Hlavní obsah

Vipáci se vracejí do Edenu. Na Slavii bude 600 hostů, hlásí Tvrdík

Aktualizováno

Přestože ani po čtvrtečním zmírnění opatření proti šíření koronaviru a přechodu do třetího stupně protiepidemického systému nebudou smět v Česku na sportovní akce diváci, na domácí utkání fotbalistů Slavie v 5. kole Evropské ligy proti Beer Ševě bude moci být na stadionu 600 negativně otestovaných lidí z řad partnerů klubu. Podle předsedy představenstva Pražanů Jaroslava Tvrdíka byl zápas zařazen do pilotního projektu ministerstva zdravotnictví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zápas pražské Slavie se Slováckem si nenechali ujít ani tenistka Petra Kvitová a trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Článek

Uklidňující zpráva. Ke čtvrtečnímu zapasu Evropské ligy s Beer Ševou mohou sešívaní nastoupit kompletní. Všechny UEFA testy na koronavirus jsou negativní. Slavii přitom stačí i zisk jednoho bodu, aby postoupila do jarního play off.

A ačkoliv si fotbalisté v posledních týdnech zvykli na liduprázdné stadiony, červenobílé tentokrát požene alespoň pár stovek jejich příznivců.

"Účast je povolena při dodržení hygienických pravidel 600 hostům z řad partnerů klubu, kteří se před zápasem podrobí antigennímu testování certifikovanou laboratoří. Náklady nese klub, UEFA souhlasí," avizuje šéf klubu Jaroslav Tvrdík na Twitteru, že VIP osoby dostanou šanci.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK uvedlo, že výjimku dostaly i další prosincové zápasy českých týmů v Evropské lize. Sparta v příštím týdnu zakončí základní skupinu proti AC Milán, Liberec nastoupí proti Crvené zvezdě Bělehrad. "Akce lze uskutečnit pouze za přesně stanovených hygienicko-protiepidemických podmínek, které jejich organizátoři obdrželi," doplnila mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Po venkovním vítězství nad Nice drží sešívaní díky lepšímu vzájemnému zápasu s Leverkusenem první místo ve skupině C s devíti body. Výhrou ve Francii se slávisté výrazně přiblížili k postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. K postupu bude sešívaným stačit jediný bod z posledních dvou zápasů.

Při soutěžích UEFA sice může být od října na rozdíl od české ligy zaplněn stadion až z 30 procent, ale pouze pokud dovolí úřady v jednotlivých zemích. Většina mezistátních utkání se kvůli zhoršené koronavirové situaci v Evropě hraje bez diváků.

V České republice naposledy mohli fanoušci v omezeném počtu do hlediště na začátku října, než byly sportovní akce na měsíc přerušeny. Před zastavením nejvyšší soutěže smělo na stadion maximálně 2000 diváků.

Současný protiepidemický systém umožní přítomnost fanoušků na stadionu až při přechodu do druhého stupně, při kterém bude moci zápasy venku sledovat 500 lidí. V prvním stupni to pak bude 1000 diváků.

Reklama

Související témata: