Hlavní obsah

Kulichy nepotřebovali, bombarďák Wilfried se těšil z tepla a přírodní trávy

PALERMO

Drsňák Řepka, rekonvalescent Matějovský i mnozí další borci fotbalové Sparty Praha dorazili k dnešnímu dopolednímu odletu svého mužstva do Palerma, dějiště dalšího dílu skupiny F Evropské ligy v kulichu a zachumlaní v šálách. Když však letecký speciál s výpravou úřadujícího českého šampióna přistál na Sicílii, svěřenci trenéra Chovance pookřáli. V místě jejich zítřejší bitvy je vítalo přes mraky nesměle prosvítající slunce a teplota dvacet stupňů nad nulou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bony Wilfried (uprostřed) na tréninku Sparty

Článek

„Je fajn, že tu není žádný sníh. Počasí v Praze bylo strašné. Těšil jsem se do tepla. A nejen já. Všichni kluci,“ culil se Bony Wilfried, útočný klenot fotbalové Sparty. Ta potřebuje v pátém největším italském městě vybojovat minimálně bod, aby měla jistotu postupu do jarní fáze soutěže. Palermo má totiž dosud na kontě jen jedinou výhrou, zatímco Sparta má na kontě sedm bodů.

Domácí však nastoupí do utkání v optimálním rozpoložení. Poslední tři utkání italské ligy vyhráli. Pražané sice v domácí nejvyšší soutěži skolili v závěrečných pěti kolech podzimu rovněž všechny soky, jenže teď mají jedenáctidenní zápasovou pauzu. A navíc se museli kvůli sněhové kalamitě připravovat na umělé trávě v nafukovací hale na Strahově.

„Šlo o dva tréninky, tudíž by nás to nemělo nijak poznamenat,“ vyprávěl Marek Matějovský, záložník Sparty. „Dali jsme si vždy nějaké sprinty a bago. Samozřejmě, že moc taktických věcí jsme dělat nemohli,“ líčil Jakub Podaný, další ze středopolařů.

Sparťané si vše vynahradí večer, kdy je v půl osmé čeká trénink na stadiónu Renzo Barbery, který byl renovován pro mistrovství světa hrané před dvaceti lety. „Je o moc lepší trénovat na přírodní trávě. Samozřejmě, že jsme v minulosti na umělé už byli, takže nešlo o žádný zásadní problém. Ale klasickou trávu má raději každý fotbalista,“ těšil se Wilfried.

Wilfried: Doufám, že rozhodneme už v Palermu

Zatímco v Praze se z nebe sypal sníh, Pražané se mohli kochat kvetoucími keři a zelenajícími se parky. Výprava se krátce po dvanácté hodině ubytovala v hotelu v centru Palerma, klubové vedení odvezla přímo z letištní plochy desetimetrová bílá limuzína Bentley. Speciální dopravu pro bosse týmů nařizuje reglement UEFA.

Generální sportovní manažer a trenér Jozef Chovanec k utkání nominoval dvaadvacet fotbalistů, mezi vybranými byl i Marek Matějovský, jenž je pouhé tři týdny po operaci třísel. „Posledních pět tréninků jsem absolvoval, budu připraven,“ ujistil zkušený záložník, že je připraven pomoci Spartě k účasti v jarní fázi Evropské ligy.

„Nechceme čekat na potvrzení postupu až na poslední zápas skupiny s CSKA Moskva. Doufám, že rozhodneme už v Palermu,“ přál si Wilfried, aby Spartu při návratu do mrznoucí Prahy hřál postup.

Právě útočník z Pobřeží slonoviny by měl být klíčovým mužem týmu trenéra Chovance. S pěti brankami je nejlepším střelcem Evropské ligy. Jsou za ním i mnohem slovutnější „bombarďáci“ jako Adebayor z Manchesteru City, Falcao z Porta, Keržakov z Petrohradu či Gerrard z Liverpoolu. „Chci být hlavně platný Spartě. Nicméně jsem na hřišti, abych dával góly. Chci být nejlepší. Ale kvůli úspěchu našeho mužstva,“ vykládal Wilfried ještě před poslední přípravnou jednotkou Pražanů už přímo na Sicílii.

Reklama

Související témata: