Hlavní obsah

Jablonec touží v Evropě napodobit Plzeň. Postupu se chce přiblížit už v Albánii

Josef PešoutSport.czPrávo

Velkou inspirací je pro fotbalisty Jablonce před vstupem do 2. předkola Evropské ligy v Albánii úspěšný výsledek Plzně v kvalifikaci o Ligu mistrů v Jerevanu. „Bylo by pěkné, kdyby se nám stejně jako týmu mého kamaráda a kolegy Pavla Vrby podařilo udělat rázný krok k postupu už na hřišti soupeře. Ale musíme zůstat pokorní a jít doslova krůček po krůčku,“ říká jablonecký kouč František Komňacký před čtvrtečním duelem na půdě celku Flamurtari Vlora.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fotbalisty Jablonce čeká vstup do pohárové Evropy.

Článek

Severočeši mají soka dobře zmapovaného. Asistent Jozef Weber viděl první zápas Albánců v černohorské Podgorici, odvetu ve Vloře sledoval před týdnem sám hlavní trenér. „Flamurtari bylo celkově lepší ve třech poločasech, v tom pomyslně čtvrtém trošku polevilo, ale mělo vývoj série ve svých rukou,“ vrací se Komňacký ještě k prvnímu předkolu.

Český zástupce nebude v Albánii kompletní kvůli absenci marodů Krajčíka, Zábojníka, Haurdiče i Vukoviče.  „V přípravě jsme pracovali s kádrem, který může zasáhnout do poháru, a myslím, že naše základní jedenáctka i případní náhradníci mají na to, aby dvojzápas s Albánci zvládli. V době utkání bude velké vedro, předpokládám až kolem pětatřiceti stupňů.  S tím jsme ale už po losu museli počítat. A ani na to se nechceme vymlouvat,“ přemítá trenér.

Eliáš: Pozor na brejky

„Podrobně jsme si prostudovali video, z něhož vyplynulo, že Albánci spoléhají na brejky. Rychlostně bychom jim snad měli stačit. Určitě nic nepodceníme. Jsme natolik zkušení, abychom obstáli,“ říká pravý obránce Pavel Eliáš, který necestoval v tomto létě na Balkán poprvé.

„Byl jsem totiž v červnu na dovolené u kamaráda, který má dům u moře v Černé Hoře. A to jsem ještě netušil, že můžeme narazit na černohorského nebo albánského soupeře. Jsou to sousední země a věřím, že mě v Albánii nic nepřekvapí. Přijeli jsme sem kvůli fotbalu a tomu musíme všechno podřídit,“ líčí Eliáš, který si už loni zahrál v neúspěšné kvalifikaci proti kyperskému Apoelu Nikósie.

Štochlova premiéra

Naopak úplným nováčkem na pohárové scéně je stoper Jakub Štochl, který přišel v létě do Jablonce z Příbrami. „V bývalém klubu jsme na poháry neměli v posledních letech ani pomyšlení, ale pamatuji si, že jsem jako žák nebo dorostenec sledoval z tribuny starty Příbrami v Poháru UEFA,“ přiznává Štochl. „A jsem rád, že to mohu zažít na vlastní kůži, pokud se tedy dostanu na hřiště. Myslím, že se mi letní příprava docela vydařila. Na klucích, kteří poznali loňský jablonecký propadák, vidím, jak touží po rehabilitaci. Na start do Evropy se všichni moc těšíme,“ přesvědčuje stoper.

Zápas začíná ve městě Vlora v 17. 30 hodin a řídí jej ruský rozhodčí Karasev, který je na listině mezinárodních sudích teprve od loňska.

Reklama