Hlavní obsah

Sparta vyrukuje na Palermo s cílem konečně přežít v Evropě do jara

PRAHA

Náhrada za Ligu mistrů právě začíná. Fotbalisté Sparty vstupují dnešním domácím duelem s Palermem (od 19:00 na Letné) do Evropské ligy. Moc dobře vědí, že hned premiéra hodně napoví, zda se český mistr může ve čtyřčlenné skupině vejít mezi dva postupující. Loni byli Pražané ve hře až do posledního utkání, jara se však v pohárech nedočkali. Letos už jsou zkušenější a chtějí to změnit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bony Wilfried ze Sparty se raduje z gólu proti NK Maribor.

Článek

Sirotci českého klubového fotbalu jdou do boje. Po výbuchu dalších tří zástupců v předkolech zůstali na evropské scéně už jen fotbalisté Sparty. Ne však ve vytoužené Lize mistrů, ale po roce znovu v Evropské lize. „Hrajeme vlastně za celý český fotbal. Národní koeficient se zhoršuje a nikdo jiný než my už ho v této sezóně nevylepší,“ poukazuje obránce Tomáš Řepka.

Loni Sparta dvakrát porazila Kluž, ale přes Eindhoven a Kodaň dál neprošla. Letos ji kromě Palerma čeká CSKA Moskva a Lausanne. „Cíle jsou jasné. Chceme napravit loňský neúspěch. Byli jsme kousek od postupu, takže bych si letos osobně přál hrát evropské poháry i na jaře,“ říká kouč Jozef Chovanec. „Jsme ale rozumní a víme, co nás čeká. CSKA a Palermo jsou favorité. Přesto, pokud budeme kompaktní a kompletní, chceme zúročit loňské zkušenosti a porvat se o postup,“ dodává.

Prémie jsou zajímavé

Pořád také ještě jde o zajímavé peníze. V Evropské lize si může klub reklamní panely na stadiónu zobchodovat sám, navíc za výhru ve skupině dává UEFA prémii 3,5 miliónu korun, za remízu polovinu. „Měli bychom tuto soutěž vzít jako velký reparát a začít v pohárech zase vyhrávat! Narazíme na stejně kvalitní soupeře jako v Lize mistrů, ale je tam rozdíl 155 miliónů korun...“ srovnává Chovanec.

Znovu má problémy se sestavou, to už je před pohárovými zápasy taková letošní sparťanská tradice... Tentokrát chybí tři potrestaní záložníci Matějovský, Kucka a Vachoušek. „Jsme oslabení, to je jasné. Náhradní varianty máme vyzkoušené - a moc jich není. Vstupní zápas je velmi důležitý,“ přemítá Chovanec.

Soupeř nezačal sezónu ideálně

Palermo se i v silné konkurenci dokáže z italské Serie A pravidelně prosazovat do pohárů, což mluví samo za sebe. Začátek této sezóny se však mužstvu nepovedl a po víkendové porážce v Brescii nemá klid. „Přišlo několik nových hráčů, proto jsou naše výkony dosud nevyrovnané. Někteří se teprve zapracovávají. I proto budou v sestavě změny, ale jen takové, abychom odehráli velmi dobrý zápas a odváželi si úspěšný výsledek. Spartu rozhodně nepodceňujeme,“ vyhlásil trenér Delio Rossi před středečním tréninkem v Generali Areně.

Pražané vyrukují na Palermo s balvanem nepříjemné pohárové bilance s italskými kluby. Z osmnácti zápasů zatím dokázali vyhrát pouze dva. „Abychom Italy porazili, musí nám všechno fungovat na víc jak sto procent,“ uznává Řepka, stoper se zkušenostmi ze Serie A.

Zápas začíná v 19:00, přímý přenos vysílá ČT4. Hlavním rozhodčím bude řecký sudí Anastassios Kakos.

Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Vacek, Kladrubský, Kadlec - Wilfried.

Palermo: Sirigu - Cassani, Muňoz, Bovo, Balzaretti - Migliaccio, Liverani, Rigoni, Pastore - Maccarone, Hernández.

Reklama

Související témata: