Hlavní obsah

Sparta vstoupila do Evropské ligy vítězně, závěr duelu se Siciliány si ale zbytečně zkomplikovala

PRAHA

Výhrou nad italským Palermem vstoupila fotbalová Sparta na scénu Evropské ligy. První tři důležité body získala v základní skupině zaslouženě, i když se k nim k nim nakonec protrápila. První půlhodinu Siciliány válcovala, gól jim dala a měla jasně navrch. Před půlí sice vlastní lehkovážností vnutila soupeři vyrovnání, ale po změně stran šla znovu do vedení. A dokonce dvougólového. Jenže pak nechala Italy lacině snížit a trnula v obavách, aby o výhru 3:2 nepřišla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují výhru nad Palermem

Článek

Jako by ran dopadajících na Spartu nebylo dost, jako by absence vykartovaného tria Matějovský, Kucka, Vachoušek nezpůsobila Chovancovi už dost komplikací. Těsně před zápasem musel škrtnout ze sestavy i Vacka, byť ho do zápisu uvedl a proti Palermu s ním počítal.

„Na tréninku ho píchlo ve svalu a zdálo se, že bude v pořádku. Nebyl,“ pravil lakonicky a do dresu nechal svléknout Adiabu.

Spršku korunoval gólem Wilfried

Ani improvizace na poslední chvíli ovšem jeho tým nezastavily v rozletu. Začal s vervou, diktoval tempo, momentálně šestnáctý celek italské ligy, jehož obrana byla průchodná, jak mořské pláže po odjezdu turistů, si rozebíral pode libosti a chuti. K uzoufání pomalí a nedůrazní beci Palerma totiž dopřávali domácím prostor i čas, takže gólman Sirgiu se ocitl hned v první čtvrthodině ve spršce střel. Kladrubského pokus ještě zlikvidoval, proti hlavičce Wilfrieda však v 17. min. nárok neměl. A kdyby po dvou minutách po ráně Kadlece nevytáhl zákrok ze sorty bravurních, mohli to Italové rovnou na Letné balit.

Fotbalový útočník Palerma Massimo Maccarone před obráncem Sparty Řepkoufoto: Právo/Jan Handrejch

Hodně laciné vyrovnání

Sirgiu je však spasil a protože ubrala z tempa, nasazení i koncentrace, Palermo se po půlhodině nejenže sebralo, ale i vyrovnalo. Hodně lacině, protože při jednom z mála výpadů dostal Pastore před šestnáctkou prostor k tomu, aby vypálil, Blažek sice jeho pumelici vyrazil, jenže pro nikým nehlídaného Maccaroneho nebyl problém balón uklidit  do brány.

Ke cti Pražanů slouží, že se snažili hned odpovědět - střelou Podaného i třeba voláním po penaltě, jíž se po ráně loktem inkasované od Liveraniho dožadoval Brabec.

Efekt chvilkového vzepětí byl ovšem nulový a naopak po přestávce se museli Pražané strachovat, neboť Italové si na Letné troufali, až to hezké nebylo. Hlavna Pastore předváděl, že má v kopačkách dynamit a Blažek měl v 62. min. co dělat, aby jeho pumelici vytáhl konečky prstů alespoň na břevno.

Dva údery a přesto zbytečné komplikce

V době, kdy Palermo získávalo půdu pod nohama a letenské ochozy začaly trnout obavami, přišel naštěstí pro Spartu rychlý výpad Pamiče, jeho centr na nikým nehlídaného Kladrubského a z jeho hlavy druhý gól. A za sedm minut sebral Italům i zbytek iluzí o bodovém importu z Čech Kadlec, který se prosadil, byť byl bráněn hned dvěma hráči.

Pohodu ale Pražané odmítli a  zbytek zápasu si zbytečně zkomplikovali. Po rohovém kopu totiž Řepka minul míč a Hernandéz využil jeho fatální minely k tomu, aby patičkou ještěsnížil a závěr  zdramatizoval. Kasami ale naštěstí pro Spartu hlavičkoval po dalším rohu nad, takže tři body přece jen zůstaly na Letné.

Evropská liga - skupina F
Sparta - Palermo  3:2
Branky: 17. Wilfried, 68. Kladrubský, 75. Kadlec - 38. Maccarone, 83. Hernández. Rozhodčí: Karkos - Bozatzidis, Baltas (Řecko). ŽK: Kladrubský, Řepka, Adiaba  - Kasami. Diváci: 13 766. Poločas 1:1
Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Blažek - Adiaba, Řepka, Brabec, Pamič - Sionko (90. Kadeřábek), Hoheneder, Kladrubský, Podaný, Kadlec (83. Třešňák) - Wilfried (90. +1. Kweuke). Trenér: Chovanec.
Palermo: Sirigu - Darmian, Glik, Bovo, Balzaretti - Migliaccio (58. Kasami), Pastore, Liverani, Rigoni (78. Pedro) - Maccarone, Hernández. Trenér: Rossi
Lausanne Sports - CSKA Moskva 0:3 (0:1)
Branky: 22. a 80. z pen. Love, 68. Ignaševič. Rozhodčí: Evans (Wales). ŽK: Marazzi, Katz, Avanzini - Šemberas, Dzagojev, V. Berezuckij.
Tabulka skupiny F:
1. CSKA Moskva11003:03
2. Sparta Praha11003:23
3. Palermo10012:30
4. Lausanne10010:30

Reklama

Související témata: