Hlavní obsah

Porto jede za postupem do Villarrealu, Braga si věří na Benfiku

PRAHA

Zatímco první odveta semifinále Evropské ligy mezi Villarrealem a Portem vzhledem k čtyřbrankovému náskoku portugalského celku připomíná spíš jen formalitu, druhý zápas a portugalské derby mezi Bragou a Benfikou Lisabon slibuje drama, protože slavný klub z metropole bude hájit těsné vedení 2:1. Nic se ale nemění na tom, že všechno směřuje k tomu, že se 18. května ve finále v Dublinu o vítězství utkají dva portugalské kluby.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Noční můra Španělů Radamel Falcao.

Článek

Šance španělského Villarrealu jsou totiž po debaklu 1:5 z minulého týdne mizivé. "Nemůžeme popřít, že odveta bude složitá. Ale není nemožné to otočit," prohlásil záložník Cani. Jeho spoluhráč ze středové řady Bruno Soriano také nepropadl beznaději. "Naší jedinou šancí je, abychom přesvědčili sami sebe, že to dokážeme, a jít za naším snem od první minuty. Máme v týmu dost kvality na to, abychom to dokázali," řekl Soriano.

Hráčům Villarrealu se ale ještě možná teď točí hlava při vzpomínce na první zápas v Portu, kde sice v poločase vedli 1:0, ale pak je domácí zdeptali pěti góly. Noční můru pro hráče Villarrealu znamená především kolumbijský útočník Radamel Falcao, autor čtyř branek. Letos se v Evropské lize trefil už patnáctkrát, čímž vyrovnal rekord slavného kanonýra Jürgena Klinsmanna.

Otočit to dokázaly jen tři kluby v historii

Villarreal tak utrpěl nejtěžší porážku v evropských pohárech, kde nasbíral už 105 startů. Proti němu hovoří i historie: zatím jenom tři týmy v pohárové historii dokázaly otočit souboj, v němž po prvním duelu prohrávaly o čtyři branky. V roce 1961 se to povedlo portugalskému celku Leixoes v duelu s francouzským La Chaux-de-Fonds, Partizan Bělehrad stejný kousek zopakoval proti Queens Park Rangers o 23 let později a nakonec za další tři roky velký obrat dokonal Real Madrid proti Mönchengladbachu.

Villarreal letos v Evropské lize už ofenzivní sílu několikrát ukázal: na stadiónu El Madrigal, kde je "Žlutá ponorka" doma, vyhrál všech sedm zápasů, Dněpropetrovsku a ve čtvrtfinále proti Enschede dokonce nastřílel po pěti brankách, což by Villarreal potřeboval zopakovat i ve čtvrtek s Portem, které má letos skvělou formu a prohrálo jen tři soutěžní zápasy.

Všechno tak nasvědčuje tomu, že Villarreal znovu skončí v semifinále velké soutěže, jako se mu to stalo už v roce 2004 v Poháru UEFA a o dva roky později i v Lize mistrů. "Ale my musíme stát nohama pevně na zemi. Musíme hrát tak, jako by čtyřbrankový náskok neexistoval," nabádal trenér Porta Andre Villas-Boas.

Portugalské derby bude asi jiné kafe

Druhé semifinále mezi Bragou a Benfikou podle všeho nabídne jiskřivější souboj. Průběžné vedení Benfiky slavnému klubu rozhodně klid do odvety nezaručuje. "S pomocí našich fanoušků na postup dosáhneme," prohlásil sebevědomě záložník Bragy Leandro Salino.

Braga v březnu už Benfiku doma porazila 2:1 v ligovém zápase a výhru musí zopakovat i nyní, jestli chce pomýšlet na účast ve svém prvním velkém finále. "Myslím, že za námi bude stát i většina Portugalska. Benfika má sice milióny fanoušků, ale podle mě Braga spojí víc lidí dohromady. Země je hrdá na to, čeho jsme už dosáhli," přemítal trenér Bragy Domingos Paciencia.

Benfika ale také nehodlá promarnit svoji velkou šanci. "Škoda, že jsme doma nevyhráli o víc než jeden gól. Odveta bude těžká, ale jedeme tam s jasným cílem - dokončit postup," prohlásil zadák Benfiky Fabio Coentrao.

Čtvrteční program (začátky ve 21:05):
Villarreal - Porto, rozhodčí Rocchi (It.), první zápas 1:5,
Braga - Benfica Lisabon, rozhodčí Atkinson (Skot.), první zápas 1:2.

Reklama

Související témata: