Hlavní obsah

Na Letnou by mohl na jaře přijet Liverpool, Manchester City či Ajax

PRAHA

Po sedmi letech se zase mohou těšit na pohárové jaro. Fotbalisté Sparty si vychutnávají radost z postupu ze základní skupiny Evropské ligy a mohou si vybírat, jakou laskominu jim los naservíruje pro 2. kolo soutěže. Největším lákadlem by asi byl Liverpool. „Ale takových bonbónků bude v osudí víc. Každý z nasazených soupeřů pro nás bude atraktivní,“ těší se kouč Jozef Chovanec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tak s kým si ještě zahrajeme? Sparťané Tomáš Řepka a Bony Wilfried se těší na jarní pohárové pokračování.

Článek

Teď už mohou být v klidu, ani závěrečný domácí zápas 15. prosince s dosud suverénním CSKA Moskva je nerozhodí. Fotbalisté Sparty si remízou 2:2 v Palermu zajistili postup do jarní fáze Evropské ligy. Mohou si tedy „objednat“ buď co možná nejatraktivnějšího soupeře typu Liverpoolu, nebo raději alespoň trochu „hratelného“ protivníka.

„Bonbónků bude v osudí víc než jen Liverpool. Do hry vstoupí také týmy ze třetích příček skupin Ligy mistrů. Myslím, že každý z nasazených soupeřů pro nás bude atraktivní,“ avizuje kouč Jozef Chovanec.

Druhé kolo Evropské ligy se losuje 17. prosince. Pražané vědí, že budou nenasazení, takže narazí na některý z šestnácti nasazených týmů. To bude dvanáct vítězů skupin EL a čtyři kluby ze třetích míst skupin LM s nejvyšším koeficientem.

Obě soutěže ještě mají na programu poslední kolo základní části. Výběr soupeřů tedy není definitivní, ale rýsuje se. Sparta má tři jistoty. Šestnáctifinále se bude hrát 17. a 24. února (česká liga začne na jaře 25. února). První zápas uvidí Letná, protože výhodu odvety v domácím prostředí budou mít nasazené týmy. Soupeřem českého mistra pak nemůže být CSKA Moskva, týmy postupující ze stejné skupiny na sebe zatím narazit nemohou.

Jak by mohla vypadat nabídka pro Spartu
Z Ligy mistrů: Benfica Lisabon, Glasgow Rangers, Ajax Amsterdam, Basilej
Z Evropské ligy: Manchester City, Leverkusen, Sporting Lisabon, Petrohrad, Stuttgart, Eindhoven, Villarreal, Dynamo Kyjev, Paris St. Germain, Liverpool, FC Porto
Tučně označené týmy už mají nasazení jisté

Sparta drží české kluby na letošní 23. příčce

Řepka a spol. již od září kopou za celý český fotbal, žádný další zástupce v pohárové Evropě už nezbyl. Svými zisky zatím Sparta drží Českou republiku na 23. místě letošního žebříčku koeficientů.

„Náš postup je velké plus pro celý český fotbal, moc úspěchů letos nebylo. Navíc jsme ho dosáhli na mezinárodním poli, takže jde do světa,“ pochvaluje si Chovanec s dovětkem, že všechno není na domácí scéně tak černé, jak se často tvrdí.

Na druhé straně má daleko k tomu, aby odzátkoval láhve s perlivým obsahem a začal bujaře slavit. „Musíme to vidět reálně, leckde mají lepší možnosti posílit se cizinci než my. Proto musíme být pokorní. Špička je daleko, to cítí každý. Dohánět musíme ve všem, hlavně v rychlosti a v práci s míčem,“ poukazuje letenský generální sportovní manažer.

Podle něj nebude mít postup v poháru zásadní vliv na přestupovou politiku během zimy ani na skladbu přípravy. „Nadále platí, že nemáme žádnou konkrétní nabídku na naše hráče. Zatím je také předčasné mluvit o případných posilách. Pokud jde o přípravu, máme nachystány dvě varianty. Jednou z nich je tradiční Španělsko,“ předeslal Chovanec.

Reklama

Související témata: