Hlavní obsah

Kadlec těží ze hry afrických spoluhráčů

Osmnáctiletý útočník Sparty Václav Kadlec se dostal do stovky největších fotbalových talentů podle španělského odborného časopisu Don Balon a německý list Bild ho vybral dokonce do desítky nejlepších. Velký talent českého fotbalu by měl ve čtvrtek v Lausanne patřit ke „kladivům“ Sparty v duelu Evropské ligy. Jak sám přiznává, těží hodně ze hry svých afrických spoluhráčů Kweukeho a Wilfrieda. „Mám víc prostoru,“ přiznal Kadlec.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Kadlec sleduje balon před Drygasem z Poznaně

Článek

V Lausanne se bude hrát na Olympijském stadiónu, což není klasický fotbalový kotel. Může větší prostor víc vyhovovat Spartě?

V tuhle chvíli těžko říct, to uvidíme při utkání. Výhoda by to ale být mohla, protože budeme moci hru roztáhnout víc do stran.

Čím byste chtěli domácí překvapit?

U videa jsme si domácí dokonale rozebrali. Něco jsme si zkusili v tréninku. Myslím si, že víme, co na ně hrát.

Neprozradíte recept na Lausanne?

To po mně nechtějte. Jen vám řeknu, že recept známe, ale musíme ho uvést do praxe.

Berete tohle utkání jako klíčové z pohledu postupových nadějí Sparty?

Případný neúspěch by možná nevzal všechny naděje, ale hodně by je snížil. Když vyhrajeme, postup si přiblížíme a hlavně budeme mít situaci ve svých rukách, což je důležité. Rozhodující pro nás bude prosincový zápas v Palermu. Tam musíme bodovat, ale základem pro to, abychom tam mohli hrát v klidu, je samozřejmě úspěch z Lausanne. A když říkám úspěch, myslím tím tři body. Nemůžeme spekulovat o něčem jiném.

Vpředu se prosazují afričtí spoluhráči Wilfried a Kweuke, jak se vám s nimi hraje?

Výborně! Oni mají obrovskou sílu. Dokáží se prosadit v osobních soubojích. Pro mne to znamená, že mám víc prostoru pro útok. Neleží to jen na mně. Zatímco oni se dopředu dokáží probít, já si hledám techničtější cestu.

Objevil jste se mezi deseti největšími talenty světového fotbalu německého listu Bild a ve stovce FIFA. Co to pro vás osobně znamená?

Hodně to potěší, beru to jako ocenění mojí hry. Ale zároveň to je výzva, abych makal dál a objevil se třeba v první padesátce nebo ještě na lepší pozici.

Berete to i tak, že je pro vás lepší zůstat v české nejvyšší soutěži, udělat si jméno ve Spartě a pak teprve odejít do zahraničí, už jako hráč, který má něco za sebou?

Přesně tak. Sparta hraje evropské poháry, je na očích. Navíc jsme se dostal i do reprezentace. Hraju stabilně, takže nemám důvod spěchat někam do nejistoty.

Reklama

Související témata: