Hlavní obsah

Po bankrotu bude Sparta válčit s bezejmennými

PRAHA

Sedm švýcarských titulů, devět triumfů v tamním poháru! Blyštivá je minulost FC Lausanne Sport, dnešního soupeře fotbalistů Sparty v Evropské lize. Leč přebijí ji druholigová přítomnost zatěžkána nedávným krachem klubu z města na břehu Ženevského jezera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Řepka na tréninku Sparty před soubojem s Lausanne v Evropské lize.

Článek

Jako jeden z mála nejen ve Švýcarsku, ale vůbec ve vyspělém fotbalovém světě, se pyšnil nepřetržitou účastí v nejvyšší soutěži trvající neuvěřitelných 107 let. A také pravidelnými starty v pohárové Evropě. Sešup přišel znenadání. Ještě před devíti lety hrál klub osmifinále Poháru UEFA. Ale už v červnu 2002 přišla první těžká rána. Kvůli dluhům 80 miliónů korun nedostal klub licenci pro 1. ligu a byl přeřazen do druhé nejvyšší soutěže.

Za jedenáct měsíců byl na FC Lausanne Sports uvalen konkurs, hráčům zrušeny smlouvy a klub zanikl. Nicméně už o třiadvacet dnů později, 13. června 2003, vznikl FC Lausanne Sport. Jen chybějící "s" na konci druhého slova v názvu představuje rozdíl. A pochopitelně také v kádru. Zprvu amatérský tým se vydrápal přes regionální soutěže až do druhé ligy, kterou hraje od sezóny 2005/06. Teď útočí na postup mezi švýcarskou elitu. Ale v posledním soutěžním utkání vypadl z domácího poháru s Bellinzonou, jejíž dres obléká bývalý sparťan Pavel Pergl.

„Dokáží dobře a dlouze kombinovat. Na druhou ligu mají nadprůměrný tým. Nicméně v rozehrávce si občas počínají naivně,“ tvrdí Pergl. Je tedy jasné, že klub, jehož dres na počátku devadesátých let oblékal i odchovanec Hradce Králové Milan Frýda, by pro Spartu neměl být zásadní překážkou. Vždyť za znovuzrozený tým hrají prakticky jen bezejmenní mladíci. Na třiadvacetičlenné soupisce je devět hráčů, jimž nebylo dvacet let. Není divu, že Lausanne všichni označují za outsidera skupina F. 

Švýcaři chtějí v Praze bodovat

„Ale nám je skutečně zcela jedno, kdo si co říká. Nikomu nedáme svoji kůži zadarmo, pokaždé chceme hrát rovnocennou partii. Účast v soutěži si skutečně užíváme, přestože jsme dosud nezískali ani bod. To však neznamená, že nehrajeme dobře, v Palermu jsme byli blízko bodovému zisku. Třeba se nám náš cíl podaří splnit už v Praze,“citovala ČTK Martina Ruedu, trenéra švýcarského celku. 

Do Evropské ligy se celek dostal jako poražený finalista Švýcarského poháru, v němž vyřadil Nyon, Lugano, Young Boys Bern a St. Gallen, ale v posledním utkání schytal šestibrankový výprask od Basileje mající jistotu předkola Ligy mistrů.

Jedinou výjimkou na soupisce hráčů bez minulosti je v kádru Lausanne čtyřiatřicetiletý záložník Fabio Celestini. „Umí číst hru, zklidnit ji a změnit rytmus. Je tmelem mezi obranou a ofenzivním snažením,“ chválí Jozef Chovanec, trenér Sparty, klíčového hráče soupeře. Ten hrál v 35 zápasech za švýcarskou reprezentaci a při štaci v Marseille musel překousnout prohru ve finále Poháru UEFA 2004, kdy odehrál dvě utkání za národní tým na ME v Portugalsku.

Reklama

Související témata: