Hlavní obsah

VIDEO: Falcao kraloval i ve finále Evropské ligy, z Porta prý nikam neutíká

DUBLIN

Kolumbijský fotbalista Radamel Falcao z Porta korunoval vítězným gólem ve finále svou výjimečnou sezónu v Evropské lize, v níž vytvořil nový střelecký rekord. Jeho finálový zásah do sítě Bragy byl pro něj sedmnáctým v poháru a 38. v sezóně. Přestože se o něj již nyní přetahují přední kluby, hbitý útočník prý z Porta neutíká a chystá se prodloužit smlouvu.

Foto: ČTK/AP

Radamel Falcao právě svým gólem rozhodl o vítězství Porta ve finále Evropské ligy

Článek

Stejně jako v minulém roce i letos rozhodl finále Evropské ligy Jihoameričan. Po Uruguayci Diegovi Forlánovi, který přinesl výhru Atlétiku Madrid, se ve středu vytáhl Falcao. "Je to nejšťastnější den mého života. O něčem takovém jsem snil od dětství," prohlásil po utkání Falcao, který navíc sedmnáctým gólem v tomto ročníku Evropské ligy překonal rekordní výkon evropských pohárů, který s 15 góly držel Jürgen Klinsmann.

Jeho velká chvíli přišla těsně před poločasem, když si naskočil na centr Guarína a hlavou rozhodl. "Byl to přesně ten okamžik, kdy musíte zůstat klidní. Když jsem viděl míč ve vzduchu, počkal jsem si na ten správný moment," popsal.

"Jsme jedna velká rodina"

Falcao dal spolu se svým útočným partnerem Hulkem celkem přes 70 gólů, odmítá však, že by právě on byl hlavní zbraní Porta. "Naší nejsilnější zbraní je, že jsme jako jedna velká rodina. Jsme pokorní a hrajeme ve prospěch celého týmu. Pak dá každý z hráčů do utkání to nejlepší," prozradil tajemství Porta.

Radamel Falcao (vpravo) s trofejí pro vítěze Evropské ligy.foto: ČTK/AP/Peter Morrison

I proto prý nespěchá s tím, aby z Porta zamířil do některého z evropských velkoklubů. "Porto mě chce udržet a pravda je taková, že i já chci zůstat a navázat na tuhle úžasnou sezónu. Je toho ještě hodně, co chci s tímto týmem dosáhnout," řekl útočník, který má velký podíl na tom, že Porto kromě Evropské ligy vyhrálo i portugalskou ligu, aniž by jednou prohrálo.

Vyhrají jako před lety i Ligu mistrů? 

"A v příští sezóně nás čeká Liga mistrů. Neříkám, že ji půjdeme rovnou vyhrát, ale pokusíme se dojít co nejdále," dodal v náznaku, že by se Porto mohlo pokusit zopakovat roky 2003 a 2004, kdy nejprve vyhrálo Pohár UEFA a za rok i Ligu mistrů.

Stejně jako Falcao i trenér André Villas Boas odmítl roli klíčového hrdiny. A to i přesto, že se ve třiatřiceti letech stal nejmladším koučem v historii, který přivedl tým k úspěchu na evropské scéně. "Realita je taková, že jsem měl k dispozici neuvěřitelně talentovaný tým. To hráči byli rozhodujícím faktorem, ne já," chválil své svěřence Villas Boas.

Litoval sice toho, že oba portugalské celky nepředvedly ve finále kvalitnější fotbal, hlavní však prý bylo vítězství. "Je škoda, že jsme neukázali lepší podívanou, která by naplňovala standard obou týmů, ale tohle bylo opravdové finále. Nikdo nechtěl udělat chybu. Na hráčích jsem cítil, že berou jako svou povinnost získat tuto trofej a také to splnili," řekl Villas Boas.

Braga se prý nemá za co stydět

Hráči Bragy sice byli po prohraném finále zklamaní, podle kouče Domingose však mají být na co pyšní. "Já tedy pyšný jsem. Dosáhli jsme něčeho jedinečného a ukázali jsme, že když je víra a touha, možné je všechno. Hráči předvedli velké výkony. Navíc Braga půjde ještě nahoru a příště trofej získá. Jsme důkaz, že portugalský fotbal je znovu na vzestupu," prohlásil trenér Domingos.

Reklama

Související témata: