Hlavní obsah

Losovací bomba z Nyonu: Sparta se těší na legendární Liverpool!

NYON

Větší odměnu za postup do jarních bojů fotbalisté Sparty dostat nemohli. V únorovém šestnáctifinále Evropské ligy se utkají se slavným Liverpoolem! Rozhodl o tom páteční los v Nyonu, který zároveň určil dvojice pro osmifinále. Pokud by Pražané dokázali přes slavný anglický velkoklub postoupit, utkali by se s lepším ze dvojice Lech Poznaň - Sporting Braga. Polského mistra již letos vyřadila v předkole Ligy mistrů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují výhru nad Palermem

Článek

Útočník Václav Kadlec si přál prohnat Manchester City, nyonský los padl jen těsně vedle... Bude to Liverpool! „Každý z nasazených soupeřů by pro nás byl atraktivní, ale Liverpool by byl asi největším bonbónkem,“ předeslal kouč Jozef Chovanec ještě před losem.

Fotbalisté Sparty obsadili ve skupině F druhé místo za CSKA Moskva. V prvním jarním kole tak museli narazit na některý z šestnácti nasazených týmů, což bylo dvanáct vítězů skupin EL a čtyři kluby ze třetích míst skupin LM s nejlepší bilancí.

Šestnáctifinále se bude hrát 17. a 24. února (česká liga začne na jaře 25. února). První zápas uvidí Letná, protože výhodu odvety v domácím prostředí budou mít nasazené týmy. Soupeřem českého mistra nemohl být CSKA Moskva, týmy postupující ze stejné skupiny na sebe zatím narazit nemohly.

Liverpool neprožívá právě vydařené období, v duelu se Spartou však bude jasným favoritem. Mimo jiné i proto, že zatímco Premier League běží dál, Pražané se budou muset rozehrát na přípravných turnajích v zahraničí.

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard (druhý zleva) a spol. dorazí na Letnou...foto: ČTK/AP/Tim Hales

„Zatímco soupeř bude rozehraný ze svojí ligové soutěže, my k prvnímu jarnímu zápasu Evropské ligy nastoupíme rovnou z přípravy. Máme vyhřívané trávníky, ale nehraje se na nich, dokonce i v Rusku hrají ligu o týden déle než u nás... Je podle mě ke zvážení, proč musíme začínat domácí soutěž již v půlce července. Jeden přípravný termín by podle mě stačil, pro pohárové zástupce by to bylo rozhodně lepší,“ přimlouvá se letenský kouč u vedení českého fotbalu.

Na Anfield Road zanechali výraznou stopu také čeští fotbalisté. Patrik Berger a Vladimír Šmicer byli u toho, když Liverpool v roce 2001 získal Pohár UEFA. A na triumfu v Lize mistrů v roce 2005 se Šmicer zase podílel spolu s Milanem Barošem. Současný manažer české reprezentace byl přitom výraznou postavou istanbulského finále s AC Milán. Nejprve Šmicer přispěl gólem k vyrovnání na 3:3 a potom v rozstřelu proměnil rozhodující penaltu.

Takhle rozlosovali ve švýcarském Nyonu osmifinále Evopské ligy.foto: Reuters/Valentin Flauraud

Los fotbalové Evropské ligy:
2. kolo:
Sparta Praha - Liverpool, Neapol - Villarreal, Glasgow Rangers - Sporting Lisabon, Anderlecht - Ajax Amsterodam, Lech Poznaň - Braga, Besiktas - Dynamo Kyjev, Basilej - Spartak Moskva, Young Boys Bern - Zenit Petrohrad, Aris Soluň - Manchester City, PAOK Soluň - CSKA Moskva, Sevilla - Porto, Rubin Kazaň - Twente Enschede, Lille - PSV Eindhoven, Benfica Lisabon - Stuttgart, Metalist Charkov - Leverkusen, BATE Borisov - Paris St. Germain.
Osmifinále:
Sparta Praha/Liverpool - Lech Poznaň/Braga, Benfica Lisabon/Stuttgart - BATE Borisov/Paris St. Germain, Besiktas/Dynamo Kyjev - Aris Soluň/Manchester City, Rubin Kazaň/Twente Enschede - Young Boys Bern/Zenit Petrohrad, PAOK Soluň/CSKA Moskva - Sevilla/Porto, Lille/PSV Eindhoven - Glasgow Rangers/Sporting Lisabon, Metalist Charkov/Leverkusen - Neapol/Villarreal, Anderlecht/Ajax Amsterodam - Basilej/Spartak Moskva.
Program vyřazovací části Evropské ligy:
2. kolo: 17. února - 24. února.
Osmifinále: 10. března - 17. března.
Čtvrtfinále: 7. dubna - 14. dubna (los 18. března).
Semifinále: 28. dubna - 5. května (los 18. března).
Finále: 18. května v Dublinu.

Reklama

Související témata: