Hlavní obsah

Český úpadek v praxi - už i Švýcaři dávají klubům na frak

PRAHA

Dva zástupci v kvalifikaci o Ligu mistrů? Na to musí český fotbal definitivně zapomenout. Nemá na dvě místenky nárok, protože vinou slabých výkonů klubů v pohárech se Češi na evropském žebříčku propadají stále níž a níž. Za zázrakem v podobě postupu do milionářské soutěže se tak v příštích letech bude pachtit vždy jen mistr Gambrinus ligy. Pád je dlouhodobý a trvalý, vyhlídky žádné...

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Remíza s Lausanne, to byl pro Spartu jeden velký zmar.

Článek

Tak už i Švýcaři jsou pro české kluby nestravitelným soustem. Jako by nestačilo, že letošních lekcí bylo víc než dost. Jablonec odešel z měření s kyperskou Níkósií jako naprostý břídil, Baník zase neuhrál ani bodík s běloruským Mogilevem, který do Ostravy přicestoval k utkání autobusem... Sparta, poslední opora zubožené pohárové flotily, teď ke všemu nedokázala doma udolat Lausanne, tým ze druhé švýcarské ligy.

Aktuální žebříček koeficientů
Letošní ziskCelkový zisk
15.Skotsko (1/5)2,80024,341
16.Švýcarsko (3/5)4,50023,500
17.Izrael (1/4)3,62521,000
18.Rakousko (2/4)4,12520,450
19.Česká rep. (1/4)2,25019,600
20.Kypr (0/4)3,12518,124
21.Bulharsko (2/4)3,37516,625
22.Chorvatsko (2/4)3,62515,624
Ve zlomku za zeměmi je uveden počet zástupců, kteří v pohárech pokračují/počet zástupců na začátku sezóny.

Výsledky z minulého týdne názorně ilustrují, proč se český klubový fotbal propadá stále níž a žádný návrat do horních pater mu nekyne.

Dvě místa do Ligy mistrů jako poslední zaručuje patnáctá příčka na žebříčku koeficientů, který je pro nasazování týmů do pohárů určující. Švýcaři jsou aktuálně šestnáctí, Češi devatenáctí. Pokud tedy chtějí domácí kluby vzhůru, je Švýcarsko jednou ze zemí, jež jsou jakžtakž v jejich dosahu a je třeba je předstihnout.

Český mistr důležitou bitvu nezvládl

Z tohoto pohledu byl zápas Sparty s Lausanne přímou bitvou „o čtyři body“ do žebříčku (do něj se za výhru počítají dva body, nikoliv tři jako do tabulky). Marnotratná Sparta sice vedla 3:1, nedokázala však druholigového soka dorazit a nakonec mu vnutila jako na podnose remízu 3:3. K dovršení všeho Basilej vyhrála v Lize mistrů 3:1 na horké půdě AS Řím a v Evropské lize si Bern doma smlsnul na Odense (4:2).

Řepka ze Sparty v souboji se Silviem z Lausanne.foto: Právo/Jan Handrejch

Česko-švýcarské srovnání tak dopadlo tradičně. Švýcaři si i díky přesile svých tří zástupců významně polepšili a Čechům o další mílový krok utekli. Zaváhání Sparty nemá kdo nahradit, je sama jako pověstný Jakešův kůl v plotě.

Taková je beznadějná pohárová realita. „Beznaděj snad ne, to by nás švýcarský soupeř musel přehrát,“ brání se kouč Jozef Chovanec. Vývoje se však děsí i on. „Pokud jde o koeficient, všechno opravdu leží jen na nás. A nejde jen o národní, ale také o náš klubový do dalších let. Musíme si dělat starosti, abychom neztratili výhodu nasazení. To je pak vždycky velký problém. O to víc ztráta z takového zápasu mrzí,“ kabonil se Chovance a slíbil, že v odvetě v Lausanne bude jeho tým hrát na vítězství.

Už teď je jasné, že ztráta českých klubů ještě naroste

Jenže už teď je víceméně jasné, že Sparta sotva něco zachrání. Ze zemí, jež by měly o patnáctou příčku usilovat, jsou Češi letos znovu jasně nejslabší. Zatím se na podzim zmohli na přírůstek 2,250 - sedm bodů dodala Sparta, jeden a půl Baník, půl Plzeň, zcela naprázdno vyšel Jablonec.

Také další vyhlídky jsou prachbídné. Koeficient se sestavuje z výsledků za posledních pět sezón. Po tomto ročníku Češi přijdou o tučný zisk 5,750 ze sezóny 2006/07, což je vrhne zase níž. Za daného stavu by příští sezónu začínali až na 21. místě s koeficientem 13,850, zatímco na 15. místě by bylo Rakousko se ziskem 18,950. A to je vzhledem k současné „výkonnosti“ českých mužstev nepřekonatelná propast.

Reklama

Související témata: