Hlavní obsah

Řepka: Nejsem rasista. Bony a Kweuke jsou kamarádi

Kapitán fotbalistů Sparty Tomáš Řepka vidí duel Evropské ligy jednoznačně: „Domácí zápas blbec v Lausanne opakovat nesmíme. Musíme získat tři body, abychom si udrželi šanci na postup,“ řekl v rozhovoru pro Právo. Přiznal také, že mužstvo musí víc zapracovat na defenzívě a prozradil, že chystá svoji fotbalovou a životní zpověď v knižní podobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka v dresu Sparty

Článek

Berete zápas v Lausanne v podstatě jako poslední šanci udržet se reálně v boji o postup do jarní fáze Evropské ligy?

Určitě, protože po tom zpackaném utkání doma nám ani nic jiného nezbývá. Musíme získat tři body, abychom si udrželi šanci na postup.

Domácí utkání jste měli skvěle rozehraný, vedli jste 3:1. Nakonec jste v posledních sekundách přišli o dva body. Dokážete se vyvarovat podobných chyb v Lausanne?

Uděláme pro to maximum, takový zápas už nemůžeme opakovat. To byl zápas blbec. My jsme tomu bohužel hodně přispěli. Slibovat, že se nic podobného nestane, je ale ve fotbale strašně těžké. Stát se může cokoliv. Pravdou zůstává, že góly, které jsme dostávali v poslední době doma, a nebylo to jen s Lausanne, padaly po našich školáckých chybách. Takové se rostě na téhle úrovni stávat nesmějí.

Tři body z Lausanne jsou základní předpoklad k udržení postupových nadějí. Co se pro její proměnění v realitu ještě musí stát?

V tuhle chvíli je těžké cokoliv předpovídat a ve fotbale to ani nelze. Samozřejmě by nám pomohla čtvrteční prohra Palerma v Moskvě. Potom by nám zřejmě stačil bod ze Sicílie. Otázkou také je, pokud si CSKA Moskva už ve čtvrtek zajistí postup, v jaké síle přijede v půlce prosince do Prahy. My ale musíme spoléhat na sebe a bodovat, pak nebudeme muset počítat, co bychom potřebovali. Postup máme pořád ve svých rukách.

Čím si vysvětlujete, že v poslední době se vám daří víc doma než venku?

Náhoda to určitě není. Doma proti nám soupeři převážně brání. Fanoušci na Letné berou jen vítězství a třeba po třech nepovedených přihrávkách začnou pískat, dostávají nás pod tlak. Sám za sebe musím říct, že se mi teď hraje líp venku, kde s námi naši fanoušci víc drží a podporují nás, i když se třeba tolik nedaří.

V minulé sezóně byla obrana nejsilnější zbraní Sparty. Dnes to je naopak...

Bohužel nejsme v zadu tak pevní, jako v minulé sezóně. Ale není to jen záležitostí nás pěti vzadu, včetně Bláži v brance. Obranná fáze, stejně jako útočná, je záležitostí celého mužstva. Tím se nevymlouvám, protože jsme udělali hodně chyb i my. Je to také o změnách v obraně, kde hodně chyběl Ondra Kušnír. Víme, kde je problém a snažíme se na zlepšení pracovat.

Spartu teď gólově táhnou afričtí útočníci Wilfried a Kweuke. Co jim říkáte?

Mám z obou velkou radost a moc jim to přeju, protože jsme kamarádi a oni jsou fajn. Tvrdit o mně, že jsem rasista, jak jsem se dočetl, je nesmysl. Důležité je, že dáváme góly a bodujeme. A je jedno, jestli se trefil černej, bílej, žlutej, zelenej, obránce, záložník nebo útočník. Ale u těch dvou mě to těší dvojnásob. Třeba Leo Kweuke teď jasně odpověděl na otázku, proč ho Sparta brala.

Prý píšete knížku o svém fotbalovém životě?

Je to pravda. Moje fotbalová a životní zpověď se bude jmenovat Rebel a nevyhýbám se v ní žádným problémům, které mě na trávníku i mimo něj potkaly. Pokud se vše technicky podaří, měla by vyjít před Vánoci.

Reklama

Související témata: