Hlavní obsah

Sparta utancovala Lausanne po africku, postup se jí přiblížil

LAUSANNE

Důležitý krok k postupu ze skupiny udělali ve čtvrtek fotbalisté pražské Sparty ve svém čtvrtém vystoupení v Evropské lize. Díky trefám afrických útočníků Wilfrieda (dvakrát) a Kweukeho vyhrála v Lausanne 3:1 a vzhledem k výhře CSKA Moskva nad Palermem naděje Pražanů výrazně stouply. V příštím kole nastoupí v Palermu s vědomím, že na italského soupeře mají před klíčovou bitvou čtyřbodový náskok v tabulce skupiny F.

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Útočná esa Sparty slaví gól na hřišti Lausanne. Vpředu Leonard Kweuke, vzadu ukrytý Bony Wilfried.

Článek
Fotogalerie

Tak přece. Trenéři Sparty se po dlouhém zvažování rozhodli vyrukovat do utkání poprvé s africkým útokem Wilfried - Kweuke v základní sestavě. Místo tak nezbylo na novopečeného reprezentanta Kadlece, vedle mladíka si na lavičku sedl také mazák Sionko.

Pražané začali s chutí, během prvních pěti minut se dostali do čtyř šancí. Dvakrát pálil mimo Kucka, střela Wilfrieda byla zblokována a ani technický pokus Kladrubského mezi tyče nezamířil. Co to bylo platné, když domácí předvedli mnohem lepší produktivitu. Stačil jim jeden zastřelovací pokus Celestiniho, s nímž si Blažek poradil. Již v 6. minutě bylo zle - a jak jinak, než po standardní situaci, jež se stávají velkou slabinou Sparty. Katz po přímém kopu lehce odskočil právě Kweukemu a hlavou pohodlně otevřel skóre.

Odpověď hostů mohla přijít brzy, Wilfried ustál souboje na malém vápně, brankář Favre však proti němu vytasil klíčový zákrok. Také v dalších minutách byla Sparta schopná ohrožovat branku soupeře. Ve 25. minutě Wilfried a po něm i Kweuke nadějné pasy za obranu prováhali, Bony pak ale po signálu z přímého kopu pálil těsně vedle a za chvíli ho po individuální akci následoval také jeho kamerunský kolega.

Brankář Favre měl i štěstí. Po přímém kopu Vacka propustil hlavičku Brabce, a když už sparťané zvedali ruce nad hlavu, míč směřující do sítě v poslední chvíli odpálil Katz. V závěru poločasu už to zavánělo zmarem. Wilfriedova šance skončila jen dalším rohem, po němž nadějnou střelu Brabce zastavil vlastní spoluhráč Kweuke...

Aktivita Pražanů však přece jen došla v poslední minutě první půle naplnění. Střízlík Vacek tentokrát přihrál ve vápně hlavou a Wilfried přesnou střelou k tyči dokázal, že je pohárovým kanonýrem Sparty. Měl však velké štěstí, že v následné strkanici inkasoval jen žlutou kartu, protože se nechal vyprovokovat k zákroku na vyloučení.

Po přestávce zvolilo Lausanne vyčkávací taktiku. Stáhlo se před vlastní branku a spoléhalo na brejky. Český mistr sice víc držel míč, k šancím to ale nevedlo. Remíza Spartě nestačila, což naznačilo i první střídání - místo obránce Adiaby přišel na hřiště tvořivý záložník Matějovský.

Pět minut po jeho příchodu předvedl Kweuke největší lahůdku zápasu. Všiml si, že gólman Favre je hodně venku z brány, v plném běhu ho přehodil a krásným padáčkem vstřelil vedoucí gól Pražanů. Spolu s kumpánem Wilfriedem ho pak u rohového praporku oslavili bujarými africkými tanečky.

Byla to trefa vítězná, protože několik horkých chvilek v nastavení hosté přežili. Naopak v šesté minutě nastavení po kombinaci s Matějovským přidal třetí gól znovu Wilfried.

FC Lausanne - Sparta Praha 1:3 (1:1)
Branky: 6. Katz - 45. a 90.+6 Wilfried, 74. Kweuke. Rozhodčí: Kulbakov - Savickij, Maljucin (všichni Běl.). ŽK: Sonnerat, Katz - Kucka, Wilfried, Kladrubský, Matějovský. Diváci: 8000.
Lausanne: Favre - Rochat, Katz (83. Roux), Meoli, Sonnerat - Steuble (62. Avanzini), Celestini, Marazzi, Pasche - Tosi (70. Munsy), Silvio. Trenér: Rueda.
Sparta: Blažek - Adiaba (69. Matějovský), Brabec, Řepka, Pamič - Vacek (90. Hoheneder), Kladrubský, Kucka, Podaný - Wilfried, Kweuke. Trenér: Chovanec.

Reklama