Hlavní obsah

Slavie porazila Sartid znovu 2:1 a postoupila

PRAHA

Zprvu suverénně, poklidně, pak trochu lopotně šli fotbalisté Slavie na Strahově do 2. kola Poháru UEFA přes Sartid Smederevo. Komplikace si v chladném večeru přivodili zbytečně, všechny krátce po přestávce. Přesto dosáhli třicáté výhry v této soutěži.

Článek

"Několik minut po pauze jsme byli pasivní a měl jsem obavy. Naštěstí jsme se z toho útlumu a nekoncentrovanosti dostali a máme vše, co jsme chtěli," řekl trenér Slavie Miroslav Beránek.

O čem slávisté toužebně mluvili, se jim krásně vyplnilo. Sejmout hosty ze Srbska a Černé Hory se povedlo už v 5. minutě: T. Došek potáhl míč zleva, obrana jej odvrátila jen k úplně volnému Dostálkovi, a ten se do něj v běhu opřel vší silou - 1:0.

Disharmonická obrana Sartidu

Jenže domácí se sotva doradovali a už mohlo být srovnáno. To když se Mirosavljevič postavil k trestnému kopu a míč plachtící přes zeď k tyči Kozáčik jen konečky prstů vytlačil na tyč... To byl, jak se později ukázalo, klíčový moment. Slavia si oddechla a začala využívat notně disharmonické obrany soupeře.

T. Došek i Adauto ještě v jasných pozicích nastřelili gólmana Žiliče, ale po necelé půlhodince se asi i obránce Petrouš divil, jak daleko se dostal, poslal výtečně "do ulice" Adautovi a po druhé trefě byl klid. Jenže k údivu všech jen dočasný...

Hrdinou druhé půle byl Kozáčik

V úvodu druhého poločasu totiž Pražané na trávníku snad ani nebyli! A soupeř konečně ukázal, proč v lize dokázal zdolat Partizan Bělehrad hrající Ligu mistrů. Mirosavljevič krkolomně snížil a obrana Slavie se ocitla v ráji zmatků.

"Asi jsme nebyli dost rozhýbání, ale nesmí se nám to stát," říkal Adam Petrouš. Přestávka se protáhla skoro o deset minut kvůli zranění rozhodčího, snad i to mohlo hrát roli. "Ne, bylo to vinou našeho uspokojení, začátek druhého poločasu vyzněl z naší strany strašidelně," přiznal sebekriticky Karel Piták.

Vyrovnání bylo blizoučko a sešívaní mohli opakovaně děkovat Kozáčikovi, který zmařil tutovky osamocených Mudriniče i Panteliče. Až pak Slavia přidala, zklidnila se a byť nedala pár šancí, může se v pátek při losu modlit, aby zase nemusela někam na Balkán.

Zraněný Zachariáš

"Asi na nás byla znát reperezentační pauza, i když vymlouvat se na to nemůžeme. Na hře obrany se podepsalo i zranění Zachariáše, který si už v prvním poločase poranil koleno a pak musel střídat. O výsledek jsme se ale nebáli," tvrdil Richard Dostálek, který nastoupil netradičně na pravém kraji zálohy.

Brankář Matúš Kozáčik, jenž se dozvěděl, že nastoupí až den před zápasem, menší obavy o výsledek přiznal. "Po přestávce na nás vlítli, asi byl problém i psychice," uznal slovenský gólman, jemuž po zápase vyndávali stehy z hlavy, které má z posledního ligového utkání v Teplicích.

Slavia Praha - Sartid Smederevo 2:1 (2:0)
Branky: 5. Dostálek, 29. Adauto - 47. Mirosavljevič. Rohodčí: van Egmond - Meints (18. Oskam), Hoove (všichni Niz.). ŽK: Latka, T. Došek - Kočič. Diváci: 4243.
Slavia: Kozáčik - Kratochvíl, Müller, Petrouš, Zachariáš (55. Nachtman) - Dostálek (74. Kuka), Latka, Bejbl, Piták - T. Došek, Adauto (67. Fořt). Trenér: Beránek.
Smederevo: Žilič - Kekezovič (65. Bogdanovič), Kovačevič (46. Živanovič), Spasič, Savič - Kočič, Zorič, Mudrinič, Zečevič - Mirosavljevič, Pantelič (74. Živkovič). Trenér: Dostanič.

Reklama

Související témata: