Hlavní obsah

Falcaova další meta: ve finále Evropské ligy sestřelit Bragu

PRAHA

Dal úctyhodných 16 gólů, ale jen s tímto počtem se kolumbijský útočník Radamel Falcao smířit nechce. Kanonýr FC Porto by rád nějakou trefou v dnešním portugalském finále Evropské ligy fotbalistů v Dublinu s Bragou (20.45 h, ČT 4) nasměroval svůj tým k vysněné trofeji.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Radamel Falcao se raduje ze vstřelení gólu.

Článek

„Zatím pro mě byl největší zážitek, když jsem dal v prvním semifinále čtyři góly Villarrealu. Otočit zápas z 0:1 na 5:1, to bylo obdivuhodné. Ale zisk trofeje by to určitě přebil,“ prohlásil Falcao, který s Portem už s předstihem oslavil titul v portugalské lize, kde se mezi kanonýry podělil se 16 brankami o druhé místo s Tomasem z Rio Ave. Králem střelců se stal další útočník Porta, Brazilec Hulk. Ten zaznamenal 23 gólů.

Právě Hulk s Falcaem jsou ústředními postavami Porta. I díky této dvojici klub v sezóně všechny soupeře přestřílel. Ligou prošlo Porto s famózním skóre 73:16 a vyrovnalo letitý rekord Benfiky, když za 30 kol nepoznalo hořkost porážky.

Falcao sní o tom, že po triumfu v lize přidá jeho tým ještě další dvě trofeje: dnes pohár pro šampióna Evropské ligy a příští neděli tu pro vítěze portugalského poháru, v jehož finále se utká s Vitorií Guimaraes. „Věřím, že je to v našich silách. V téhle sezóně máme opravdu vítěznou mentalitu,“ uvedl pětadvacetiletý útočník, který dal v posledních osmi zápasech 15 gólů.

„Do sezóny jsme šli s tím, že se chceme v každé soutěži dostat co nejdál,“ prozradil. „Já osobně měl plány, abych byl svému týmu co nejvíc prospěšný, a snad jsem těmi góly pomohl,“ řekl Falcao. V Evropské lize či někdejším Poháru UEFA nedal nikdo víc gólů než on, překonal 15 let starý rekord Němce Klinsmanna.

Finálového soupeře Bragu Porto v lize dvakrát porazilo. „Ale je to opravdu výborný tým. Vždyť vyřadili Liverpool, Dynamo Kyjev a Benfiku. V celé sezóně měli dobré výsledky doma i venku a záleží jen na nás, zda je zastavíme. Nesmíme je nechat předvádět jejich hru, pak by to mohlo být špatné,“ hledal recept na dobře známého soupeře útočník Porta.

Rázem se z něj stal jeden nejžádanějších hráčů na evropském trhu, ale on sám nikam nespěchá. „Jsem teprve druhým rokem v Evropě a musím být maximálně spokojený. Teď myslím jen na vítězství v Evropské lize. To mě zajímá ze všeho nejvíc,“ zasnil se rodák z kolumbijského města Santa Marta, který dostal jméno po legendárním brazilském reprezentantovi z 80. let.

Reklama

Související témata: