Hlavní obsah

Sparta letí do Lausanne, nasadí tam útok afrických bijců?

PRAHA

Vzít si zpátky body, o které doma před dvěma týdny marnotratně přišli. To je cíl, s nímž fotbalisté Sparty ve středu ráno odlétají do Lausanne ke čtvrtému utkání Evropské ligy (hraje se ve čtvrtek od 19:00). Týmu ze druhé švýcarské ligy věnovali na Letné v nastavení remízu 3:3 a pokud to myslí s postupem do jarních bojů vážně, potřebují si Pražané upevnit pozici plným bodovým ziskem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Pavel Lukáš z Bohemians a Léonard Kweuke ze Sparty.

Článek

Musíme hrát v Lausanne na vítězství, slíbil kouč Jozef Chovanec. „Jednoznačně, již doma jsme nad švýcarským soupeřem potřebovali vyhrát. Palermo v minulém kole prohrálo doma s CSKA, takže jsme na tom mohli být daleko lépe než teď,“ mrzí šéfa letenské lavičky.

Fanoušky zajímá, zda ve Švýcarsku poprvé vyšle od začátku zápasu čistě africký útok Bony Wilfried - Leonard Kweuke. Kamerunec Kweuke totiž při nucené absenci kolegy z Pobřeží slonoviny zazářil v sobotním derby na Bohemians a o místo v základu si důrazně řekl.

„Myslím, že Leo je na dobré cestě, ale ještě na sobě musí stále pracovat. Derby odehrál velice kvalitně a já věřím, že na tento výkon bude schopen v dalších zápasech navázat,“ nechává si Chovanec své další záměry pro sebe.

Kamerunský Koller se hlásí o místo

Spolehlivý pohárový střelec Wilfried a kollerovský typ Kweuke, to by byla rozhodně zajímavá dvojka. „Dobře víme, v čem je Leo silný, co umí nejlépe. Obránci to s ním mají ohromně těžké, což se ukázalo na Bohemce i v Liberci. Je to hodně podobný fotbalista jako Bony, jen je ještě mohutnější. Pro nás jen dobře,“ varuje všechny příští soupeře brankář Jaromír Blažek.

Střelci Bonymu Wilfriedovi přichází gratulovat k brance proti Lausanne několik jeho spolhráčů ze Sparty.foto: Právo/Jan Handrejch

Otázkou samozřejmě je, kdo by nové složení útoku odnesl. Čerstvý reprezentant Kadlec těžko, mohl by se stáhnout za oba hroty. V největším ohrožení by tedy zřejmě byl buď zkušený Sionko, nebo mladý Podaný.

„Přišel jsem proto, abych dával góly, jsem přece útočník. Vyšlo to v Liberci, což mi přece jen dodalo klid. Doufal jsem, že pak budu v základní sestavě na Bohemians, což se splnilo a je skvělé, jak derby dopadlo,“ připomněl Kweuke, že kromě vítězného gólu ještě dvakrát trefil břevno...

Zraněný Kušnír zůstává doma

Sparta se každopádně bude muset obejít bez obránce Kušníra, který má po faulu klokana Trubily znovu problémy s kotníkem a zůstává doma.

Skupinu F vede bez ztráty bodu CSKA Moskva, Pražané se zatím drží na druhém postupovém místě. V dalším kole je čeká klíčový duel v Palermu, před nímž si potřebují svoji pozici upevnit. „Doufám, že v domácím utkání s Lausanne přišel výpadek, který se už nebude opakovat. Vzpomněl jsem si na loňský zápas s Eindhovenem, kdy jsme o výhru rovněž přišli až v nastavení. Dva ztracené body nám pak také chyběly... Věřím, že letos to dokážeme napravit,“ srovnává Chovanec.

Loni sice hrála Sparta o postup až do posledního utkání ve skupině, po hladké domácí porážce s Kodaní se jí však jarní pokračování Evropské ligy už netýkalo.

Tabulka skupiny F
1.CSKA Moskva33009:09
2.Sparta Praha31116:84
3.Palermo31023:63
4.Lausanne30123:71

Reklama