Hlavní obsah

VIDEO: Kolumbijský zabiják Falcao dal Villarrealu čtyři góly. Jeho cena letí závratně vzhůru

PORTO/PRAHA

Teď je za démona. Za zabijáka. Střelce, o něhož se budou v létě největší evropské kluby určitě prát, přičemž na peníze koukat nebudou. A nejen proto, že Kolumbijec Falcao rozstřílel v první semifinálové partii Evropské ligy čtyřmi góly ambiciózní španělský Villarreal a otevřel svému Portu bránu do finále. Tím hlavním důvodem je fakt, že pětadvacetiletý útočník už má v letošním ročníku druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže na kontě patnáct branek, čímž dokazuje, že je kanonýrem skutečně excelentním.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Radamel Falcao se raduje po vstřelení gólu Villarrealu

Článek

Pár posledních zápasů na evropské pohárové scéně stačilo, aby cena mladého Kolumbijce závratně vyletěla. V odvetném čtvrtfinále rozstřílel hattrickem moskevský Spartak, v prvním semifinále nasázel Villarrealu dokonce čtyři góly.

Teď už jich má na kontě patnáct, takže vyrovnal rekord Němce Jürgena Klinsmanna, jemuž se před patnácti lety v dresu mnichovského Bayernu podařilo v někdejším Poháru UEFA nastřílet patnáct branek.

Nejlepší střelci EL, resp. Poháru UEFA v jedné sezóně
15Klinsmann (Bayern Mnichov) 1995/961995/96
15Falcao (FC Porto)2010/11
14Wark (Ipswich Town)1981/82
12Derlei (FC Porto)2002/03

Falcao ho ovšem může trumfnout, neboť ho příští týden čeká odvetné semifinále ve Španělsku a samo sebou finále.

Mladý trenér Porta a Mourinhův učeň André Villas-Boas.

„Je to fantastický střelec. Démon. Skutečný zabiják,“ rozplýval se nad Falcaovým střeleckým apetitem Mourinhův učeň na lavičce Porta Andre Villas Boas, pod jehož vedením, portugalský celek prohrál v letošní sezóně jen tři zápasy – v portugalském Ligovém poháru s Funchalem, v Evropské lize se Sevillou a v Portugalském poháru s Benfikou.

Čtyři góly dal poprvé

Falcao a jeho brazilský kolega v útoku Porta Hulk na tom mají pochopitelně velkou zásluhu, neboť každého protivníka rozstřílí. Jen mimochodem – Falcao nastřílel v letošním ročníku portugalské ligy v jedenadvaceti zápasech čtrnáct branek, v sezóně loňské pak v osmadvaceti střetnutích pětadvacet.

„Ještě nikdy se mně nepovedlo dát v jednom zápase čtyři góly,“ přiznával po báječném čtvrtečním večeru na Estadio do Dragao Radamel Falcao a přidával: „Je to ale zásluha celého mužstva. Všech spoluhráčů. V Portu jsem dostal šanci a teď se mu snažím všechno splatit. Trenérovu důvěru také.“

Chce ho Arsenal, touží po něm Spurs

Otázkou ovšem je, jak dlouho ji bude ještě splácet. Už před třemi roky se o něho eminentně zajímal anglický Tottenham, který sháněl náhradu za Robbie Keana. Šéf kohoutů Juande Ramos za něho tehdy nabízel sedm milionů liber, ale nepochodil. A za rok nepochodil zase, protože Falcao dal přednost Portu.

Kouč Tottenhamu Harry Redknapp netají, že by Falcaa moc rád viděl ve svém týmu.foto: Reuters/Dylan Martinez

Teď k němu „kohouti“ upínají pozornost zase. „Pokud se probojujeme do Ligy mistrů, budeme ho chtít na White Hart Line přivést,“ potvrdil kouč Tottenhamu Harry Redknapp, že se jeho klub pustí do přestupových licitací o Falcaa. Toho by ovšem moc rád získal i Arsenal, který se zájmem netají již delší dobu.

Cena Falcaa v yzrostla o deset milionů

Zájemci o mladého kolumbijského kanonýra, jenž si říká Tygr, však budou muset pořádně připlatit. Zatímco před třemi lety za něho byl Tottenham ochoten zaplatit argentinskému River Plate sedm milionů liber, dnes je cena Falcaa odhadována na 17,5 milionů.

A  je otázkou, kam až vyšplhá, jestliže mu to bude v odvetném semifinále a případně ve finále střílet jako dosud.

Reklama

Související témata: