Hlavní obsah

Aféra nás nerozhodila, tvrdí před konfrontací s Liverpoolem kouč Sparty Chovanec

PRAHA

Žádné omluvy skandálem, který minulý týden otřásl fotbalovou Letnou. A už tuplem ne argumentace, že španělská aféra se záměnou dresů a hráči nastupujícími v poslední přípravě proti Petrohradu načerno sparťanský mančaft rozhodila a do výkonu a výsledku pohárové konfrontace se slavným Liverpoolem se promítne. „Ty věci spadají do mé kompetence a jdou za mnou. Hráče, kteří se soustřeďují na čtvrteční večerní utkání, nijak zásadně neovlivnily,“ tvrdí sparťanský manažer a kouč Jozef Chovanec před čtvrtečním prvním dějstvím Evropské ligy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Favoritem je Liverpool, opakuje trenér fotbalistů Sparty Jozef Chovanec

Článek

Od podzimního losování se fotbalová Sparta na zápas roku chystala, celé dlouhé týdny myslela jen na Liverpool. Jasně že i veškerou přípravu tomuto duelu podřídila.

Handicapů je přece jen dost

„Ale stejně jdeme do zápasu s evidentním handicapem. Třeba rozehranost obou mužstev se nedá vůbec srovnávat. Liverpool je v plném zápřahu, neboť na Ostrovech sezóna běží, my mohli jen trénovat a na toto střetnutí se chystat,“ připouští sparťanský kouč Chovanec, že jeho tým se ocitl v moc těžké pozici ještě předtím, než vůbec vyběhl na trávník.

„Je samozřejmě velký rozdíl nastupovat k utkání z plné soutěže, kdy mají hráči všechny automatismy mnohem lépe vžité, a něco jiného z přípravy. A to přesto, že jsme se snažili ji volit tak, abychom se utkávali s hodně těžkými soupeři a mohli přitom na našich hráčích vyžadovat odolnost a maximální koncentraci. V přípravě jsme obstáli, takže věřím, že mužstvo je nachystáno dobře, jenže od stolu se dělají prognózy těžko,“ opakuje, že všechny zmiňované handicapy jen umocňují roli favorita, v níž Liverpool figuruje.

Gard je už od losování jasně daný

„A figuruje v ní hned od losování. A nic na tom nezměnila výměna trenérů, nástup Kenny Dalglishe, odchod Torrese do Chelsea či třeba fakt, že Liverpool přiletěl do Prahy k prvnímu zápasu bez zraněného kapitána Gerrarda. I Reds sice po nepovedeném začátku sezóny hledají cestu, ale to nic nemění na tom, že favoritem byl a zůstává,“ připomíná Chovanec, že gard v této konfrontaci je jasně daný.

Svému mužstvu ale věří. Jeho obrovské motivaci ještě víc. „Chceme uspět. Vždyť na takový zápas jsme čekali několik let,“ netají cíl, s nímž jeho tým do čtvrteční partie půjde. Partituru nachystanou má...

Řepka: Pokora a úcta, nikoli však strach

„Je to o pokoře a úctě k soupeři. Ale také o tom, že ke čtvrtečnímu střetnutí nesmí nikdo z nás nastupovat se strachem. V takovém zápase pro něj ostatně není místo,“ prozradil kapitán Sparty Tomáš Řepka něco z Chovancových plánů.

„Nedělám s nimi tajnosti. Musíme prostě i bez Wilfrieda a Kucky navázat na zápasy a výkony z podzimní Evropské ligy, které nás dovedly k postupu. Znamená to podat maximálně koncentrovaný a hlavně týmový výkon, znovu stavět na dobré organizaci hry. A pochopitelně se vyvarovat, abychom nějakou nekoncentrovaností se dostali Liverpool do tlaku,“ prozradil Chovanec, na co při středečním podvečerním tréninku i poté na předzápasovém soustředění u svých svěřenců apeloval.

Každý zápas je teď pro Reds důležitý

Jenže i Liverpool v sobě respekt ke Spartě chová. Zvláště v situaci, v níž se v této sezóně nachází a kdy po zpackaném úvodu úspěch bytostně potřebuje. V domácí Premier League, stejně jako v Evropské lize. "Každý zápas, každá soutěž je pro nás důležitá, což teď platí i pro vystoupení v Praze. Dosáhli jsme v posledních týdnech šňůry dobrých výsledků a samozřejmě se ji budeme snažit prodloužit,"  pravila klubová legenda v roli manažera Kenny Dalglish před večernín tréninkem na Letné.

Bez současné ikony Liverpoolu Gerrarda se přitom musel obejít, čehož pochopitelně litoval. "Steve je fantastický fotbalista, který podával zvláště v poslední době výborné výkony. Je ale zraněný, takže se nedá nic dělat," krčil rameny naplný vírou, že i bez něho jeho tým partii se Spartou zvládne. Třeba i proto, že Pražané nastoupí na trávník po dvou a půl měsících, kdy nesehráli jediný mistrovský zápas.

I Dalglish o aféře s dresy ví

"Těžko řící, nakolik Spartu tato přestávka poznamená. Může to pro ni být naopak výhoda, což ale ukáže až dění na hřišti. Každopádně vím, že domácí tým bude silným soupeřem. Přišel sice o dva vynikající hráče, vím o problémech s dresy, které měl, ale při studování jejich zápasů na videu jsem poznal, že se proti nám každopádně postaví silný celek," uvědomuje si Dalglish, že potvrdit v prvním střetnutí roli favoroita nebude pro jeho mužstvo zase až tak snadné.

Reklama

Související témata: