Hlavní obsah

Sparta letí do Palerma hrát o postup, Wilfried o korunu krále střelců

PRAHA

Dvě kola před koncem skupiny F je polovina postupové tajenky rozluštěna. Do jarních bojů Evropské ligy půjdou dál fotbalisté CSKA Moskva, kteří ještě neztratil ani bod. Druhé místo drží Sparta se čtyřbodovým náskokem na Palermo. Pokud by tedy Pražané dokázali ve čtvrtek v Itálii aspoň remizovat, slavili by postup také a nemuseli čekat na poslední domácí duel, 15. prosince s CSKA...

Foto: ČTK/AP

Sparťan Bony Wilfried (vlevo) bude v Palermu hájit primát nejlepšího střelce Evropské ligy.

Článek

Postup je blízko a daleko zároveň. „V Itálii nás čeká mnohem silnější Palermo, než jaké se v záři představilo na Letné. Rozehranější a v pohodě,“ upozorňuje kouč Jozef Chovanec před středečním odletem. „Výkon z prvního vzájemného zápasu by nám k úspěchu rozhodně nestačil. Muselo by nám všechno vyjít, pak můžeme myslet na postup. Od začátku však říkám, že favority jsou CSKA a Palermo. To jsou týmy, které mají i na Ligu mistrů.“

Sparta nastoupí v Palermu jedenáct dnů poté, co sehrála poslední duel ligového podzimu s Českými Budějovicemi. „Pauza je pro nás špatná, protože jsme vypadli z herního rytmu. Pořád je ale méně bolestná, než bude ta druhá, dvoutýdenní před zápasem s CSKA,“ připomíná Chovanec.

Mnohem více ho však dopaluje příprava v tomto týdnu. „Poslední tři tréninky jsme strávili ve strahovské hale, což je špatně. Nebyly nám vytvořeny podmínky, abychom mohli trénovat na přírodní trávě na Letné,“ pálí kouč do vlastních řad.

Jiří Kladrubský ze Sparty (uprostřed) mezi dvojicí hráčů Palermafoto: Právo/Jan Handrejch

Bony zatím trumfuje Adebayora, Gerrarda a spol.

Se Spartou se do Palerma vypraví i aktuálně nejlepší střelec Evropské ligy. Bony Wilfried už nasázel pět gólů, až za ním jsou se čtyřmi góly kolega z reprezentace Pobřeží slonoviny Doumbia (CSKA) či Adebayor (Mancehster City), se třemi zásahy pak Gerrard (Liverpool) nebo český legionář Necid (CSKA), se dvěma Sergio Agüero (Atlético) či Vágner Love (CSKA)...

Tuhle unikátní tabulku střelců, která je graficky zpracována na oficiálních stránkách UEFA, by si měli na Letné zarámovat. Zájem o Wilfrieda tak zákonitě roste. „Pořád však platí, že nám na stole neleží žádná nabídka k jeho přestupu. Dáváme pozor, aby se Bony soustředil jen na fotbal,“ ujišťuje Chovanec.

Tomáš Řepka a Bony Wilfried by se rádi radovali i v Palermu...foto: Právo/Milan Malíček

Řepka je rád, že nemá africkou legii proti sobě

Wilfried vytvořil v závěru podzimu legii zkázy s Kameruncem Kweukem. I v Palermu by měli být hlavní zbraní Sparty. „Jsem rád, že nemusím hrát proti nim... Těžko říci, co na takové dva ‚hovaďáky‘ vpředu platí. Jsou urostlí, nic je nebolí, takže okopávat je nemá cenu. Chce to zkrátka chodit s nimi do úmoru do soubojů a doufat, že se neutrhnou,“ líčí s úsměvem sparťanský stoper a kapitán Tomáš Řepka.

Zatímco dříve byl Wilfried často nemocný a zraněný, letos je mnohem odolnější a na počtu vstřelených gólů je to znát. „Je to tak. Marodil s každou bolístkou, teď už ne... Snad se v čele tabulky střelců udrží, ale to bychom museli postoupit a hrát pohár i na jaře,“ uvědomuje si kapitán.

Ať už to dopadne s postupem jakkoliv, Řepka věří, že Wilfried navzdory vzrůstajícímu zájmu skautů pomůže Spartě i na jaře. „Přestup v zimě by Bonymu mohl spíš ublížit. Lepší je odcházet v létě, teď jsou všechny velké soutěže rozehrané. Říkám mu, že jedna vlaštovka ještě jaro nedělá. Pořád je hodně mladý a minimálně pro jaro by ještě měl zůstat ve Spartě,“ radí kanonýrovi.

Reklama

Související témata: