Hlavní obsah

Kalouda sice fandil CSKA, ale porážku Sparty považuje za hodně krutou

PRAHA

Ještě na jaře patřil do kádru pražské Sparty, přesto ve čtvrtečním utkání Evropské ligy fandil Luboš Kalouda spíše fotbalistům CSKA Moskva, odkud hostuje v druholigové Astrachani. Nejraději by však byl, kdyby zápas skončil remízou, ovšem nepovedený závěr přinesl Spartě porážku 0:3. Podle Kaloudy to je výsledek hodně krutý.

Foto: Yiorgos Karahalis , Reuters

Luboš Kalouda ještě v dresu Sparty.

Článek

"Fandil jsem samozřejmě svému klubu CSKA, ale přál jsem si, aby to byl hezký fotbal a nedopadlo ostudou ani pro jednu stranu. To se mi napůl splnilo," uvedl Kalouda. "Do stavu 0:0 jsem byl spokojený s oběma mužstvy, dokonce podle mě byla Sparta lepší. Pak ale po individuálních chybách inkasovala a otevřela hru, což byla voda na mlýn CSKA. Pro Spartu je to hodně krutý výsledek," míní brněnský odchovanec.

Kalouda souhlasil s názory, že Sparta doplatila hlavně na nepřesnou koncovku. "Sparta hrála organizovaně, nedávala útočným hráčům soupeře prostor a byla víc než vyrovnaným soupeřem. Doplatila ale na neproduktivitu. Kdyby ty šance dala, tak by ten zápas vypadal jinak. Pak rozhodla individuální chyba při standardní situace," hodnotil zápas.

Ten sledoval v televizi doma v Brně, kde se zotavuje po pondělní operaci menisku, o které informovala jeho zastupující agentura Sport Invest. "Už normálně chodím, je to v pohodě. Už mám nějaké operace za sebou, tak jsem věděl, do čeho jdu. Pokud vše půjde tak, jak má, tak za dva maximálně tři týdny bych měl odjet zpátky do Ruska a zapojit se do tréninku," doufá třiadvacetiletý záložník.

Na jihozápad Ruska dorazil na hostování do konce roku na konci srpna a až do osudného zranění byl velmi spokojen. "Hned jak jsem přišel, tak ze hry vypadli dva záložníci, a já hned naskočil do zápasu a byl jsem vyhlášen nejlepším hráčem utkání. To mi pomohlo a od té doby jsem hrál pravidelně. Trenér mi věřil. To bylo přesně to, co jsem potřeboval, abych konečně hrál. O to horší je, že přišlo to zranění," lituje Kalouda.

Druhá liga je prý v Rusku obtížná

Druhá liga v Rusku je prý hodně sledovaná a hodně obtížná. "Hrají se tam dva zápasy týdně, což pro mě bylo důležité, abych byl v herním zápřahu. Dokonce mi trenér říkal, že jestli se prosadím ve druhé lize, tak nebudu mít problém v první lize. Ta je totiž více fotbalovější, zatímco druhá je hlavně o bojovnosti. Mohu s tím jen souhlasit," řekl Kalouda, který nyní věří, že po zranění stihne alespoň závěr sezóny.

"Uvidíme, kolik toho stihnu ještě odehrát. Trenér mi říkal, ať se koukám uzdravit, abych ještě stihl alespoň tři zápasy, což bych byl moc rád. Uvidí se, co pak v zimě," uvedl Kalouda, který by se nebránil tomu, aby ve druhé ruské lize strávil i další sezónu. "Teď potřebuju hlavně hrát, hrát, hrát, protože těmi zraněními jsem přišel o spoustu času," dodal vicemistr světa do 20 let ze šampionátu v Kanadě 2007.

Stejně jako on i většina jeho tehdejších spoluhráčů z úspěšně reprezentace se zatím neprosazuje tak, jak se čekalo. Podle Kaloudy je to většinou právě kvůli častým zdravotním problémům.

"Nejen já, ale třeba i Martin Fenin nebo Jan Šimůnek jsme doplatili na zranění. V době, kdy jsme potřebovali nejvíc hrát, jsme místo toho byli na marodce. Třeba já se tak v klubu, kde byla obrovská konkurence, nemohl v trénincích každý den prát o šanci a zlepšovat se. To se mi ale mohlo stát, i kdybych zůstal v české lize a neodešel po šampionátu do zahraničí," dodal Kalouda.

Reklama

Související témata: