Hlavní obsah

Nesmíme dopustit měsíční dril bez postupové odměny, burcuje sparťany Blažek

Ulevilo se mu. Po dvou trénincích na umělém povrchu měl brankář pražské Sparty Jaromír Blažek včera večer příležitost trénovat na přírodní trávě. I proto si v Palermu závěrečnou přípravu na dnešní večerní zápas s domácím celkem v Evropské lize skupiny F užil. Stejně netrpělivě vyhlížel po jedenáctidenní zápasové pauze i předposlední řež podzimní sezóny. „Vyčistili jsme si hlavy,“ komentoval netradiční přestávku sedmatřicetiletý brankář Pražanů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nezdary dokáží brankáře Jaromíra Blažka řádně vytočit. Takhle byl naštvaný po hrubce v zápase v Liberci.

Článek

Poslední soutěžní zápas Sparta sehrála před jedenácti dny. Jak jste pauzu před duelem v Palermu využili?

Je divné, že liga skončila tak brzy. Ale už minulý podzim jsme měli podobný program. Nepříjemný je však jen ten sníh a kalamita, která v Česku nastala. Je těžké najít v takových podmínkách slušný terén, na kterém se můžete připravovat.

Poslední dva tréninky před odletem do Palerma jste absolvovali kvůli počasí v nafukovací hale na Strahově na umělém trávníku. Šlo o velkou komplikaci?

Pro mě s ohledem na věk rozhodně (směje se)... Člověk se na umělce zasekává, nejde o povrch pro fotbal. Já v sedmatřiceti cítím všechno dvojnásobně, fakt při tom trpím. Je to vážně nepříjemné.

Bude delší pauza bez zápasového zatížení prospěšná? Nebo půjde o problém z hlediska nerozehranosti?

Vyčistili jsme si hlavu, což bylo jednoznačně pozitivní. Když jsme hráli na Slovácku, říkal jsem trenérovi brankářů Honzovi Stejskalovi při rozcvičení, jestli hrajeme nebo trénujeme... Někdy měl člověk při rychlém sledu zápasů problém nikoliv fyzický, ale spíše z hlediska rozpoložení a přípravy na zápas.

Berete zápas v Palermu jako klíčový pro postup?

Máme dvě příležitosti, jak postoupit. Buď neprohrát na Sicílii nebo porazit doma CSKA Moskva. Chceme vše vyřešit rychle a přivést bod už z Itálie, čímž budeme mít jistý postup. Palermo se však v posledních týdnech hodně rozehrálo. Ale i tak jsem přesvědčený, že CSKA je silnější, tudíž z tohoto pohledu je relativně schůdnější vybojovat postup už v nadcházejícím utkání.

CSKA Moskva má však postup v Evropské lize jistý, ruská liga už dávno skončila, zatímco Palermo se zdá v optimální formě.

Jistě, ruský soupeř už může dát prostor hráčům širšího kádru. Bude záležet, jak k utkání přistoupí. Nicméně je složité něco předpovídat. Koncentrujeme se na Palermo. Chceme postup přivést už z Itálie.

Děsí vás představa měsíčního drilu pouze kvůli dvěma utkáním s Palermem a CSKA Moskva bez postupu do jarní fáze Evropské ligy?

Kdybychom nepostoupili, tak by se mě vztek rozhodně několik dnů držel. Dřít měsíc po lize pro nic by bylo vážně mrzuté.

Tušíte, jak bouřlivé prostředí vás v Palermu čeká?

Na jejich zápasy v italské lize chodí přes třicet tisíc lidí. Ale v Evropské lize mají průměrnou návštěvu dvanáct tisíc fanoušků, což je podprůměrné. Hrál jsem přímo v Palermu jednou s reprezentací a atmosféra nebyla nic extra.

Máte v paměti zápas, kde by atmosféra byla hodně nenávistná a fanoušci po vás metali nejrůznější předměty typu mincí či zapalovačů?

Žádný vyložený extrém jsem nezažil. Občas po nás házejí takové věci i tady doma. Ale když jsme hráli o Ligu mistrů ve Skopje a Igor Gluščevič skóroval bleskovým rozehráním přímého kopu, bylo to hodně divoké při odchodu ze hřiště. Jenže tam lidé házeli, vše co měli po ruce, na rozhodčí a my jsme šli těsně před nimi.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen