Hlavní obsah

Letenský lídr Řepka: Zápas s Palermem je pro nás jako Liga mistrů

Výzva je to velká. V letech 1998-2002 působil ve Fiorentině a teď se sparťanský stoper Tomáš Řepka chystá na prestižní konfrontaci s italským fotbalem. Letenské čeká ve čtvrtek večer od 19:00 na úvod Evropské ligy domácí zápas s Palermem. Lídr kabiny přiznává, že jen mimořádný výkon dá Spartě šanci vylepšit mimořádně špatnou bilanci, kterou s italskými kluby v pohárech má.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka v objetí spoluhráčů po vstřeleném gólu.

Článek

Italský soupeř, to je pro vás asi hodně lákavý úvod skupiny.

Moc se těším. Nejen já, ale i celý tým. Stejně jako pokaždé, když do Čech přijede tak kvalitní soupeř.

Máte na sicilské mužstvo nějakou vzpomínku?

Za mého působení Palermo první ligu nehrálo. Z působení v jiných klubech znám jen dva hráče současného týmu, osobně Liveraniho a ještě Maccaroneho. Teď jsou klíčovými postavami soupeře.

A jsou to zkušenosti pozitivní?

Jsou. Tehdy Fiorentina válela a ti dva hráli v méně úspěšných klubech, takže zkušenosti s nimi mám dobré.

Vstupujete do nové soutěže. Ještě vás bolí, že vám letos znovu unikla Liga mistrů?

Zklamání bylo samozřejmě velké, ale teď to bereme tak, jako bychom v Lize mistrů hráli. Palermo i CSKA Moskva jsou totiž tak kvalitní jako soupeři, kteří by nás v ní potkali. Uděláme maximum pro to, abychom vstupní zápas vyhráli.

Palermo je tedy pro vás svou kvalitou náplastí za Ligu mistrů?

Dá se říci, že ano. Evropská liga je sice trochu jiný ‚level‘, ale kvalitních mužstev je v ní dost. A my bychom také měli získat nějaké body do klesajícího českého koeficientu.

Berete to tak, že na bedrech Sparty leží odpovědnost za český klubový fotbal?

Sparta už zůstala v pohárech jediná, takže se to tak určitě dá brát. Český koeficient se zhoršuje a nikdo jiný než my ho v této sezóně nevylepší.

Kdo ze tří soupeřů ve skupině bude nejtěžší?

To je teď těžké říci. Největším favoritem je určitě CSKA. Kdekdo si možná řekne, že s druholigovým Lausanne bychom měli získat povinných šest bodů. Ale u mužstva, jež vyřadilo Lokomotiv Moskva, to vůbec nemusí být pravda.

Předvádí Palermo klasický italský fotbal?

Co jsme viděl, tak ano. Ničím mě zásadně nepřekvapili.

Sparta má s italskými kluby zápornou bilanci. Z osmnácti pohárových zápasů dokázala vyhrát pouze dva... Co musíte splnit, abyste vyzráli na Palermo?

Abychom Italy porazili, musí nám všechno fungovat na víc jak sto procent. Budeme mít co dělat, ale chceme vyhrát a bilanci aspoň trochu vylepšit.

Reklama

Související témata: