Favoritem skupiny je CSKA s kurzem 1,9:1 na vítězství, role outsidera připadla Lausanne (30:1).

Losování základních skupin fotbalové Evropské ligy
Skupina A: Juventus, Manchester City, Salcburk, Lech Poznaň.
Skupina B: Atlético Madrid, Leverkusen, Rosenborg, Aris Soluň.
Skupina C: Sporting Lisabon, Lille, Levski Sofia, Gent.
Skupina D: Villarreal, Bruggy, Dinamo Záhřeb, PAOK Soluň.
Skupina E: Alkmaar, Kyjev, Borisov, Šeriff Tiraspol.
Skupina F: CSKA Moskva, Palermo, Sparta, Lausanne.
Skupina G: Petrohrad, Anderlecht, AEK Atény, Hajduk Split.
Skupina H: Stuttgart, Getafe, Odense, Young Boys Bern.
Skupina I: Eindhoven, Sampdoria, Metalist Charkov, Debrecín.
Skupina J: Sevilla, Paris St. Germain, Dortmund, Karpaty Lvov.
Skupina K: Liverpool, Steaua Bukurešť, Neapol, Utrecht.
Skupina L: FC Porto, Besiktas, CSKA Sofia, Rapid Vídeň.
Program:
1. kolo: 16. září Sparta Praha - Palermo, Lausanne - CSKA Moskva
2. kolo: 30. září CSKA Moskva - Sparta Praha, Palermo - Lausanne
3. kolo: 21. října Palermo - CSKA Moskva, Sparta Praha - Lausanne
4. kolo: 4. listopadu CSKA Moskva - Palermo, Lausanne - Sparta Praha
5. kolo: 1. a 2. prosince Palermo - Sparta Praha, CSKA Moskva - Lausanne
6. kolo: 15. a 16. prosince Sparta Praha - CSKA Moskva, Lausanne - Palermo

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články