Hlavní obsah

Chovanec v Lausanne zvažuje složení útoku

LAUSANNE

Zatímco přes den svítilo na Lausanne příjemné slunce, večer už od ženevského jezera táhl nepříjemných chlad. Sparťanští fotbalisté trénovali pod reflektory Olympijského stadiónu. Ten znali jen Erich Brabec, který ve Švýcarsku hrál za Aarau, a Štěpán Vachoušek, který tu v dresu jednadvacítky před osmi roky bojoval o evropský titul.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kouč Sparty Josef Chovanec

Článek

Z klasického předzápasového tréninku se nedalo vytušit, co generální sportovní manažer a kouč českého mistra Jozef Chovanec ve čtvrtek večer zamýšlí. „Jestliže chceme myslet na postup do jarní části, musíme v Lausanne vyhrát. Pro druhý tým, který bude ze skupiny postupovat, budou klíčové body s Lausanne a samozřejmě vzájemné zápasy. CSKA Moskva doma zřejmě ve čtvrtek potvrdí s Palermem postup,“ naznačil, že Sparta bude o čtyřiadvacet hodin později útočit.

K dispozici má čtyři útočníky, ale složení ofenzivy kouč prozradit nechtěl. „Zatím nejsem rozhodnutý, kteří nastoupí. V poslední době hrajeme s jedním hrotem a druhý hráč se pohybuje za ním. Můžeme využít i Kadlece ve středové řadě. V žádném případě nebudeme bezhlavě útočit. Cesta k vítězství musí vést ze zajištěné obrany s využitím našich předností a soupeřových slabin. Ty jsme si prohlédli už doma na videu a tomu uzpůsobili i poslední trénink před odletem do Švýcarska,“ uvedl Chovanec.

Hodně pravděpodobná je varianta s Kweukem na hrotu, Wilfriedem za ním a Kadlecem na levém okraji zálohy. „Opravdu to zvažuji a neprozradím žádnou z variant. To bychom byli sami proti sobě,“ čelil zvídavým dotazům.

Přiznal však, že někteří hráči mají zdravotní problémy. „Neodletěl s námi obránce Kušnír, který má opět problémy s kotníkem. Otekl mu a hraje všemi barvami, ale zlomený kotník jinak vydržel. K dispozici tu máme tři brankáře o osmnáct hráčů. Wilfried bere léky, je náchylný na nachlazení, takže netrénoval naplno. Připravený ale bude. Hodně pokopaný je Kucka, v úterý vůbec netrénoval. Matějovský je před operací, bude spíš připravený naskočit podle potřeby v průběhu zápasu,“ vypočítal kouč.

Lausanne, vedoucí tým druhé švýcarské ligy, absolvovalo trénink v době, kdy Sparta teprve přistávala v 62 kilometrů vzdálené Ženevě. Domácí si nedělají postupové ambice, ale po remíze v Praze by chtěli poprvé ve skupině vyhrát.

„Body jsme si zasloužili z Palerma, kde jsme dostali gól až v závěru zápasu, v němž jsme mohli i zvítězit. Naše situace by byla jiná, ale o kdyby fotbal není. Po neočekávané, ale zasloužené remíze v Praze před sebou máme novou výzvu. Uděláme všechno pro vítězství, dál uvidíme podle situace ve skupině, řekl na středeční tiskové konferenci trenér Martin Rueda. „Za určitých okolností bychom byli i ve hře o postup,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články