Hlavní obsah

Na startu vyřazovací fáze Evropské ligy je osm českých fotbalistů

PRAHA

Po fotbalové Lize mistrů se ze zimního spánku definitivně probere i Evropská liga. Po úterní bezbrankové předehrávce mezi Arisem Soluň a Manchesterem City se ve čtvrtek odehraje zbylých patnáct duelů 2. kola, mezi nimi i souboj dvou nedávných šampionů Sevilly a Porta. Na evropských trávnících se vedle fotbalistů Sparty může představit dalších osm českých hráčů.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Tomáš Necid (vlevo) má s CSKA šanci postoupit.

Článek

Sevilla vyhrála Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy, v letech 2006 a 2007, Portu se to povedlo v roce 2003. Tehdy ještě pod vedením trenéra Josého Mourinha triumfoval portugalský klub právě na stadionu Sevilly, kam se nyní vrátí. "Pro nás to bude hodně emotivní návrat. Přeci jen jsme v Seville dosáhli jednoho z největších úspěchů v historii klubu," řekl současný trenér Porta Andre Villas-Boas.

Ten se svým celek prožívá velmi vydařenou sezonu. Dosud prohrál pouze jediné z 33 utkání. Zásluhu na tom má i kolumbijský kanonýr Falcao, který úřaduje i v Evropské lize, kde je zatím se sedmi góly nejlepším střelcem.

Co nejrychleji ho však chce dohnat "pětigólový" Uruguayec Edinson Cavani, který v Neapoli prožívá nejlepší sezónu kariéry. S 20 góly vede tabulku střelců italské ligy a získat by jej chtěly snad všechny evropské velkokluby. Sám však nejprve chce vybojovat pro Neapol nějakou trofej.

"Chci se zapsat do historii klubu a pomoci týmu vyhrát něco velkého. Třeba Evropskou ligu," uvedl Cavani před úvodním duelem s Villarrealem. V něm by rád třeba gólem dodatečně oslavil své pondělní čtyřiadvacáté narozeniny.

Od Necidova CSKA se čeká postup

Úvodní kolo vyřazovací části bude rovněž zkouškou zdatnosti pro celky z východní Evropy, které budou dokazovat, že se jich mezi 32 nejlepších týmů Evropské ligy nedostalo hned devět včetně Sparty pouhou náhodou. Jejich nevýhodou by však mohlo být, že jejich soutěže ještě neodstartovaly, do zápasu tak půjdou rovnou z přípravy. Velká očekávání panují hlavně u ruských celků v čele s mistrovským Petrohradem, který ve skupině neztratil ani bod, a CSKA Moskva, za které nastupuje český útočník Tomáš Necid.

Hned tři čeští hráči Ondřej Mazuch, Lukáš Mareček a Jan Lecjaks mohou nastoupit za Anderlecht Brusel, na který čeká prestižní belgicko-nizozemské derby s Ajaxem Amsterodam.

 Kvůli mrazu začnou v Kazani už po obědě

Zápasy se odehrají ve dvou blocích od 19:00 a od 21:05. Výjimkou je duel Kazaně s Twente Enschede, který má výkop již ve 13:00. Důvodem je mrazivé počasí v Rusku. Předpověď totiž varovala, že ve večerních hodinách by teplota mohla klesnout až na -20 stupňů, a tak pořadatelé přesunuli zápas na dřívější hodinu, kdy by mohlo být

Reklama

Související témata: