Hlavní obsah

Sparta uhrála s Liverpoolem cennou remízu. Znamená ale něco pro odvetu?

PRAHA

S určitě cennou, v Evropě vysoko hodnocenou, ale v konečném účtování prvního kola vyřazovací části Evropské ligy zřejmě pramálo znamenající bezgólovou remízou pojedou fotbalisté pražské Sparty za týden k odvetě na slavný Anfield Road. S vysoce favorizovaným Liverpoolem uhráli Chovancovi svěřenci po sympatickém výkonu a vyrovnané partii bezbrankový výsledek, jenže opravdovou postupovou zkoušku budou skládat až příští čtvrtek za La Manchem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Kamil Vacek (vlevo) bojuje o míč s Davidem Ngogem z Liverpoolu.

Článek
Fotogalerie

Taktických tahů měl letenský kouč Chovanec nachystáno hned několik. Nejenže se nerozpakoval postavit do základní sestavy obě zimní akvizice Keriče a Abenu, ale dokonce nakázal, aby letenská údržbářská četa nechala trávník pěkně přerostlý a na nějaké sekání zapomněla. Však si také Angličané na vysoký trávník stěžovali, jenže u rozhodčího a delegáta UEFA nepochodili a už tuhle předzápasovou partii prohráli.

Liverpool? Hlavně neinkasovat

Tím ovšem jejich letenská pasiva neskončila. Modla Gerrard chyběla v sestavě víc, než si byli ochotni připustit, takže na víc než na remízu se v prvním dějství kvalifikačního konfrontace se Spartou nezmohli. Evidentně s ní byli spokojeni, protože si od samého začátku dávali přenáramný pozor hlavně na to, aby se nedopustili chyby a nenabídli odvážně hrajícím Pražanům nějakou příležitost.

Sparťan Tomáš Řepka se diví, za co inkasuje žlutou kartu.foto: Právo/Jan Handrejch

Chovancův tým si totiž po úvodním oťukávání počínal až nečekaně aktivně, Kerič s Matějovským to zkusili se střelami zdálky, Pamič kmitající po lajně donutil v 18. minutě Reinu k prvnímu vážnějšímu zákroku, Kušnír půlhodiny po něm dokonce vybídl Matějovského ke skórování. Kdyby do jeho rány neskočil obrovitý řecký legionář Kyrgiakos, kdoví, zda by si gólman Liverpoolu Reina se střelou poradil.

Sparta ostrovany zlobila. A dost!

Skotskému trenérovi na lavičce Reds Dalglishovi se podobný vývoj zápasu ani trochu nelíbil, takže ještě před přestávkou zamíchal sestavou a ve středově řadě se objevil ofenzivně laděný Cole, kterého chtěl původně šetřit.

Gólman Liverpoolu José Manuel Reina v oblaku kouře na hřišti Sparty.foto: Právo/Jan Handrejch

I to byl důkaz, že Sparta zlobila a ostrovany trápila víc, než Liverpool očekával. I třeba tím, že se nesnížila k bezuzdnému bránění a pouhému nakopávání míčů, ale obranným blokem protivníka k ničemu nepouštěla a sama si naopak počínala si vyloženě fotbalově.

Nejblíže ke gólu měl Kweuke

I po přestávce se domácí drželi nachystané taktické partitury, zhuštěným obranným blokem a disciplinovaným výkonem drželi Liverpool na distanc od Blažkovy brány a sami čekali, zda se jim snad nějaká příležitost proti podobně si počínajícímu soupeři přece jen nenabídne. Kweuke skutečně v 63. min. hlavičkoval hodně nebezpečně a o třináct minut později dokonce i bránu trefil, jenže Reinu nepřekonal. Tím příležitosti prakticky vyčerpal, i když jeho tým se v závěrečné čtvrthodině vypnul k novému náporu, usilovně hledala skulinu v obraně ostrovanů a Vacek pálící těsně vedle tyče ji málem našel.

Sparťan Léonard Kweuke se snaží odehrát míč před dotírajícím Sotiriosem Kyrgiakosem z Liverpoolu.foto: Právo/Jan Handrejch

A protože Liverpool se do vážnější šance ve druhé půli nedostal vůbec, dospěla první kvalifikační partie vyřazovacího kola Evropské ligy k bezgólové remíze, s níž byli očividně spokojenější Angličané.

Sparta - Liverpoool 0:0
Rozhodčí: Meyer - Henschel, Bornhorst (Německo). ŽK: Řepka - Ngog, Cole. Diváci: 17 569.
Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Kerič (73. Sionko), Abena, Matějovský (90. + 2. Pekhart) , Vacek, Kadlec (90. Zeman) - Kweuke. Trenér Chovanec.
Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Wilson - Maxi, Lucas, Meireles, Aurélio (37. Cole) - N'Gog (83. Škrťel), Kuijt. Trenér Dalglish.

Reklama

Související témata: