Hlavní obsah

Sparta se pokusí poškádlit Putina, čeká ji velký moskevský test

MOSKVA

Dvacet let už v Moskvě neprohráli. Udržení této bilance by fotbalisté Sparty ve čtvrtek večer na stadiónu v Chimkách brali všemi deseti. „Jenže v minulých letech se tady Sparta utkávala se Spartakem. A CSKA Moskva je mnohem kvalitnější než Spartak,“ upozorňuje kouč Jozef Chovanec před druhým zápasem v Evropské lize, který začíná v 19:00 SELČ a on-line reportáž přinese Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují výhru nad Palermem

Článek

Letenští mají k dobru domácí výhru nad Palermem. CSKA je ovšem hlavní favorit skupiny. „Když jsme tu dvakrát hráli Ligu mistrů se Spartakem, pokaždé to skončilo nerozhodně. V tom prvním utkání jsem zahodil obrovskou šanci,“ vybavoval si záložník Libor Sionko při návratu na známá místa. „Kdybychom i tentokrát odvezli remízu, bude to vynikající,“ dodal Sionko.

Pražané vědí, že klíčové zápasy o postup je čekají hlavně proti Lausanne a v Palermu. „Kdybychom však zabodovali v Moskvě, náš postupový cíl bude zase o něco reálnější. Buď tady můžeme hrát opatrně, nebo aktivně a útočně. O tom ještě musíme přemýšlet a pro jednu z variant se rozhodnout.“ avizoval Chovanec před večerním tréninkem v Chimkách, kde CSKA na hřišti druholigového klubu hostuje.

Na sparťany číhá exslávista Necid

Obránce Erich Brabec si zase připomněl vyhrocená derby, která v Moskvě proti CSKA hrával v barvách Dynama. „Na jaře náš soupeř vypadl v Lize mistrů až ve čtvrtfinále s Interem Milán, což je ta nejlepší vizitka... Je to konsolidovaný tým s řadou individualit. Bude to hodně složité. Chceme však postoupit ze skupiny a přežít pohárovou zimu. To je náš jasný cíl!“ ujistil Brabec.

Tomáš Necid z CSKA Moskva (vlevo) v souboji se sevillským Stankeviciusem.foto: Reuters/Sergej Karpuchin

Letenský stoper také čeká, zda proti němu vyběhne bývalý spoluhráč ze Slavie Tomáš Necid, který v poslední době v CSKA jen střídá. „O víkendu hrál aspoň dvě minuty, tak jsem Neckovi volal, že teď je mezi reprezentačními útočníky jasná jednička,“ odlehčil světoběžník Brabec atmosféru před těžkým duelem.

Zápasy armádního klubu často sleduje jeho vlivný přívrženec Vladimir Putin. Spekuluje se o tom, že za vzestupem CSKA jsou také peníze miliardáře Romana Abramoviče, který však oficiálně vlastní pouze londýnskou Chelsea.

Kouč Sluckij Pražany respektuje

„Dneska už je těžké se do Ruska dostat, berou jen top kvalitu. Není proto divu, že jeden hráč soupeře má hodnotu jako málem celý náš klub... Ruské týmy hrají výborný fotbal a útočí na Ligu mistrů. A zdaleka to není jen o penězích, ale také o myšlení a strategii,“ poukazuje Chovanec, který vychází i ze svých zkušeností z působení na lavičce Kubaňe Krasnodar.

Necid a spol. letos Ligu mistrů nehrají a na ruský titul už těžko dosáhnou, takže se mohou na Evropskou ligu náležitě soustředit. Však také skupinu načali hladkou výhrou 3:0 v Lausanne. „Sparta sice vypadla se Žilinou, jenže to jí chybělo sedm hráčů. Já viděl dva její zápasy v lize i výhru nad Palermem, a tam se představila jako kompaktní, dobře organizovaný tým, v němž se spojuje zkušenost s mládím,“ říká diplomaticky kouč Leonid Sluckij s dovětkem, že Pražané budou nepříjemným soupeřem.

Zápas se hraje od 19:00 SELČ, rozhoduje Nor Skjerven, přímý přenos vysílá ČT4.

CSKA: Akinfejev - Ignaševič, A. Berezuckij, V. Berezuckij, Nababkin - Tošič, Mamajev, Šemberas, Oliseh - Necid, Vágner Love.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Vacek, Kucka, Kadlec - Wilfried.

Reklama

Související témata: