Hlavní obsah

Atlético začne obhajobu prvenství v Evropské lize bez Ujfalušiho

PRAHA

Po Lize mistrů odstartují fotbalové boje ve skupinách i v Evropské lize. Poslední vítěz Atlético Madrid začne obhajobu na hřišti Arisu Soluň, chybět u toho však bude český obránce Tomáš Ujfaluši, který ještě není po zánětu achillovky zcela fit a s týmem do Řecka neodletěl. Hrát však může dalších jedenáct českých fotbalistů.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Tomáš Ujfaluši se raduje z gólu v síti Liverpoolu.

Článek

Hned čtyři z nich se mohou představit v dresu Anderlechtu Brusel v prestižním souboji se Zenitem Petrohrad, který soutěž vyhrál v roce 2008. V sestavě by určitě neměl chybět Jan Polák, který by rád výhrou oslavil narození syna Dominika.

Dostat by se mělo i na Lukáše Marečka a Ondřeje Mazucha, který sice po nepovedeném utkání s Partizanem Bělehrad vypadl ze sestavy, ale zranění spoluhráče Juhásze by mu mělo návrat do základu usnadnit. Jan Lecjaks zřejmě znovu usedne jen mezi náhradníky.

Prestižní souboj čeká i na Slepičku

Prestižní souboj čeká i na Miroslava Slepičku, jehož Dinamo Záhřeb vyzve španělský Villarreal. Zdeněk Grygera s Juventusem hostí Lech Poznaň, který v kvalifikaci o Ligu mistrů prohrál se Spartou, kde Grygera dříve působil. Tomáš Zápotočný se s Besiktasem pokusí zdolat CSKA Sofia, Michala Kadlece čeká s Leverkusenem norský Rosenborg a Jacob Lensky zavítá s Utrechtem do Neapole.

Na úspěšnou ligovou premiéru v dresu Lille se David Rozehnal pokusí navázat v utkání se Sportingem Lisabon. "Jsem rád, že můj první zápas za Lille skončil vítězstvím, zvláště když jsme v derby s Lens vyhráli 4:1. Se svým výkonem jsem byl spokojený a chválil mě i trenér, tak snad to tak půjde dál," uvedl pro klubový web Rozehnal, který je v Lille na hostování z Hamburku.

Multimilionářská bitva

Ve skupině A na sebe narazí dva týmy, které si získaly slávu především zásluhou peněz svých majitelů. Manchester City za poslední dva roky utratil za posily zhruba půl miliardy eur a nyní zavítá do Salcburku, který pět let podporuje nápojový koncern Red Bull. Jeho zásluhou tým od roku 2005 posílilo 64 hráčů za zhruba 200 milionů eur, což je výrazně nad standard rakouského fotbalu.

To ve skupině F, kde hraje pražská Sparta, se představí přesný opak obou bohatých celků. Lausanne hraje jen druhou švýcarskou ligu a má roční rozpočet 75 miliónů korun, tedy srovnatelný s českými kluby. A postaví se proti CSKA Moskva podporovanému bohatými ruskými magnáty. CSKA, za které by měl hrát i český reprezentant Tomáš Necid, nespatřuje v Lausanne snadného soupeře, protože v předkole Švýcaři vyřadili jeho městského rivala Lokomotiv Moskva.

Útočník CSKA Moskva Tomáš Necid v bílém..foto: ČTK/AP/Luca Bruno

"Lausanne možná nemá tak kvalitní hráče, ale je to kompaktní tým, který dobře brání a především doma je nebezpečný. Rozhodně soupeře nepodceníme. I proto, co se stalo Lokomotivu," prohlásil trenér CSKA Leonid Sluckij.

Stejně jako v minulé sezóně bude zápasy Evropské ligy řídit pětice rozhodčích včetně dvou brankových. Týmy hrají kromě bodů také o finanční prémie 3,4 miliónu korun za vítězství v zápase a 1,7 milionu za remízu. Ze čtyřčlenných skupin postoupí vždy dva nejlepší celky, které za to obdrží pět miliónů korun.

Program zápasů 1. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A: 19:00 Salcburk - Manchester City, Juventus Turín (Grygera) - Lech Poznaň.
Skupina B: 19:00 Aris Soluň - Atlético Madrid (Ujfaluši - zraněný), Leverkusen (Kadlec) - Rosenborg.
Skupina C: 19:00 Lille (Rozehnal) - Sporting Lisabon, Levski Sofia - Gent.
Skupina D: 19:00 Dinamo Záhřeb (Slepička) - Villarreal, FC Bruggy - PAOK Soluň.
Skupina E: 19:00 Alkmaar - Šeriff Tiraspol, Dynamo Kyjev - Borisov.
Skupina F: 19:00 Lausanne - CSKA Moskva (Necid).
Skupina G: 21:05 Anderlecht (Lecjaks, Mazuch, Mareček, Polák) - Petrohrad, AEK Atény - Hajduk Split.
Skupina H: 21:05 Stuttgart - Young Boys Bern, Getafe - Odense.
Skupina I: 21:05 Debrecín - Metalist Charkov, PSV Eindhoven - Sampdoria Janov.
Skupina J: 21:05 Karpaty Lvov - Dortmund, Sevilla - Paris St. Germain.
Skupina K: 21:05 Neapol - Utrecht (Lensky), Liverpool - Steaua Bukurešť.
Skupina L: 21:05 Besiktas Istanbul (Zápotočný, Sivok - zraněný) - CSKA Sofia, FC Porto - Rapid Vídeň.

Reklama

Související témata: