Hlavní obsah

Matějovský chce v Palermu podruhé zažít postupovou euforii, nyní se Spartou

V euforii se před třemi lety topil na trávníku v Palermu. Tehdy Marek Matějovský coby opora Mladé Boleslavi slavil se středočeským klubem senzační postup v Poháru UEFA přes italský klub, jemuž nemělo činit potíže přejít přes neznámý celek vystavěný právě kolem nynějšího záložníka Sparty. „Byli jsme absolutní outsideři,“ vzpomíná osmadvacetiletý rodák ze Staré Boleslavi, jenž se neuvěřitelně rychle vyléčil po operaci třísel a zítra večer bude připravený přispět v sestavě pražského týmu v utkání skupiny F Evropské ligy k zisku bodu, který Matějovského a spol. posune do jarní fáze soutěže.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marek Matějovský se po prvním zápase v dresu Sparty polaskal s trofejí pro vítěze českého Superpoháru. Zítra by rád slavil "jen" postup do jarní fáze Evropské ligy.

Článek

Marku máte v paměti utkání Mladé Boleslavi v Palermu z podzimu 2007? Jak na tehdejší úspěšný duel vzpomínáte?

Šlo o jeden z těch zápasů, na které se nezapomíná. Dokázali jsme si z Palerma přivést postup, přestože nám prakticky nikdo nevěřil. Jen doufám, že nyní vše zopakujeme a já si ten pocit vychutnám znovu.

Vybavuje se vám atmosféra panující tehdy na stadiónu v Palermu?

Na tribunách nebylo moc lidí. A pokud vím, tak jistý nezájem o evropské poháry přetrval a zatímco na italskou ligu jsou návštěvy v řádu několika desítek tisíc, na Evropskou ligu tady fanoušci moc nechodí.

S Mladou Boleslaví jste postup vybojovali v penaltovém rozstřelu. Po domácí prohře jste však potřebný vítězný gól vstřelili až v nastavení. Jak tehdy domácí hráči i příznivci obrat a následné vyřazení nesli?

Nemohli to rozdýchat. Jediná branka zápasu padla v nastavení druhého poločasu, když byl v pokutovém území i náš brankář Míra Miller a gólová situace tehdy zaváněla ofsajdem. Ten závěr i okamžiky po utkání byly hodně emotivní.

Lze porovnat současný kádr Palerma s výběrem, který jste před třemi lety vyřadili?

Jen velmi těžko, protože z tehdejšího palermského mužstva jsem nyní na jejich soupisce nenašel mnoho hráčů. Kádr hodně obměnili. Ale pořád platí, že mají ohromnou kvalitu. Posledních pár let patří ke špičce italské ligy, hrají na pozicích zaručujících evropské poháry.

Sparta zatím uhrála ve skupině F Evropské ligy sedm bodů, Palermo má na kontě jediné vítězství. Je vaše pozice výrazně výhodnější než před třemi lety s Mladou Boleslaví v Poháru UEFA?

Tehdy jsme doma prohráli a k odvetě jeli jako absolutní outsider. Nikdo nám nevěřil. Tentokrát jsme přiletěli v odlišné pozici. Naše očekávání jsou mnohem větší. Věříme, že můžeme uspět a potřebný bod k postupu získat.

Upínáte veškerou pozornost z hlediska postupové matematiky právě k utkání s Palermem nebo nosíte v hlavách možnost vybojovat účast v jarní fázi Evropské ligy s CSKA Moskva v posledním utkání podzimu za čtrnáct dnů v Praze?

Chceme využít první šanci a slavit postup už zítra. Ale na Palermu je vidět, že po rozpačitém úvodu sezóny už si jejich sestava sedla, dostali se do formy a mají lepší výsledky. Ale ani my na tom nejsme špatně. Vždyť jsme posledních pět zápasů v lize vyhráli.

Existuje po operaci třísel, kterou jste před třemi týdny podstoupil, možnost, že do zápasu nastoupíte?

No, rozhodně jsem nepřijel jako divák... Sám jsem byl zvědavý, jestli budu v nominaci. Absolvoval jsem naplno posledních pět tréninků. Samozřejmě, že jistý výpadek v přípravě mám, ale nejde o nic dramatického, tudíž budu připraven do utkání zasáhnout.

Reklama

Související témata: