Hlavní obsah

Slavný Ajax či Spartak Moskva, to je nabídka pro Spartu z Ligy mistrů

PRAHA

Tento týden ještě byli protagonisty Ligy mistrů, a v polovině února už mohou přijet na Letnou k prvnímu utkání šestnáctifinále Evropské ligy. Řeč je o fotbalistech Spartaku Moskva, Sportingu Braga, Ajaxu Amsterdam a Twente Enschede. Celý tento čtyřlístek bude při losování příští pátek 17. prosince nasazen, a tak se řadí mezi potenciální soupeře pražské Sparty, která už má postup do jarních bojů jistý.

Foto: ČTK/AP

Jakub Podaný (vlevo) gratuluje Juraji Kuckovi ke gólu, kterým v Palermu posnul Spartu do jarních bojů Evropské ligy. Letenští se tak mohou těšit na zvučného soupeře.

Článek

Loni ztroskotali v posledním utkání roku na Kodani, letos se poučili a z Palerma si již kolo před koncem základní skupiny Evropské ligy přivezli postup. Fotbalisté Sparty tak mohli závěrečné zápasy skupinové fáze Ligy mistrů sledovat se zvýšeným zájmem. Osm týmů ze třetích příček v LM se na jaře přesouvá do EL a čtyři z nich „hrozí“ i Spartě.

Jak by mohla vypadat kompletní nabídka pro Spartu
Z Ligy mistrů: Spartak Moskva, Sporting Braga, Ajax Amsterdam, Twente Enschede
Z Evropské ligy: Manchester City, Leverkusen, Sporting Lisabon, Petrohrad, Stuttgart, Eindhoven, Villarreal, Dynamo Kyjev, Paris St. Germain, Liverpool, FC Porto
Tučně označené týmy už mají nasazení jisté

Pražané obsadí ve skupině druhé místo za CSKA Moskva, s nímž příští středu na domácím hřišti v bitvě o čest uzavřou podzimní sezónu. V prvním jarním kole tak Sparta narazí na některý z šestnácti nasazených týmů. To bude dvanáct vítězů skupin EL a čtyři kluby ze třetích míst skupin LM s nejvyšším koeficientem.

Výběr soupeřů ještě není definitivní, ale rýsuje se. Sparta má tři jistoty. Šestnáctifinále se bude hrát 17. a 24. února (česká liga začne na jaře 25. února). První zápas uvidí Letná, protože výhodu odvety v domácím prostředí budou mít nasazené týmy. Soupeřem českého mistra pak nemůže být CSKA Moskva, týmy postupující ze stejné skupiny na sebe zatím narazit nemohou.

V Evropské lize má jistotu nasazení již šest klubů, jimž vévodí slavný Liverpool. „Ale takových bonbónků bude v osudí víc. Každý z nasazených soupeřů pro nás bude atraktivní,“ těší se kouč Jozef Chovanec, jehož tým přežije pohárovou zimu po sedmi letech.

Reklama

Související témata: