Hlavní obsah

Sionko vinu za potupnou remízu odmítá a říká: Jestli cítím důvěru trenéra? To nebudu komentovat

Vteřiny zbývaly do drsného švýcarského knockoutu v podobě vyrovnávacího gólu na 3:3. Záložník Sparty Libor Sionko se ocitl tváří v tvář Favremu v brance Lausanne. Míčem však trefil jen gólmana druholigového soka. A Sparta nakonec o těsné vedení přišla. „Moje promarněná příležitost zápas nerozhodla,“ odmítl třiatřicetiletý záložník, že hlavní odpovědnost za potupnou remízu představující možná nesmazatelnou ztrátu v honbě za postupem v Evropské lize leží na jeho bedrech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Libor Sionko v souboji s Marazzim ze švýcarského druholigového Lausanne.

Článek

Sparta remizovala v třetím utkání Evropské ligy s Lausanne 3:3. Jednou z klíčových situací byla vaše šance v nastavení těsně před vyrovnáním hostů. Jak jste akci viděl?

Řešení byla dvě. Buď jsem mohl poslat balón Markovi Matějovskému nebo vzít vše na sebe. Viděl jsem, že ve směru přihrávky sbíhá obránce. Měl jsem obavy, jestli míč propasíruji ke spoluhráči. Věřil jsem si na zakončení, proto jsem řešil situaci individuálně. Měl jsem šanci proměnit. Zpětně vím, že lepší by byla střela kolem gólmana.

Připouštíte si, že šlo zřejmě o rozhodující okamžik zápasu?

Rozhodující je fakt, že jsme doma inkasovali tři góly! Když se nám podaří v utkání třikrát skórovat, měli bychom vyhrát. Moje promarněná příležitost zápas utkání s Lausanne nerozhodla. Vždyť nevyužitá šance je stejná hrubka jako špatné bránění standardní situace.

Jak jste viděl průběh utkání, v němž jste brzy prohrávali, ale v poločase měli pohodlný dvoubrankový náskok?

Úvodní gól jsme inkasovali po standardní situaci, kterou Lausanne skvěle zahrálo. Ale jinak vyzněl první poločas pro nás. Jednoznačně. Do druhé půle jsme nastoupili s vědomím, že nic není rozhodnuté. Věděli jsme, že Švýcaři budou hrát a nic nevzdají. Ale stejně jsme se nechali zatlačit. Prohrát takovým způsobem je sportovní tragédie. Myslím, že v druhém poločase jsem několikrát mohl dostat balón do volného prostoru, který byl na mojí straně. Ale nepřišel ke mně. Mrzí mě, že jsem těch míčů neměl více. Pak samozřejmě přijde běhání vniveč.

Už před zápasem trenér Chovanec vyjádřil nespokojenost s vašimi výkony. Jak jeho kritiku vnímáte?

S čistým svědomím říkám, že problémy s trenérem nemám. Z jeho strany jde o konstruktivní kritiku. Mně vadí, když se výtky ubírají úplně nesmyslným směrem a v jiné než fotbalové rovině.

Deptají vás hodně výtky padající na vaši hlavu nejen od trenéra?

Lhal bych, kdybych tvrdil, že ne. Ale naše remíza či moje výkony nejsou tragédií. Tu představuje pohřešovaná devítiletá holčička. Že jsme Lausanne neporazili a já neproměnil šanci, je smutné. Snažím se odvádět maximum. Samozřejmě, že někdy to člověku úplně nejde. Ale určitě si nehraju na špílmachra. Snažím se držet lajnu a hrát hru, kterou jsem se prosazoval celý život. Znám svoji roli ve Spartě.

Nicméně trenér vás kritizoval opakovaně. Po jarní části se vyjádřil dokonce tak, že jste se Spartě vyplatil hlavně mediálně.

Je to jeho názor. Můžeme s tím nesouhlasit. Můžeme s tím polemizovat, ale to je tak všechno. Osobně si myslím, že jaro nebylo špatné. Rozhodl jsem tři zápasy ze čtrnácti. Kdyby měl každý záložník stejnou bilanci... Nicméně si uvědomuji, že v mých výkonech byly mezery.

A v jakém rozpoložení se nacházíte nyní?

Třeba proti Lausanne jsem se cítil velice dobře. Samozřejmě, že výkon zanikne v nepříznivém výsledku a jedné nevyužité šanci. Mrzí mě, že u nás se nad hráčem po třicítce okamžitě láme hůl. Nevydaří se mu čtyři zápasy a je zle. Když stejný počet utkání nevyjde dvacetiletému klukovi, nic se neděje. Shrnu to tak, že moje poslední výkony nebyly ideální. Ale nikdo nemůže říct, že nechci a nervu se.

Sráží vás opakované výtky?

Když hráč cítí důvěru trenéra, dostane se z krize snadněji.

A cítíte důvěru trenéra?

To nebudu komentovat.

Nelitujete návratu do Sparty? Neříkáte si, jestli máte vše, co se kolem vás děje, zapotřebí?

Mám hodně síly. Pokud je kritika konstruktivní, je to ok. A tudíž nemám důvod přestupu do Sparty litovat.

Reklama

Související témata: