Hlavní obsah

Na slavném Anfield Road se Řepka cítil jako doma

LIVERPOOL

Nikdy nepůjdeš sám, je napsáno nad jednou z bran na jednom z nejslavnějších stadiónů planety, liverpoolském Anfield Road. Vedle této brány je pomník, v jehož středu hoří věčný plamen za 96 fanoušků FC Liverpool, kteří tragicky zahynuli 15. dubna 1989 na stadiónu Hillsborough. Většina z nich byla ušlapána... Na pamětní desce je napsán i desetiletý Jon-Paul Gilhooley, bratranec současného kapitána Liverpoolu Stevena Gerrarda.

Foto: Karel Felt, Právo

Socha bývalého manažera Liverpoolu Shanklyho před stadionem Anfield Road

Článek

Stejně tak je na stadiónu na Centenery Stand i připomínka května 1985, kdy při finále Poháru mistrů v Bruselu po útoku fanoušků Liverpoolu na příznivce Juventusu zemřelo 39 lidí. Tehdy také na dlouhá léta skončila sláva FC Liverpool, kterou léta budoval manažer Shankly, který má na stadiónu sochu a po něm další slavný kouč Paesley. K nim se pak podle místních řadí ten současný, Dalglish, který střílel góly za Liverpool podobně jako Owen, Keegan a další borci. Všechny si můžete zblízka prohlédnout v muzeu stadiónu.

Nikdy nepůjdeš sám, v originále You'll never walk alone, je nejstarší mezi fotbalovými klubovými hymnami. Poprvé zazněla na Anfield Road v roce 1965. „Když ji začnou fanoušci na zaplněném stadiónu zpívat, naskakuje husí kůže,“ říká kapitán Sparty Tomáš Řepka.

„Při vstupu z tunelu na trávník je na ochozu nápis: Toto je Anfield. Domácí hráči na něj sahají. Soupeřům má nahnat strach. U slabších povah to funguje. Já jsem tvrďák, ale je to silný pocit, když se podíváte do tribun. Pro mne to je nejhezčí fotbalový stadión, na jakém jsem kdy hrál. Cítím se tu skvěle. Je to anglická klasika čtyř obřích tribun kolem trávníku,“ dodává a ten pocit má i divák, shlížející z jedné ze strmých tribun, připomínajících obří krabice. Někteří jeho mladší spoluhráči ale vypadali při vstupu na slavný trávník pod reflektory, které rozčísly podmračenou oblohu, trochu pobledlí.

Tou nejslavnější je tribuna Kop pro téměř deset tisíc fanoušků. Tam je hlavní kotel fanoušků Reds, jak je klub přezdíván. Největší je tribuna Main Stand pro více než dvanáct tisíc fanoušků. Celková kapacita stadiónu je 45 362 sedadel a ve čtvrtek bude vyprodána. Sparťanů dorazí téměř tři tisíce. Jen klub vypravuje osm letadel, další dorazí více než deseti autobusy a spousty dalších vyrazili přes i pod kanálem La Manche osobními automobily.

Pamětní desky se jmény obětí fanoušků Liverpoolu, kteří zahynuli při tragédii v Hillsboroughfoto: Právo/Karel Felt

Anfield Road je pevností FC Liverpool, který na něm hraje od roku 1892, kdy byl založen. Stadión leží mezi nízkými, převážně vybydlenými domky a jeho okolí je spíš nepřívětivé. V den zápasu však ožije neskutečnou atmosférou a zvednou se i rolety několika set krámků.V roce 2014 by se měl přestěhovat na New Anfield pro 63 000 diváků. Konkurenční Everton sídlí na nedalekém Goodison Parku.

Fotbalový chrám Anfield Road je však slavnější. Liverpool tu oslavil osmnáct mistrovských titulů a sedm triumfů v FA Cupu i v Carling Cupu. Tým s podivným ptákem na dresu, má to prý být orel, vyhrál pětkrát Ligu mistrů či Pohár mistrů, v roce 2005 u toho byli i Vladimír Šmicer a Milan Baroš. V roce 1966 vyhrál Pohár vítězů a ve sbírce má i tři Poháry UEFA, na tom posledním z roku 2001 se podíleli i Patrik Berger a Vladimír Šmicer. Ti byli také u zisku druhého ze tří evropských Supercupů. I na tyto tři české hráče se v Liverpoolu vzpomíná v tom nejlepším.

Anfield Road i Goodison Park patří k pamětihodnostem Liverpoolu stejně jako Muzeum Beatles v Albert Docku, nebo Cavern Club, kde slavná skupina začínala. Jsou stejně tak slavné, jako Katedrála Ježíše krále, druhý největší křesťanský chrám na planetě, ale s největšími zvony, nebo největší koncertní sál světa Philharmonic Hall pro více než 3000 posluchačů. Liverpool, to je město fotbalu a umění, jak říkají místní.

Reklama

Související témata: